用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求各細B媽媽分享
go

求各細B媽媽分享

大家好, 我小朋友係11年10月細B男仔。衣家正煩惱明年讀N還是K1好 (很苦惱)。你們的小朋友到升小一, 差異跟大B 是否好大呢? 回望過去, 你們會俾小朋友做番細B, 定做超大B 呀? 先感謝大家在此分享分享。

回覆:求各細B媽媽分享

我女係12月出世,今年升小一。老師話佢樣樣都跟到。我又唔覺佢有乜輸蝕比大b。而且個個都話佢讀到就由佢升,所以我女係五歲9個月讀小一

細仔真係有點差距,尤其係幼稚園階段好明顯。俾我會俾佢出年做超大仔,小朋友自信心都大D.

littlelittlebe  其實男仔係咪明顯較慢呢?  發表於 13-8-13 01:05

我仔係12月尾出生,唔足六歲升小一,一至三年班時好明顯唔夠大B定性,理解能力較弱,教佢教到我嘔血。但是升咗四年班之後,佢開始發力,同大B的距離拉近咗,進入了雞精班。如果俾我重頭再選擇過,我或者會俾佢做大B,因為咁樣我同佢都會輕鬆好多。

回復 Fionamama88 的帖子

我細仔都係細仔10月出世,今年9月未夠6歲讀小一。
佢寫字明顯係弱d,其他尚算ok,希望佢可以跟得上喇。

大仔既同學仔12月出世,都可以考全班第一。
大細仔都係睇小朋友本身既性格同能力。

家姐係年尾11月,幼稚園同幾位1-4月同學齊齊考頭三
細佬係年頭2月,醒但教到嘔血!
大仔自信又多半年以上去吸收,做大!

我仔都係細仔, 12月中出世, 暑假後會升三年級, 佢由幼稚園都同其他小朋友都差唔多, 上到小學都追到, 我覺得冇咩問題, 不過真係要睇吓小朋友個別情況

回覆:littlelittlebe 的帖子

我個女12月尾出世,除左細粒d之外,同其他同學仔分別唔大,成績ok!

回覆:littlelittlebe 的帖子

真係要睇吓小朋友嘅發展進度,如小朋友較早熟,語言和大小肌肉發展得快,就不需做大仔。雖然大仔会着數啲,但也有細仔考第一。真係要睇小朋友的個别情況。

總有個別case等別好or特別差,只能講做超大b比超細b所碰到的問題較少。

朋友個仔11月做細b剛完成小一,無補習,每日放學最少玩2hrs,間中温書,考試自己攪掂唔洗大人陪温全級170人考10名內。你以為佢個子矮,大小肌差?原來體能fit過3年班d哥哥姐姐!你問佢阿爸阿媽都認為做超大b好d,起碼唔會比年頭d同學仔老點,始終年尾重係男仔講野係差d.

我個仔9月升小一,11月尾出世,超細仔。
如果你考直資/私校,細仔係冇乜機會,因為冇乜學校鐘意細仔。
如果參加大抽獎,就冇所謂。
其實最最最重要係睇父母有冇心機,有冇時間教!父母肯比心機教,(包括會睇好多教兒書),細仔都可以好叻; 你冇時間比佢,大仔都可以無心向學。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言22:6

我囝囝10月細b, 讀n班時想佢讀多年做大b, 但升k1時,老師話佢ok可以應付k1課程,雖然不是什麼名校,但佢學校k1已經開始寫字,k2已經要默書,一切佢都應付到,宜家升k3了,只是身型比較細粒,一係樓主比小朋友讀k1先,如果跟唔上咪repeat k1, 進可攻,退可守!每個小朋友進度發展唔同,只有觀望!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實人生那長,求學條路亦都長,做大女/仔玩多一年有什麼唔好?
雖然求學階段你可以幫忙佢讀書,但讀書唔係要靠自己咩?
有些事強逼不得,功課跟到…但邏輯思維騙不到人的,有些事你自己看不到,但人哋睇好清楚的。

回復 littlelittlebe 的帖子

樓主不用煩惱, 不要讀N1, 明年讓兒子讀K1, 看看兒子是否跟到進度, 跟到便升K2, 感吃力便重讀K1!

除非是學術深的kg, 發展正常的細B(這並不=追到大B)大部份K1都跟到的,變相就一路做細B上k3才真發現有冇須要repeat.

謝謝大家的意見,小學我target直資同私立,唔玩大抽獎,咁係咪最好做超大b呢?

引用:謝謝大家的意見,小學我target直資同私立,

原帖由 littlelittlebe 於 13-08-15 發表
謝謝大家的意見,小學我target直資同私立,唔玩大抽獎,咁係咪最好做超大b呢?

...
如要考學校就大仔着數啲,因有些學校8月開始面試,細仔得四歲幾咋!  四歲幾同差不多六歲的超大仔差好遠!返而升咗小一後分别就無咁大。

小女12月細B,操行分不差,成績就中下。但全級考第一個果,都是細女,真是因人而異。

引用:謝謝大家的意見,小學我target直資同私立,

原帖由 littlelittlebe 於 13-08-15 發表

...
我個囡是12月細B,但全家都無抽獎運,所以要考直資。今年9月升小二。因我兩夫婦都是全職,所以很多時也要靠她自己。要時光倒流才知有何分别。其實如果你担心,不如直接做大B。最重要你自己安心。