用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何決擇
樓主: 小淘氣
go

如何決擇 [複製鏈接]

佢剛收到林文燦call waiting,佢都好明白等待的心情,所以,佢想盡快決定,放返個位比其他人

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-8-6+21:12+編

原帖由 joanthony 於 13-08-06 發表
好好好,福小好,祝你小朋友前途無可限量,重會考順父母,愛人如已呀。

王國長老

我暫且不作結論, 只從版主角度提醒大家, 發表時請勿帶有種族歧視, 事實上過去平機會曾試過就王國某些會員的言論作出調查, 大家要注意文責自負.

引用:佢剛收到林文燦call+waiting,佢都好明白等

原帖由 小淘氣 於 13-08-06 發表
佢剛收到林文燦call waiting,佢都好明白等待的心情,所以,佢想盡快決定,放返個位比其他人 ...
我見LMC好多入顏寶玲,據我所知顏會有IB program,亦因為咁顏寶玲似乎多咗人喜歡。你朋友去過2間睇過感覺如何?

其實你朋友想要乜,要語景,LMC。我相信多不同國藉小朋友在一起,是會侷到佢講。

要較重學術,升中有保證(但都要有B),選福建。

致於有細跟尾,一早就不應該選直資,去參加大抽獎。其實我亦有阿細跟尾,亦預咗未必一齊,so what?我阿Q想,重好,啲人沒得比較。哈哈當然我都好想她們可同一小學。

醒目開學勳章 王國長老

超版都出場了, 麻煩各位, 平心靜氣討論好嗎?

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友間直資都有內地人, 我相信佢地小朋友都係靠質數考入, 我亦見到父母有心去教小朋友, 什至有非常投入(訓身做義工)的祖父母, 呢d至係重點呀

回覆:如何決擇

個人睇法,考直資目的都係唔想升中(旁皇),一條龍會好啲,無人保證那些不是一條龍會入到想入既中學,所謂進可攻退可守

ozoz 發表於 13-8-6 23:44
我見LMC好多入顏寶玲,據我所知顏會有IB program,亦因為咁顏寶玲似乎多咗人喜歡。你朋友去過2間睇過感覺如 ...

如果好大機會入顏寶玲咁梗係入顏寶玲好過啦, 睇睇今年大家DSE成績:

4級或以上%

中文: 顏42%   福33%
英文: 顏72%   福34%
數   :  顏69%   福56%
通   :  顏58%   福57%

根據KHAMA的分類, 顏寶玲係BAND 1C, 如果中學只係一間BAND2學校我覺得到升中時再揀都不難搵到

福中唔係band 1c

引用:Quote:ozoz+發表於+13-8-6+23:44+我見LMC好

原帖由 NeoMom 於 13-08-07 發表
如果好大機會入顏寶玲咁梗係入顏寶玲好過啦, 睇睇今年大家DSE成績:

4級或以上%
不要亦要留意下顏已經有一段時間,福始終比較新,成績不及顏亦不出奇。我有位朋友以前喺顏教過書,佢話顏氣氛幾好,辨學團體有心幫學生進步,對老師要求亦好高。我朋友儲咗一定經驗後轉去另一間直資比較近屋企,方便返工。至於福,我無認識嘅人讀,唔評論。

顏比福中又係另一回事,TSL很多人入顏係事實,但LMC又有幾多入到顏呢?所以都係用LMC比福小較合理!

JohnGrisham 發表於 13-8-7 11:31
顏比福中又係另一回事,TSL很多人入顏係事實,但LMC又有幾多入到顏呢?所以都係用LMC比福小較合理!

...
睇番LMC的學校網站, 全級53人只有3人入顏寶玲, 比率上不算多, 不明白為何要在這裡比較顏和福中.  

回覆:joanthony 的帖子

妳正確,愛國學校國內移民學生不多是事實。

我識d國內優才專才或投資移民家庭,一定唔選愛國學校,多數選lS,然後ESF,最後冇得選先選直資。

問他們點解,因為香港好受歡迎,他們笑笑口好客氣咁答,你們家長未讀過,我跟太太讀過!

他們認為 lS及ESF 課程較國際及獨立,他們連直資都信唔過,不知幾時打回原形!嚇得我呀!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:JohnGrisham+發表於+13-8-7+11:31+顏

joanthony 發表於 13-8-7 12:14
全因之前有一個關於GT vs FSSAS 既post入面(現已關帖), 有GT家長用今年DSE數據作比較(以今年來說 GT係高過F ...

"入面講到福建衰過地底泥, 所以咪非理性" - 此為原全失實之陳述, 留言要負責任

批評人地間學校好唔好時請自重, 你地一句氣言會傷害到人地D家長, 學校沒有好與否, 只有適唔適合, 各有好處, 又點解一定要去攻擊人地間學校, 咁會開心D咩, 我見到一D無品家長的留言令我對果位家長的學校扣哂分

mena 發表於 13-8-7 12:40
批評人地間學校好唔好時請自重, 你地一句氣言會傷害到人地D家長, 學校沒有好與否, 只有適唔適合, 各有好處 ...

同意, 由果個POST EXTRACT出來部份福小家長對優才的批評:

"由於最唔中意旺角校舍又細又舊所以今年1月同仔再考P1插班時完全無再考慮過佢

我是都會駅師奶,真係見盡優材的學生太無敎養...
(
我將是福小家長)"

大家自行判斷吧!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已跟標題不符, 現將此帖關上.

再作搵提, 請大家能理性討論, 好好運用這個公開平台作分享, 並非作罵戰之用. 敬請注意!

我再重覆一次, 每間學校也有好或有需要改善的地方, 請顧及學校家長感受, 不要過於評批別的學校, 互相尊重, 作為家長, 我們的一言一行也對下一代有深切影響
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題