用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克 VS 聖若望, 邊間好些呢?
樓主: raymondshum84
go

約克 VS 聖若望, 邊間好些呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+nasu+於+13-08-22+發表剛剛問

原帖由 raymondshum84 於 13-08-22 發表
唔該哂!但k1班只交10期學費?通常都係11或12喎!

學校答K1以上是10個月學費。學校答除中文、普通話或小孩唔明才用廣東語或普通話,否則全英語,PN都係。

有家長分享面試也是全英語。

我個人認為英文學校不是學英文的地方,是用英文的地方,是用英文學知識的地方,及練習英文的地方,家庭要有基本配合。如果小孩因為怕英語又或不能掌握英語來學知識,咁小孩會雙失,失去英語興趣及學不到知識。

所以我正在考慮,填了表格,未寄出。

引用:回復+happypapa@2012+的帖子 多謝分享!唔

原帖由 zhouyier 於 13-08-21 發表
回復 happypapa@2012 的帖子

多謝分享!唔知我們細B有冇得陪?
好似10月前出世還會考慮,10月後生世小孩會作waiting list

引用:咁細個你話有同佢去圖書館都冇人信啦,照直

原帖由 halflower 於 13-08-24 發表
咁細個你話有同佢去圖書館都冇人信啦,照直答,費事咁假
我通常帶17個月仔仔行BookBuddy書局,也只寫almost twice per month. 估計呢條問題對像是K1或以上小孩。

target4  請問邊度要填??? 我見份APPLICATION FORM 沒有。。。 謝  發表於 13-8-29 10:30

引用:+本帖最後由+nasu+於+13-8-25+10:38+編輯+\

原帖由 nasu 於 13-08-25 發表
唔該哂!

引用:Quote:原帖由+halflower+於+13-08-24+發表

原帖由 nasu 於 13-08-25 發表
我通常帶17個月仔仔行BookBuddy書局,也只寫almost twice per month. 估計呢條問題對像是K1或以上小孩。

...
咁我報N班點填好我囡囡先得1歲,好多條問題都答唔到係咪同張form一齊交返去?

引用:Quote:原帖由+nasu+於+13-08-25+發表我通常

原帖由 雪花貓 於 13-08-26 發表
咁我報N班點填好我囡囡先得1歲,好多條問題都答唔到係咪同張form一齊交返去?

...
我仔仔都是報PN,全部問題有答,仔仔現在17個月。

nasu 發表於 13-8-27 02:05
我仔仔都是報PN,全部問題有答,仔仔現在17個月。
下, 即係你在上年已幫阿仔報PN? 那個時候, 他只有5個月????? 請問對不對?????

nasu 發表於 13-8-25 09:11

...
請問邊度要填??? 我見份APPLICATION FORM 沒有。。。 謝

回覆:nasu 的帖子

謝謝!我阿女11年12月出生,at waiting list.  7月尾已有offer。14年1月返學了!

引用:Quote:nasu+發表於+13-8-27+02:05+我仔仔都

原帖由 target4 於 13-08-27 發表
下, 即係你在上年已幫阿仔報PN? 那個時候, 他只有5個月????? 請問對不對?????
...
不是啊,現在17個月大,報14–15年PN。

引用:Quote:原帖由+nasu+於+13-08-25+發表我通常

原帖由 雪花貓 於 13-08-26 發表

...
直接答,例如寫平時唱嗰D歌,平時看的書、FlashCard。

1歲,應該有特別喜歡的歌及書。

引用:Quote:nasu+發表於+13-8-25+09:11+我通常帶

原帖由 target4 於 13-08-27 發表
請問邊度要填??? 我見份APPLICATION FORM 沒有。。。 謝
...
附件的問卷有,Child Care Center 嗰份。

回覆:約克 VS 聖若望, 邊間好些呢

樓主可上網search一吓, 聖若望好多新聞。

引用:樓主可上網search一吓,+聖若望好多新聞。 +

原帖由 herman0114 於 13-08-30 發表
樓主可上網search一吓, 聖若望好多新聞。
Good or bad news?

tam_bb 發表於 13-8-30 09:19
Good or bad news?

Bad news but happened in 2010

回覆:raymondshum84 的帖子

Can u share the link?

回復 raymondshum84 的帖子

我仔仔都是12月呀,同班同學?學校話未咁快分班

引用:回復+raymondshum84+的帖子 我仔仔都是12

原帖由 joyceleung518 於 13-10-20 發表

我仔仔都是12月呀,同班同學?學校話未咁快分班
哈囉!12月時我女女返學可能係妳仔仔的同班同學啦!聽講十月及十一月份都分別已有幾個插班生呢!

引用:Quote:原帖由+joyceleung518+於+13-10-20+

原帖由 raymondshum84 於 13-10-21 發表
哈囉!12月時我女女返學可能係妳仔仔的同班同學啦!聽講十月及十一月份都分別已有幾個插班生呢!

...
我想問SJC 英文學校,咁有無中文學?比例係9:1 or 有 7: 3 ?

你好, 我是其中一位十一月插班的媽咪, 你們都是pm class 嗎?
‹ 上一主題|下一主題