用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教洗禮堂區 vs. 统一派位
go

天主教洗禮堂區 vs. 统一派位 [複製鏈接]

我們現在住馬鞍山,但遲D 會搬到九龍塘! 想小朋友 (2 歲)洗禮先,但是,有人同我講: 如果而家洗禮,會派唔到去九龍塘學校!真的嗎?

0    0    0    0

係香港教區領洗的話,唔理邊個堂區都ok

回覆:C-Line1127 的帖子

怎會?領洗和派小學,除了宗教分還有什麼關係?

回覆:天主教洗禮堂區 vs. 统一派位

呢個世界太多人亂up

回覆:seamama 的帖子

同意

貢獻勳章

洗禮唔係為個學位! 作為天主教徒, 係有責任盡快帶子女去領洗. 就算佢地唔鍾意都好, 等佢地大個自己再決定. 希望你諗清楚呢一點!

另外, 你要領洗, 係應該去你恆常參與彌撒的堂區, 邊間都無所謂. 只要領洗後, 通知你居住的堂區便可, 唔明白可以問堂區的職員. 至於在第一階段的自行分配學位, 只要小朋友持有由香港教區發出的領洗紙便可得宗教的5分, 無分區域.

回復 C-Line1127 的帖子

不如你俾多啲資料先再嘗試答你:
1. 小朋友父或母係天主教教徒嗎?
2. 如果答案一係嘅話,有冇每星期番彌撒?

至於講話小朋友受洗成為天主教教徒後,會派唔到九龍塘學校。絕對冇咁嘅事。講嘅人只會有幾個情況:
1. 純屬無知
2. 立心不良,唯恐天下不亂
3. 有既得利益,有父母信,少個人同自己仔女爭

係呀!記得同小朋友返彌撒和上主日學,認真認識天主,接近天主呀!

我地神父唔介意父母為5分而慕道,始終呢個係個立心認識天主嘅好原因,但就話唔好唔去彌撒,仲要害埋小朋友犯罪

joemyt  同意,主佑 !  發表於 13-8-12 09:32

引用:係呀!記得同小朋友返彌撒和上主日學,認真

原帖由 YIN-MA 於 13-08-12 發表
係呀!記得同小朋友返彌撒和上主日學,認真認識天主,接近天主呀!

我地神父唔介意父母為5分而慕道,始終 ...
Totally agree

‹ 上一主題|下一主題