用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 ...
樓主: alovea
go

KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 [複製鏈接]

回覆:sissysze 的帖子

我知呀!我意思係小一仲有叩門嗎?我教小學,但我學校一般都唔接受叩門,除非係教職員……朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

alovea 發表於 13-8-19 11:34
我知呀!我意思係小一仲有叩門嗎?我教小學,但我學校一般都唔接受叩門,除非係教職員……朋友

...

我反而好有興趣邊間官津校無叩門 你係咪教直資/私小?

基本上,除個別學校聲稱預留叩位俾幼稚園部學生,其他都公開叩門,就算聲稱無叩門位都會收幾個無關係人士
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

叩門位年年不同,我唔敢講一定有幾個留比咩人呀!嗯……或者咁講,我校都有接受郵寄求位信,幾千portfolios,我都唔知學校點選

回復 alovea 的帖子

我係新手媽媽... 想請教下KV 容易入嗎?  INTERVIEW 考咩架?  

回覆:nataliipapa 的帖子

我想考的人很多,所以並不太容易啊!
一家長陪小朋友,砌圖,問形狀,問圖片,唱歌……最後有老師會比糖,要就多謝……大約如此!希望幫到你

回覆:alovea 的帖子

Thank you....

回覆:alovea 的帖子

中文Or 英文interview?

我識人CCKG 的, K1是SC, 佢在家是全英語的, 父母高薪專業人仕.
另KV的我識幾位, 就算在校外補開英文, 對答能力較弱, KV 較合傳統的官津小學, 因佢地學生的強項是較聽話及肯做功課, 寫中文了得. 反而考CCKG 之類的學校, 本身是取向入男女拔等需要小朋友在面試時充滿自信, 反應好快, 語言能力高的, KV的培養未必是好合.

回覆:nataliipapa 的帖子

廣東話

引用:叩門位年年不同,我唔敢講一定有幾個留比咩

回覆:Gerard 的帖子

哈哈,你想聞什麼?無幾千都千零二千,出奇嗎?

回覆:HaYi 的帖子

我直覺都係,但選擇左無得改變!其實我好想自己個仔可以大膽些少,可以外向些少,升小問題,我不太擔心,只怕依家去到KV佢會變得更內向!

無須後悔,現任男拔校長為KV畢業生,DSE成績反而應令男拔後悔當初點解唔看重中文,今年分分鐘培正入U率高過好多英中,我們現在是面向中國,不是英美了。

Ngmingbb 發表於 13-8-20 03:59
無須後悔,現任男拔校長為KV畢業生,DSE成績反而應令男拔後悔當初點解唔看重中文,今年分分鐘培正入U率高過 ...
十多年後現時孩子大了或許會覺得自己一口香港音的普通話很不自然

回覆:Ngmingbb 的帖子

Ronnie Cheng? 佢後悔沒有加強DBS中文?我無留意到呀

回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

樓主,首先你想囝囝入邊間小學,是DBSPD定係傳統派位官津小?先者,每年都有20-30個KV生有offer,跟CCKG差不多人數。如後者,KV派位也不差。最重要是小朋友是否開開心心地上學,愉愉快快地學習。試問囝囝喜不喜歡留低係KV學習才决定。

引用:哈哈,你想聞什麼?無幾千都千零二千,出奇

回覆:小克 的帖子

不用說得罪!該說多謝你提醒, 還是不會去考了! 對嗎??

回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

總會有人考入,每個人也有機會,機會是小,但不一定是零...(利申:我不會考)

‹ 上一主題|下一主題