用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 矯 視 隱 形 眼 鏡
go

矯 視 隱 形 眼 鏡 [複製鏈接]

I would like to hear the comment from the parents, will it have the same side effect as adults - dry eyes, problem on 血管增生?
   7    0    0    0

回覆:矯 視 隱 形 眼 鏡

我都想知!

回復 mummyWai 的帖子

I also want to know.   請教 有矯 視 隱 形 眼 鏡 經 驗parents or users 小朋友矯 視 隱 形 眼 鏡 安全 嗎?   價 錢 是 一 個 問題,  但 最大問題 是不是安全,  又 日 間 及 晚間矯 視 隱 形 眼 鏡 有 甚麼 分別?  又 擔心小朋友 不 懂 用,  又 怕隱 形 眼 鏡 傷 他 眼 角...

我 朋友 告訴 我 他小朋友 度 數 深 過 我小朋友 都 無 用,  寧願 用 有 框眼 鏡,  因為 他 朋友 的小朋友 用 後 失敗,  控制 不到度 數...

Many thanks for your advices in advance

回復 tws2010 的帖子

Forget to say 小朋友 九 歲, 175 度

囝囝於上年暑假(當時九歲)試用晚間矯視鏡,他近視度數有三百多度,試用前經過一番思想掙扎,擔心他不懂配戴、配戴後會猝眼(他有猝眼習慣)、長期使用會否有後遺症......

試光師很nice,小朋友唔識戴教到識戴為止(囝囝學了約七至八次),我負責清潔鏡片,戴後近視度數很快便穩定下來,沒有再加深,但後來得悉一位使用矯視鏡多年(十多年)的筆者在報章上分享他的經驗,他的一隻眼睛突然腫痛得很,眼科醫生馬上轉介他到眼科醫院,醫院醫生說他的情況很危急,如果來晚一點眼睛便不保了,醫生告訴他是因為他長期配戴矯視鏡,影響眼睛健康,造成眼疾。加上囝囝眼睛出現爆微絲血管(一隻眼變得通紅,是勁紅的),我洗鏡片又引致肌肉痛(可能我比較緊張),所以試光師也認為囝囝應停止使用了。

今年暑假再驗眼,近視度數沒有怎加深(不知道是否矯視鏡的功勞)。

其實,有很多家長是很滿意矯視鏡的功效,你們不妨多参考各方面意見。

回復 lokfail 的帖子

totally agree

想参考各方面意見, thank you  CHIULHJ

回復 CHIULHJ 的帖子

咁你囝囝現在沒有戴 "矯 視 隱 形 眼 鏡" 嗎 ?

我識眼科醫生俾自己小朋友戴矯視隱形眼鏡喎。好多嘢都有風險,有風險唔代表唔做得,最緊要瞭解自己有咩選擇,同每樣選擇嘅利弊。

I buy what you said.

今天 我 親自 去 問 視 光 師,  暫時 減 去 的 度 數 如 晤 載的 話, 度 數 會 反 彈,  那 為 何 要 比 一 大 筆 錢 及 不 停 去 覆 診?   如 只 為 日 間 方 便 不 值得,  都 系 配 有 框鏡 安全.   自 己系contact lens user for over 20 years,  深 知載CON 的  苦 況,  不 如 讓 小朋友 大 一 些 自己 決定.

又如載矯 視 隱 形 眼 鏡 沒有risk, 為 何 大 部分視 光 師 及 眼 科 doctor 都載有 框鏡???

p.s  請 更 正如 my understanding is wrong.

回復 mummyWai 的帖子

請 問 你 最後 點 決定 呀?

都估到答完可能有交嗌,如果唔係講到"有無良知"咁嚴重,我都唔唸住搭嘴。
其實眼科醫生都係父母,小朋友近視深得快,當然想幫佢。只戴眼鏡、滴 atropine、戴 Ortho-K、針灸⋯,方法越多,只代表大家還未找到一定有效的方法。又何必講到無良知咁嚴重?!

做 LASIK 都有風險,不過一樣有醫生自己做。Procedures 從來都是有風險的,只會要求提供 informed consent, 大家覺得瞭解清楚,risk/benefits 平衡到,才 proceed 吧。

不要暗示我有商業利益關係,我不是做 Ortho-K 的。一個問題有多種看法其實好正常,無必要抹黑。

我 都 好 慶 幸 再 去 問 視 光 師,  他 亦 老 實 作 答,  而 我 亦 請教 身 邊 的 朋友, risk  大 過benefit...

‹ 上一主題|下一主題