用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資選校
樓主: Classroom
go

直資選校 [複製鏈接]

回覆:vincher 的帖子

直資不是沒有受校網影響嗎?我主要是找九龍或新界,但不會去港島。所以住邊區也不是最大問題。多謝之前幾位提供的資料,對我有一定幫助,不想等大抽獎,心血都小啲。

回復 Classroom 的帖子

是!但都不会选太遠!有个範圍好D!例如:你住九龍,就吾入天水圍啦!B2生直資,可以选顏宝玲、培基、福中!
音樂好,可选优才!
若住上水、元朗、屯门,可选青年会、李兆基!

優才是否喜歡選音樂好的?

http://www.gtcollege.edu.hk/B02_03.htm不一定只是音樂資优
,其他科目也可以!

另外这篇文章從另一角度看直資,值得一看!当然並非update...优才已有進步!
http://find-kindergarten.blogspo ... og-post_30.html?m=1

for yr ref
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2515359

多謝你的資料,很有用。

vincher  u r welcome  發表於 13-8-12 00:09

回復 Pennydorathy 的帖子

選直資可以唔使派位,因為就算成績好都可能派得差,如果有能力,點能唔選擇直資呢,其實可以有allowance既學生只佔少數,去叩門糸好慘架

回復 BallBallMaMa 的帖子

你說得對,我就系唔想大抽獎,所以叫亞仔讀好d,孝入直資唔使派位

呢排傳統名校轉直資嘅新聞好熱鬧,直資v.s.官津又成為好爭議嘅話題。
近十年湧現嘅一批直資學校,為教育界帶嘅一片新景象,比家長多左選擇;雖然這些直資學校辨學理念不完全一樣,課程\教學亦名有特色,但大多數都係著重以學生為中心(student centered),為學生提供大量課外活動,注重全人發展....等等。

響比較輕鬆嘅學習環境裏面,直資學校學生嘅學習興趣較高,亦可以有較多嘅時間去發展個人興趣。

呢批直資學校歷史較短,又冇咩track record可以睇倒,加上學習環境比較輕鬆,一直受到唔少人質疑,認為愉快學習換離嘅係學術水平下降。

呢一、兩年呢批直資學校已經完成小一至高三週期,開始有畢業生,有公開試成績。

究竟愉快學習,全人發展,最後出離嘅公開試結果會係點呢?

小弟搜集左幾間成立時間接近,比較受歡迎嘅直資學校嘅2013 DSE 成績,比大家參考一下。

33222%     -------------    4級或以上%     ---------
                          (所有科目) (中文) (英文) (數學)      

優才       86           73             55           79            77
港同       68                            45           84            65
福建       68           48             33           34            56
顏保玲                                    41          72            68
真道       75
培僑                     39
播道       51
羅氏       60                            25          47            78

以上資料如有錯誤,請不吝指正。

以上可見,呢批新派直資學校嘅公開試成績,同好多傳統名校不遑多譲。
萬事起頭難,以頭一、兩屆畢業生離睇,呢d成績可以收貨;況且佢地正處於上升軌道,預見成績會更上一層樓。

Classroom 發表於 13-8-9 12:55
優才是否喜歡選音樂好的?
我都唔覺優才音樂好好喎。

中天英 發表於 13-8-11 01:02
小弟搜集左幾間成立時間接近,比較受歡迎嘅直資學校嘅2013 DSE 成績,比大家參考一下。
港同無我想像咁好成績

回覆:直資選校

根據此分析, 培喬及顏保玲都比其他學校的成績差一點。但為何有些有幾個數字,有些得一個數字?

Bluegene 發表於 13-8-11 19:29
港同無我想像咁好成績

港同成績都算幾好喇,尤其英文已經接近最top嘅十間、八間水平。

Classroom 發表於 13-8-11 22:04
根據此分析, 培喬及顏保玲都比其他學校的成績差一點。但為何有些有幾個數字,有些得一個數字?

...
因為有d學校公佈嘅資料比較少。

心照!不公佈或公佈得少代表成績未如理想!
講真!港同成績已相當吾錯,而且比去年有進步!

我女兒當年是band 2 生, 以她成績是不會派到英中的. 但她中文程度差, 英文卻沒問題 (她是混血兒), 所以自行考直資是唯一的選擇. 最後考入顏寶玲, 全以英文教學, 非常適合我的女兒. 找學校不論直資或津校, 中中定英中, 主要找一所適合自己子女的學校, 我找到了, 祝大家好運!

vincher    發表於 13-8-17 12:26

優才第二屆畢業同學成績令人鼓舞,今年成績比往年更進一步:本校的大學入學達標率(33222) 為 85.5% (全港平均 34.7%),為全港的兩倍半。英文科優良率 (4 級或以上) 為 78.7% (全港平均 24.6%),為全港平均之 3.2 倍。與百年傳統名校或廿年優質地區學校相比,優才學生的公開考試成績已經開始與它們趨近。當然,「一山還有一山高」,肯定仍有不少名校成績比我們好,但肯定亦有不少名校不及優中。對於優中成績我們不會自滿,只會繼續堅持我們的教育理念,戰戰兢兢走每一步。

現時全港約有五百多間中學,按成績劃分為三個組別,每個組別粗略約一百七十所中學。第一組別 (Band 1) 中學約有一百二十所採用英語授課,故簡稱Band 1 EMI學校。優中由開辦已是一所Band 1 EMI學校,家長亦屢次向我查詢,我的答案始終如一,並指出優才正向更高目標進發。
香港學校百花齊放,既有政府、津貼學校;亦有直資、私立、國際學校;辦學團體五花百門,各有不同理念和特色,各擅勝場,不應刻意比較或純以成績掛帥來論得失。優才書院由李業富教授創辦,從小學開始實踐小班資優,拾級而上。教育是全人發展,考試成績絕對不是全部,更不是我們唯一的追求目標。作為一間學校的掌舵者,讓學生愉快成長,發展多方潛能,知識與道德與日俱增,讓大多數畢業同學懷着感恩、滿足、愉快的心情、無所遺憾踏出校園是我的期盼,亦是優中的辦學理念。
我不能奢言“一個都不能少”升讀本地大學,我們只會默耕耘,全心盡力令每位同學獲取最佳升學及發展機會。願與各位分享和互勉!

譚國偉校長啟

‹ 上一主題|下一主題