用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGJS - 真係當參觀
樓主: soscho
go

DGJS - 真係當參觀 [複製鏈接]

引用:回復+soscho+的帖子 教局應將改返為0709-0

原帖由 MrBeast 於 13-08-14 發表
回復 soscho 的帖子

教局應將改返為0709-0808 inc 就對了
why?  細b都可以好叻。

大多數小學都係收呢個age range的學生, 唔剩只係dgjs. 大b機會係大d, 唔代表細b冇機會, 況且樓主想的話可以玩兩次, 仲有乜好怨?

引用:回復+Ryan_baba+的帖子 冇問題,+我咪話當

原帖由 soscho 於 13-08-13 發表
回復 Ryan_baba 的帖子

冇問題, 我咪話當參觀law, 因亞女係0811, 我唔覺得可以同0709 的大女爭啫 ...
依你的邏輯所有直資私校都唔使考了, DGJS的年齡範圍係最標準的範圍, 既然你有前設大女必比細女叻, 咁你一心大抽獎吧。

回覆:DGJS - 真係當參觀

請問開始收申請了嗎?

回覆:ozoz 的帖子

如果07年12,9月会入小一,不能再考?但web site沒有寫不接受重讀小一,只寫接受0709 to 1208,為何大家说如07重讀p1不收?是真的嗎?

lin051051  是可以考的,去年我女都讀緊小一,但我女12 月出世,都報名,不过後來冇in到,因為去左spcc面試。  發表於 13-8-17 21:29

是龍是蛇...每個人能力不同...勉強考入亦不一定是好事,
制度本身沒完美的! 不過尚算公平啊!
變身私立之後更加貴族化了, 校內校外比較的更多層面,
可能是我太平凡吧!

chuchu99 發表於 13-8-15 01:42
如果07年12,9月会入小一,不能再考?但web site沒有寫不接受重讀小一,只寫接受0709 to 1208,為何大家说如07重讀p1不收?是真的嗎?
...

1. 未聽過JS收P1重讀生。

2. 即使收,強行要女兒留級來重讀另一間學校的小一,對小朋友的心理有壞影響。其實,好的小學不只一間,這樣做會否太執著呢?

lin051051  這些名校,都比官津學深左一年,所以讀左官津先都好呀,啱啱可以接到……
這些事是個人自由,冇得講。  發表於 13-8-17 21:32

556699 發表於 13-8-14 19:57
依你的邏輯所有直資私校都唔使考了, DGJS的年齡範圍係最標準的範圍, 既然你有前設大女必比細女叻, 咁你一心 ...
同意!

我朋友個女1O月出世都收咗喎。

視乎能力問題
凡事冇絶對
校長想收你,大細不是問題
唔想收你就好多理由
細得滯就係其中一個…

其實DGJS都收唔少10-12月嘅細女,大家平常心喇

some of the classmate of my daughter  in DGJS are born in nov. and dec.
don't be afraid. just get well prepare and go to interview.
there is always miracle.

引用:其實DGJS都收唔少10-12月嘅細女,大家平常

原帖由 chingchingb.ma 於 13-08-18 發表
其實DGJS都收唔少10-12月嘅細女,大家平常心喇
小學即使肯收細b啫,但好多受歡迎幼稚園,細b連表都無資格拎呢,我細女係dec女,SC, KV, HKPS etc通通唔駛諗

hkps唔收細b咩?k1的12月細b都收表喎。我女的同學都有9月細b。

點解成日講到細b咁橙?我識個11月b女,K1時九龍塘果幾間最出名kg都收,昨天亦收到GT offer。。。。(我預左我個大仔下年全軍覆沒

其實細 B 唔一定差過大 B, 但 SC n KV 呢兩大校已唔收十月及十一月後的細 B, 只會有更加多大 B 出現。

當年唔同今日,我個女係10月B,當年SC,KV,維記全部收,今年in小一全軍覆沒,只有一間私小收。相信佢學術唔係問題,但心智可能遲熟一點,又慢熱,比較大B面試就無咁著數。

回復 minibigmac 的帖子

你女係咪文靜好乖型?咁多間名幼,選左邊間?
‹ 上一主題|下一主題