用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公帑助基層子女遊學 合理嗎?(沈帥青) ...
樓主: elbar
go

公帑助基層子女遊學 合理嗎?(沈帥青) [複製鏈接]

回覆:公帑助基層子女遊學 合理嗎?(沈帥青)

綜援的申請資格和關愛基金的好像是不同吧

serinac 發表於 13-8-8 18:21
一樣米養百樣人, 你所指那一類人 "我諗未必,綜援家庭佢地使嘅每蚊銀早巳被標籤為有公帑補貼,就算在其他方面節衣縮食,外人是不會知道和明白,只要佢地有人用錢在被認為是非必需品之上,無人知還可以,有人知一樣嘈,現在更要用公帑加碼," 是不是代表社會主流睇法呀?
我真是攪不清楚現在那些人才算是社會主流,但現在的米確比以前有更多遲擇,有紅米、糙米、黑米、紫米等,係咪代表可以養多幾百樣人呀?
1   2   3   6  8

引用:Quote:serinac+發表於+13-8-8+18:21+一樣米

原帖由 redkoni 於 13-08-08 發表
我真是攪不清楚現在那些人才算是社會主流,但現在的米確比以前有更多遲擇,有紅米、糙米、黑米、紫米等,係 ...
紅米、白米、糙米....等都是米,光是香港都已有700多萬人,那又何止幾百樣人呢!

serinac 發表於 13-8-8 20:57
紅米、白米、糙米....等都是米,光是香港都已有700多萬人,那又何止幾百樣人呢!

...
咁咪係囉,百樣人咪都是人,咁多人如何界定真正的社會主流,既得利益者?受惠者?受害者?...或者發聲有人聽的?發聲無人聽的?沉寂的?明哲保身的?被人忽略的?...定係公投?,我真係唔識分,你識請指教我。講真,你如果能夠真正代表社會主流睇法,排除我之前的說法,確是社會之福,我會更開心,我吹吓水啫,如有得罪,請多多包涵!

1   2   3   6  8

引用:Quote:serinac+發表於+13-8-8+20:57+紅米、

原帖由 redkoni 於 13-08-08 發表
咁咪係囉,百樣人咪都是人,咁多人如何界定真正的社會主流,既得利益者?受惠者?受害者?...或者發聲有人 ...
豈敢!你千奇唔好咁抬舉我呀! 我只係凡夫俗子,係ek 吹下水、好似憤青咁對一啲社會議題發洩下愚見咋!

自知墨水唔夠,用手寫板寫都慢到死,碰到一啲喜歡玩文字遊戲的人,真係

超級版主 醒目開學勳章

版主示:

此主題太多爭論,現關閉此主題!
大家請到"親子王國"的"時事擂台"再作討論!
謝謝!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=728&page=1
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ
‹ 上一主題|下一主題