用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協恩中學家長交流區
go

協恩中學家長交流區  

我女兒是今年九月的中一生,有沒有家長可交流經驗!

Hi, 我囡都是今年九月中一新生.

請問協恩係咪有分精英班?

以我想知,好似有,會有類似的分班試,如無記錯,中英數都有分。

唔知而家點,我讀嗰陣(1987年中一), 分班試英文最好嘅讀A班,剩低中文最好嘅讀B班, 數學最好嘅讀C班.

原帖由 hahe 於 10-8-16 12:03 發表
以我想知,好似有,會有類似的分班試,如無記錯,中英數都有分。

回覆 3# heihei1998 的文章

七月十二日唔係考咗分班試咩?

原帖由 heihei1998 於 10-8-9 12:56 發表
請問協恩係咪有分精英班?

係呀

Hi 各位協恩家長,
煩請分享一下您們如何作準備考入這間好好的學校呢?
謝謝!

Exactly the same when I was S1 in 1991.

原帖由 YolandaTam 於 10-8-17 16:25 發表
唔知而家點,我讀嗰陣(1987年中一), 分班試英文最好嘅讀A班,剩低中文最好嘅讀B班, 數學最好嘅讀C班.

原帖由 YolandaTam 於 10-8-17 16:25 發表

由德望派入協恩機會大唔大??

好似唔同校網噃...  不過讀得GHS, 試吓自行分配得唔得呢?

原帖由 mom5354 於 10-12-2 23:19 發表

由德望派入協恩機會大唔大??

其實我係而加既協恩學生
我f.1既時候就係A同B班係最好個80名
而B班就係用普通話教授

請問是否A班學生的英文較B班優秀還是一樣?
只有80位可入精英班,其餘班學生會否自悲?AB班競爭會否很大?

想未考試先知試題??

請問各位, 有校徽的冷外套、運動服及外套等在那裡買?是否要等8月27日迎新日才通知?謝謝!

回覆 13# CactusVC 的文章

以我觀察,其餘班學生係唔會話好自悲.AB班競爭的情況其實唔明顯, 因為只有F1F2有兩班精英班, F3時只係A班係當精英班,BCDE就電腦隨機分.最重要係F1如果入B班, F2都會為配合普通話教授的課程而原班升,所以少出現F1F2的AB班競爭的情況.同學們無論咩唔同都大致上十分融洽.

Heep Yunn F1 parents

Thank you for sharing Heep Yunn class information.  My daugther is new F1 student of Heep Yunn.  Can you share how is the school life of F1 studend in HY.  We heard that student life in HY is busy, but most student enjoy very much at school.

yea that's true.
all my friends and their daughters who come from heepyunn are really mature.

入協恩的機會

陳守仁的學生入協恩的機會有幾高?

有無F3書出讓?

慘!到現在都未買齊書,欠四本。大家知道邊到有嗎?或是有無舊書出讓?請幫幫忙:

1. Grammarway 4 - Express
2. Successful Writing Upper Intermediate - Express
3. Getting Ready for TSA (S3)
4. Travelling Through Hisotry 3A - Aristo