用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 矯 視 隱 形 眼 鏡
樓主: mummyWai
go

矯 視 隱 形 眼 鏡 [複製鏈接]

回復 lokfail 的帖子

"做lasik之風險遠遠低過戴矯視鏡"

Are you sure???

我都想話,

戴眼鏡好安全的,如果你無變深近視,有埋視網膜脫落、黃斑點病變、青光眼、早年白內障⋯

滴 atropine 好安全的,如果你肯俾錢配全視線雙光鏡,學校又俾小朋友戴黑超上體育堂,唔會因為放咗瞳孔而吸收多咗紫外光而三、四十歲有黃斑點退化,仲有埋早年白內障⋯

針灸好安全的,如果你無惹到肝炎、AIDS⋯

Ortho-K 好安全的,如果無發炎、無整損、無度錯 curvature

LASIK 更安全,如果無起薄或爛 flap, 無 haze, 無發炎,無之後因為角膜太薄度唔準眼壓而漏診青光眼⋯

我識嘅係咁多,有需要嘅家長自己唸唸。事實上係未有理想嘅方法醫近視,最好都係拖得一日得一日,小朋友越遲要戴眼鏡越好。

朋友,滴 atropine 是現時眼科醫生唯一用來緩減近視的方法⋯
你的眼科、兒科醫生不告訴你不出奇,因為不是所有眼科醫生推薦;正如不是所有視光師會推薦 Ortho-K。

不推薦可能是如你所暗示的生意利益關係,可能是他們覺得無用,又會唔會⋯係出於無知?!

Atropine 的討論,在BK 有傾過,google search 搵嚟學下都唔難的。
你或者有興趣 search 埋,Ortho-K 十多年前上壹週刊話會角膜發炎時,只是用來令日間不用戴眼鏡。近年有新 paper 出,有證據可以緩減近視惡化,未有大型 study, 不過如果想全面了解各種方法的利㢢,還是要一看。我尋晚以為你知,所以無提。現在看來,你的盲點其實不小。

要想辦法的家長,都是小朋友近視在不斷加深的,所以有"只戴眼鏡-可能有深近視拼發問題"嘅講法。小朋友近視度數穩定的,根本唔駛煩咁多⋯

說 LASIK 風險比 Ortho-K 低,我真不敢苟同。一個是手術,還永久改變了角膜的狀態,十年後碰撞還可以甩 flap 出大問題;另一個是隱形眼鏡,隨時停得。你有朋友做完 LASIK 有眼乾症要不停滴人工淚水嗎?

又要講多次,我無 sell 緊任何方法,我不是做 Ortho-K 的。我家族 100% 要戴眼鏡,緩減近視由我父母開始已經有留意,我懂的都是這些年來逐點學到的。沒有既定立場,不恥下問,才有機會學得多。暫時還未有理想的醫近視方法,最好還是注意護眼,不要有近視。

多謝指教,我懂的同可以分享口既都已經講晒,無補充。有需要的家長,找有這方面經驗的專業人士問清楚吧。

眼科醫生推薦Atropine,狂數ortho-k的潛在危險; 視光師推薦ortho-k,又質疑Atropine有潛在危險.
講到底, 醫近視,係一個好大既商業市場,各專業有各專業的推介.
要緩慢近視加深,兩者都有用,都有其風險,但計過度過,似乎ortho-k比較安全一點.Atropine的副作用太大了!

回復 Christi 的帖子

Christi, 不計藥物敏感, atropine 有兩個問題。一是睇近嘢會曚,像老花 ⋯ 雙光鏡解決到。二是瞳孔放大怕紫外光傷眼。其實有硏究話低濃度的 atropine 跟高濃度的對緩減近視功效一樣,但可以減少瞳孔放大率。可惜香港沒有低濃度 atropine。我有朋友照跟 protocol 用,亦有人自己溝稀啲藥水,又有人因為學校唔俾戴太陽鏡,所以只在 weekend 滴,亦有朋友說在台灣能買到低濃度 atropine。各施各法!

A stupid question.

我 小朋友 只是 左 眼 有 近 視,  右眼perfect.   我 想 會 不會 拉 小 提琴,   左 肩 托琴,  左眼 看 琴,  所以有 近 視???

不一定,你說 [有些不學無術的人以為用atropine可作緩減近視...], well, 一位在跑馬地貴族私家醫院的著名眼科醫生(亦專於兒科),就建議我朋友的小朋友用atropine來減慢近視加深(是減慢加深速度,不是減低近視或去除近視). RIGHT, that's [減慢近視加深速度]. 其實,在台灣頗流行用atropine以減慢近視加深速度的. 當然,atropine本來是用於驗眼時放鬆眼肌,以達到更準確的目的.正因為此藥有放鬆眼肌的功能,而近視是由眼部睫狀肌過份緊張導致眼球拉長所致,所以atropine就有了這用途. 當然也得定斯覆診,經由眼科醫生跟進情況.

回復 A-Mum 的帖子

atropine的副作用是知道的,只是還未聽說過高濃度與低濃度的效果一樣,我一直還以為用以減慢近視加深速度的,只是那濃度(忘記了個term,似是1mg之類).

查實,眼科醫生說一定不會讓子女用 Ortho-K, 我又曾就此請教過負責研究兒童近視的一位大學教授朋友(視光學),她又說一定不會讓子女用atropine...這問題認真難搞.

回復 tws2010 的帖子

小朋友為什麼會有近視,為什麼這小朋友有近視,那小朋友卻沒有近視,我諗冇人可以答到你(除非只是好一般咁答你近視的生理成因及生活習慣誘因).  

就說生活習慣吧.我朋友(香港人)在歐洲工作,7歲兒子在當地讀書.須知道當地學校不像香港有很多功課,課餘時間多,多戶外活動,視野廣闊,但不知怎的, 兒子竟然有近視了. 另外,我的外籍鄰居,兒子愛看電腦用ipad,卻一直都沒有近視...此話怎說...

是的.所以我極度不贊成用atropine,也對那位眼科名醫十分失望.

thanks to all who give the information here, I think everything has both sides. This is why I posted this topic here, becasue I don't know a lot of them.
My kid is just starting to wear eyeglasses, I will monitor the changing of his eye sight and think about it again.

Thank you to all again.

回復 鼻涕蟲 的帖子

他大約用了四個月便沒有再使用了。

回復 CHIULHJ 的帖子

Why not continue to wear???
‹ 上一主題|下一主題