用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 媽媽幫讀小學既小朋友做功課對嗎?
樓主: IloveJJ
go

媽媽幫讀小學既小朋友做功課對嗎?

引用:光從某幾句話來判斷尼位媽咪的做法,當然她

呢個年代多咗好多呢d媽咪, 我第1次聽到都

引用:呢個年代多咗好多呢d媽咪,+我第1次聽到都

IloveJJ 發表於 13-8-13 10:12
即係你都識得有人係咁?

yes!  讀小學, 中學都有!

最搞笑係個媽咪幫小朋友做art work, 但個中文老師話佢係咪幫小朋友做中文?  佢突然進步咗好多!
雖然佢無, 但就勁話個老師無品!  

但呢個小朋友係咩都無學同無出去補習!

引用:+本帖最後由+melonfans+於+13-8-13+11:03+

引用:Quote:IloveJJ+發表於+13-8-13+08:55+你睇

IloveJJ 發表於 13-8-13 11:31
吓?咁做咩要幫佢做功課?

亞媽做有A, 個仔做得C!  咪就係咁簡單!

回復 melonfans 的帖子

我 相信 許多 家長 都 有 替小朋友 做 美 勞,  特 別 是 比賽,  一 二 年 級 得 獎 作品, 做 得 比 大 人 還 要 好,  但 學校 隻眼 開隻眼 閉. 我 寧願 揀 一 些 童 真 畫,  學生 自己畫 的畫

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-08-07+發表而

原帖由 carriebaby111 於 13-08-07 發表
咁又係,有時見到d人講d歪理,你同佢講這是不對的,講完佢都唔明或唔接受,你又可以點呀,難道繼續拗下嗎? ...
真的無奇不有。我以前有個同事話要小朋友早瞓,如果遲了發現小朋友做錯或漏,會左手代改或做。我O哂嘴,佢重覺得我唔識變通。價值觀不一樣,講都唔聽。

我識得有朋友教小學,佢話年年都有d'中意'做功課既家長出手,仲要係大人筆跡,當d老師盲既咩

到五年級六年級呈分試, 就唔到你玩清高, 我就係"懶清高"一份子.

視藝阿仔向來無天份, 但佢堅持唔拎返屋企做, 人地就"醒目", 老師亦提水可拎返屋企完成, 但阿仔話我就係我! 結果, 全部科A級, 得視藝B-, 去考老牌名校人地要睇教統局名次弟. 老師語重心長話, 主科差人幾分x9只係幾十分, 視藝差人幾十分x出黎過百, 你知唔知跌左幾多個價位?!

不過, 今時今日阿仔仲堅持佢既做法係啱, 我亦義無反顧地繼續"懶清高"

Anniemun  阿仔學校唔比拿回家的,在校還要限時完成的呢!  發表於 13-8-16 19:12

引用:到五年級六年級呈分試,+就唔到你玩清高,+我

有因就有果
今天亞媽幫佢做功課,仔女和亞媽都覺得冇問題
遲 d 大個讀 dse 校本評核亞媽幫唔到,就上網東抄抄西抄抄
比 hkeaa  發現取消個分,都重大大聲話唔公平,就係呢 d 人囉
人地係要墮落,唔關我地事,自己做好本份就得,

回復 tws2010 的帖子

Artwork is my weakness...luckily, my boy's school did not ask students to bring back artwork to finish at home.