用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學生學校有蒸爐, 邊度有不锈鋼飯壺賣? ...
go

中學生學校有蒸爐, 邊度有不锈鋼飯壺賣?

醒目開學勳章

邊度有得買, 類似這些, 並且會否蒸得耐D菜黃晒?

http://box.linhow.com.tw/index_1_8.php

回覆:中學生學校有蒸爐, 邊度有不锈鋼飯壺賣

長方型就見過

可以到「通寶行」試找,好多屋邨都有分店!

可以到「通寶行」試找,好多屋邨都有分店!

我都係通寶行買大個圓型,四十幾蚊

超正龍吐珠 發表於 13-8-4 19:42
邊度有得買, 類似這些, 並且會否蒸得耐D菜黃晒?
變試過把菜心放在公司蒸籠一小時(不然不夠熱),菜心便黃,之後沒再試。想瓜類或非綠色蔬菜會好些。

cstchan 發表於 13-8-4 22:05
變試過把菜心放在公司蒸籠一小時(不然不夠熱),菜心便黃,之後沒再試。想瓜類或非綠色蔬菜會好些。 ...
一個小時可以生米煮成熟米喎!或者試下最後10多分鐘先加d菜落去。
:verycold: :verycold: :verycold:

聽聞綠色蔬菜不可番熱

學校竟然有蒸籠,

但學校有沒有雪櫃比學生?

我有此款的飯盒,普通家品店買的

我是會選擇生菜之類比較快熟的,洗淨後直接放在盒內加少許鹽油, 仔每天食晒呢

PS # 我是用2個盒, 把飯及餸分開放

vincher  good method...will try  發表於 13-8-9 18:23

如果裝麵及餸 , 買邊d款好好,之前買左三百幾,有得分開放,但阿女說很臭! 不知為何!

好多家品店有售,我仔學校都有得蒸返熱d飯(每次收一元)不果未試過,因我地定飯

最好不要煮綠色的蔬菜,因為見到也不想食。可以考慮煮紹菜、粟立粒或茄瓜等!

回覆:antia 的帖子

Antia:膠盒實有味,經驗係毎次用完最好盡快洗,洗完吾好蓋回盒蓋,咁様會少啲機會變臭。我用開呢隻牌子“虎牌便利型保温便當盒(LWY-BA036) ” ,個盒打開可墊住啲餸盒,好方便!可惜UPLOAD吾倒張相你睇,自己SEARCH吓啦。

Thanks
Mo-ma

回覆:超正龍吐珠 的帖子

其實普通家品店長方形的已經可用,「世家百貨」(我在西九龍中心分店所見)會有較多選擇,長方形與圓形都有不同size選,幾十元已有交易。千色店賣的接近一百元,可能鋼水較好、較耐用,但對食物應無影響。

引用:Antia:膠盒實有味,經驗係毎次用完最好盡

原帖由 mo-ma 於 13-08-08 發表
Antia:膠盒實有味,經驗係毎次用完最好盡快洗,洗完吾好蓋回盒蓋,咁様會少啲機會變臭。我用開呢隻牌子“ ...
但已經是網來,但都會有臭? 現在阿女唔肯用,買左二百幾

引用:Antia:膠盒實有味,經驗係毎次用完最好盡

原帖由 mo-ma 於 13-08-08 發表
Antia:膠盒實有味,經驗係毎次用完最好盡快洗,洗完吾好蓋回盒蓋,咁様會少啲機會變臭。我用開呢隻牌子“ ...
我上網看了虎牌,又真係幾實用

不過唔知裝唔裝到麵!