用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克 VS 聖若望, 邊間好些呢?
樓主: raymondshum84
go

約克 VS 聖若望, 邊間好些呢? [複製鏈接]

引用:Quote:raymondshum84+發表於+13-8-6+17:04+

原帖由 volar 於 13-08-07 發表
既然一間係今年PN offer, 另一間係明年K1 offer,
咁點解唔先讀 PN, 讀完上學期我諗你應該知道SJC係咪你杯 ...
多謝你意見,我都係咁諗!

引用:York+PN+有240個位,唔係報名就收。我認識

原帖由 TeriAnla 於 13-08-07 發表
York PN 有240個位,唔係報名就收。我認識的有PN waiting 或 reject都有。

好多小朋友係有再下一年的K1 of ...
我女女都係只得明年的k1 offer,今年的pn就唔收

powaiyee  ME too....但現在又好努力去APPLY 其它心儀學校呢  發表於 13-8-26 22:43

回復 raymondshum84 的帖子

請問你是否最近收到SJC call waiting 的offer?  我7月尾收到call waiting 的 pn pm offer.

回復 happypapa@2012 的帖子

pn interview 是全英文,一位家長可陪!首先問顏色,然後玩玩具,再叫俾玩具家長或旁邊的小朋友,然後收玩具。最後,一起唱歌跳舞。老師最後會浱一個貼紙!

引用:回復+happypapa@2012+的帖子 pn+interview

引用:回復+happypapa@2012+的帖子 pn+interview

原帖由 zhouyier 於 13-08-08 發表
回復 happypapa@2012 的帖子

pn interview 是全英文,一位家長可陪!首先問顏色,然後玩玩具,再叫俾玩具 ...
問顏色. 仲未識講野點in

引用:回復+raymondshum84+的帖子 請問你是否最

原帖由 zhouyier 於 13-08-08 發表

請問你是否最近收到SJC call waiting 的offer?  我7月尾收到call waiting 的 p ...
我們都係七月尾收到通知呀!

引用:Quote:原帖由+zhouyier+於+13-08-08+發表回

原帖由 Halcyon0212 於 13-08-09 發表
學費幾錢?
4950元全包連什費

張通告有講包雜費咩?我只知7月26收到通知,但申請校巴通告郤在7月13日截止申請,冇人送返學,可能要放棄了!

回復 isoalc 的帖子

老師問is this red? 我個囡點頭答了!可以不講。

引用:回復+raymondshum84+的帖子 張通告有講包

原帖由 zhouyier 於 13-08-09 發表

張通告有講包雜費咩?我只知7月26收到通知,但申請校巴通告郤在7月13日截止申 ...
我問過學校,pn班4950元包埋什費,只是唔包校服,而校車方面亦問過,13/7只是參考日,註冊時照交校車表便可以了

我之前打去學校問,職員叫我自己打去校巴公司問。謝謝你!你揀york 定sjc?

引用:回復+raymondshum84+的帖子 我之前打去學

原帖由 zhouyier 於 13-08-11 發表

我之前打去學校問,職員叫我自己打去校巴公司問。謝謝你!你揀york 定sjc? ...
聖若望

點解揀sjc?我仲未決定!

zhouyier 發表於 13-8-13 18:10

點解揀sjc?我仲未決定!

揀聖若望的原因如下:
1/ 上課全程英文
2/ 小班教學(剛問過學校, PN班的學生由18-23人一班)
3/ 傳統英文幼稚園及小學
4/ 最重要有小學部(本校幼稚園畢業生大多可直升小學)

happypapa@2012 發表於 13-8-6 22:55
我囝囝上年都同你囡囡一樣,有SJC同York既offer,最後我揀左SJC,因為SJC係全英文上堂,同埋有全日班,而且 ...
請問全日學費是多少?

全日的時間分配是如何? 多少英文? 多少普通話? 多少廣東話? 另外, 要不要出去補什麼? 謝謝

引用:Quote:happypapa@2012+發表於+13-8-6+22:55

原帖由 target4 於 13-08-14 發表
請問全日學費是多少?

全日的時間分配是如何? 多少英文? 多少普通話? 多少廣東話? 另外, 要不要出去補什麼 ...
上年學費係$4840一個月,已經包埋lunch,今年好以加左幾百~

至於時間方面,返9:00,放3:30,中間有大約1小時lunch,1小時nap time~

全英文上堂,每日都有最少20分鐘普通話,一星期有3堂最少20分鐘既phonic,由外藉老師教,廣東話都係每日都有,主要係認中文生字~

我上年有比囝囝去學英文,今年睇下佢數學跟唔跟到,如果跟唔到,我會打算比佢學埋公文數~

SJC雖然著重學術,但係我囝囝好鍾意返學,同埋可能因為小班教學,老師都照顧得佢好好,又會周不時打電話比我,講下囝囝係學校情況,所以我都好鍾意呢間學校~

小學學費貴唔貴?

引用:Quote:zhouyier+發表於+13-8-13+18:10+回復

原帖由 raymondshum84 於 13-08-14 發表
揀聖若望的原因如下:
1/ 上課全程英文
2/ 小班教學(剛問過學校, PN班的學生由18-23人一班)
小學部是否行IB ? 升傳統中學ok ma?

‹ 上一主題|下一主題