用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好勝唔輸得小孩啱讀邊類小學
go

好勝唔輸得小孩啱讀邊類小學 [複製鏈接]

小兒好勝心重,唔服輸,輸咗冇哂鬥志,即刻放棄,應該啱讀邊種學校?
   6    0    1    0

建議多給他參與運動特別是團體性的如足球, WIN下輸下慢慢就會領會輸贏不是什麼大事

引用:小兒好勝心重,唔服輸,輸咗冇哂鬥志,即刻

原帖由 boyboy_mama 於 13-08-07 發表
小兒好勝心重,唔服輸,輸咗冇哂鬥志,即刻放棄,應該啱讀邊種學校?
你倒不如比時間去提升佢抗跌力啦。有鬥心係好,只要適當運用,加埋抗跌就做乜都得,讀乜都得。

多謝你的建議其實一直都有參加
唔知係咪性格生成
以前好似冇咁嚴重

引用:小兒好勝心重,唔服輸,輸咗冇哂鬥志,即刻

好明白你,因我仔仔就是這樣。好烦! 同佢参加籃球,第一堂發現自己做得唔好就立即放棄,唔肯再去。仲自己比好大壓力自己,佢一諗起就唔開心,仲食唔落野。我已經時時安慰叫佢不要做最叻,只是去玩吓就算。但佢都係咁性格。所以我都好烦!

引用:Quote:原帖由+boyboy_mama+於+13-08-07+發

原帖由 ozoz 於 13-08-07 發表
你倒不如比時間去提升佢抗跌力啦。有鬥心係好,只要適當運用,加埋抗跌就做乜都得,讀乜都得。

...
同意,訓練了抗跌力先,因為讀乜學校都會有學習或訓練的時候。我個仔開頭參加圍棋比賽一輸就大喊,喊得超淒厲,到輸多幾次便放開些,有唔開心但冇再喊. 有時放開了輸贏反而更能 enjoy過程而有更佳 result。所以我的方法是令他「習慣輸」,但不知用在你小朋友身上是否 work.

kerkermui    發表於 13-8-7 17:04

同佢捉多d琪, 玩多d uno呀, 大富翁, 等佢多d試下輸的感覺.

我覺得好勝的小朋友如果正面的話, 讀傳統學校一定會有很好成績, 因為他要面子又要威, 唔駛逼都會為成績而努力讀書吧!!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-08-07+發表你倒不

原帖由 hadwinboy 於 13-08-07 發表
同意,訓練了抗跌力先,因為讀乜學校都會有學習或訓練的時候。我個仔開頭參加圍棋比賽一輸就大喊,喊得超淒 ...
補充:我個仔圍棋依然差,比賽仍然輸多過食飯,但他又會不斷要求去比賽.....

引用:多謝你的建議其實一直都有參加唔知係咪性格

多謝你的建議其實一直都有參加
唔知係咪性格生成
以前好似冇咁嚴重
我做ftm後,用一年同佢一齊提升抗跌力。每次派評估,成績表甚至功課,同佢由做啱嘅開始睇,問佢點解做得好,秘訣係乜,自己優點係乜?eg 大肌肉好高分,因為有運動又食得健康,之後睇d唔好嘢,傾下用d長處點可以令缺點進步。答錯嘅,點先可以做返啱?佢會好開心,因為自己有優點,欣賞咗先,之後將缺點進步,再傾下"action plan"。比賽前同佢傾下win會點,無win又點etc . 用呢幾個方法,大約一年後有d效,佢終於輸咗無大喊(頂多2滳眼淚而已),反而同我講,我要咁咁咁做,下次再有機會,我可以叻d嘅。

你當參考下,試下喺你小朋友身上有冇效。

多口答句,"唔服輸"的人一定唔會一輸就放棄

一輸就放棄的小朋友唔係好勝心重,唔係唔服輸,更加唔係有鬥心
反而係怕輸,唔輸得,所以一輸就逃避

多參加比賽「習慣輸」對他們幫助也不大,
反而要幫佢地明白唔應該用比賽贏輸作為自我價值指表

mch411    發表於 13-8-8 17:26
Imagist    發表於 13-8-8 11:21
Jane1983  講得好啱!  發表於 13-8-8 09:45
Christi  good point !  發表於 13-8-8 00:32

ozoz 發表於 13-8-7 14:22
我做ftm後,用一年同佢一齊提升抗跌力。每次派評估,成績表甚至功課,同佢由做啱嘅開始睇,問佢點解做得好, ...

我和你的做法幾接近,我個仔都唔輸得,我就和他做檢討,先讚佢做得好和有進步的地方,讓他有興趣聽我講;再引導他和自己比較,不斷求改進!不到一個月已見效,不但不會悶悶不樂,更主動要求我和他練習,我便乘機教他擬定時間表,設定練習目標。

當然,每個小孩的性格不一,所能接受的方法也不同,別人的經驗只可作參考!但重點是了解性格,再以關愛友善的態度引導孩子,切忌急燥及批評。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

現在這環境不是適不適合的問題,而是考到先算……
你要的,人哋唔要你
你覺得唔適合嘅…偏偏收左你

nadal 發表於 13-8-7 16:55

一輸就放棄的小朋友唔係好勝心重,唔係唔服輸,更加唔係有鬥心 ...
我諗我小朋友係你講個類,唔輸得,怕輸

回復 lin624 的帖子

係好慘嘅現實

引用:多口答句,"唔服輸"的人一定唔會一輸就放棄

原帖由 nadal 於 13-08-07 發表

一輸就放棄的小朋友唔係好勝心重,唔係唔服輸,更加唔係有鬥心 ...
Agree

性格絕對係主要原因,但係都要留意有冇唔覺意過度讚賞

以前家長鬧多讚小,但現今家反而好容易讚得太多,尤其係小學前
前面有家長講得好好,應該學enjoy過程,同佢傾下win會點,無win又會點。。。

贏輸當然重要,但唔係最重要囉

請問是否獨子?家裡每個人都百般愛護?

引用:多口答句,"唔服輸"的人一定唔會一輸就放棄

原帖由 nadal 於 13-08-07 發表

對,比赛前我會跟孩子定下目標,如跑步自己目標時間,打乒乓球取得一局幾多分(但那目標分數試過可以是一局都贏不到對方),校際音樂節有信心拿多少分等,總之是強調通過參與來提升自己的能力和經驗,達標已ok, 名次是bonus,但準備時要認真,不要因没認真準備而後悔。不過孩子的老師未必同意我這樣做。

‹ 上一主題|下一主題