用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGJS - 真係當參觀
go

DGJS - 真係當參觀 [複製鏈接]

表明接受07 9月至08 12月的小朋友, 咁即係講明收大女, 其實個range 係咪大左d呢, 所以就算報左, 都係當參觀幾億校舍, 真係咁想讀既, 唯有出年黎過
   3    0    0    0

引用:表明接受07+9月至08+12月的小朋友,+咁即係

原帖由 soscho 於 13-08-13 發表
表明接受07 9月至08 12月的小朋友, 咁即係講明收大女, 其實個range 係咪大左d呢, 所以就算報左, 都係當參觀 ...
0812都收表,點會淨收大女?只不過係唔收07大女重讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年有07尾女仔收到offer
恐龍家

咁一個係0709, 一個係0812, 你會點揀, 話就話接受報名, 結果呼之欲出

佢有話唔收0709重讀咩? 佢地應該今年入小一, 咁佢地in 得黎都已經讀緊喇喎

回覆:DGJS - 真係當參觀

唔收重讀p1都合理呀,收到08年12月,細女都收喎。如果重讀p1都收,可能會有家長迫女留班考DG,無為咁啦。

soscho 發表於 13-8-13 13:45
表明接受07 9月至08 12月的小朋友, 咁即係講明收大女, 其實個range 係咪大左d呢, 所以就算報左, 都係當參觀 ...

個range內全是適齡學童, 請問有什麼問題?

回復 Ryan_baba 的帖子

冇問題, 我咪話當參觀law, 因亞女係0811, 我唔覺得可以同0709 的大女爭啫

soscho 發表於 13-8-13 15:08
回復 Ryan_baba 的帖子

冇問題, 我咪話當參觀law, 因亞女係0811, 我唔覺得可以同0709 的大女爭啫 ...
到了小學階段,我睇唔出學校有特别誘因唔揀細女囉,係咪諗多咗。

回復 lawsonmoon 的帖子

我覺得始終大成年幾, 暫時能力上我認為未及大女, 可能上左小學距離會拉近, 所以今次報我只會當見識, 若真的渴望, 咪出年再黎過

引用:回復+lawsonmoon+的帖子 我覺得始終大成年

回復 lawsonmoon 的帖子

我覺得始終大成年幾, 暫時能力上我認為未及大女, 可能上左小學距離會拉近, 所以今 ...
你多個機會考多一次咪種好!
如阿女8月出世就真係只得一次機會又做細女啦!

平常心,一試無妨!

細女重讀當然可以,冇問題呀!如果重讀可以考到DGS,有何不可?

引用:表明接受07+9月至08+12月的小朋友,+咁即係

其實報任何一間非官/津小學都會有這個問題;凡有歲數範圍都會有大仔、細囡的相差,超大囡不等同必收,超細囡也不等同沒有機會,悉心教導最要緊,隨緣!

回覆:soscho 的帖子

朋友細女,真係十二月中出世,全班至細都入左!但真'又叻又靚又醒,加高大'

7up 發表於 13-8-13 20:36
其實報任何一間非官/津小學都會有這個問題;凡有歲數範圍都會有大仔、細囡的相差,超大囡不等同必收,超細囡也不等同沒有機會,悉心教導最要緊,隨緣!
同意。

引用:咁一個係0709,+一個係0812,+你會點揀,+話就

咁一個係0709, 一個係0812, 你會點揀, 話就話接受報名, 結果呼之欲出

佢有話唔收0709重讀咩? 佢地應該今年 ...
我係話 "07大女", 泛指八月或之前出世嘅小朋友

經驗所得,細仔細女 offer 不比大仔大女輸蝕,俾啲信心你嘅小朋友!

引用:Quote:soscho+發表於+13-8-13+15:08+回復+R

回復 soscho 的帖子

教局應將改返為0709-0808 inc 就對了

意思是一樣的,08年8月小孩還是可選下一年再讀…
1月-12月生…就是差一年。
9月到隔年8月出生的也是差近一年。
細仔想轉超大仔,沒什麼不可以的。

細仔細女考左先,考唔好就去抽籤讀政府學校,下年再考多次小一等做大仔大女,進可攻退可守。(往好的方面想,有二次機會wor...)
‹ 上一主題|下一主題