用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 寶血會培靈學校出產一個粗口老師,大家點睇呀? ...
樓主: ii_hkp
go

寶血會培靈學校出產一個粗口老師,大家點睇呀?  

MrBeast 發表於 13-8-4 20:04
為什麼她不能用更好的方法和語言去表達自己呢? ...
Sometimes using foul language is the BEST way to express abhorrence and contempt, didn't we hear someone said "fooking Chinese" in Legco not so long ago? and he was a barrister too, the "dream career" which so many parents would like their children to have.

nintendo 發表於 13-8-4 12:03
人和事件本身有獨特背景,一開始就𣎴可能公平討論。
這次比人入位,其實係唔底,你估「對家」又係斯 ...
唔好咁陰謀論。像壹週今期那篇幫她平反的文章使我感覺到泛民和所謂「對家」有甚麼分別?對錯不分,根本就係一班政棍能利益互相爭鬥。
受害者始終是香港人。

回復 FattyDaddy 的帖子

就算人們唔去打擊講大話的老師,都唔代表人們會放過講大話的特首。其實老師同特首點解係對立架呢?

小余  十分同意, 上圖果句標語除咗"順口開河"之外根本就歪曲咗件事, 支持/反對特首,同老師講粗口有咩關係??  發表於 13-8-4 23:58

teambuilder 發表於 13-8-4 22:49
回復 FattyDaddy 的帖子

就算人們唔去打擊講大話的老師,都唔代表人們會放過講大話的特首。其實老師同特首 ...

Good, don't let Mr Wolf off the hook.

And that barrister who said "fooking Chinese" in Legco, please don't forget him either

或許舉牌的以為所有香港人都咁天真,可以被轉移視線與焦點!
沉默不等於愚蠢。冷眼旁觀也不等於是非不分!

當時人初時道歉了, 也該讓事情平息了. 手握權力的警察的兩個協會反而發聲明譴責一個老師, 然後不知誰走到學校掛橫額滋擾學生.
說了一句粗口便給公審, 這是一個怎樣的社會? 恐怕是告訴小朋友, 說粗口, 沒有人會原諒你.

nammo  agree  公審一個老師! 青x 協是 暴力團體,梁特首前沒出現,hk 是什麼社會?  發表於 13-8-6 11:40

回覆:bee918 的帖子

那是一種挑釁行行為,更明顯的是一種下三流的政治打壓手段。讓港人繼續被分化吧,大事、小事或無聊事也好,只要分端四起,不再去反政府、反強權、反高官......就行了,這或許正是某些人想要的局面。

事情可以有兩睇(純粹個人意見):
一) 既然老師下班了當然跟普通市民一樣行街,食飯,happyhour咁, 而遇到佢應為唔合理事件發生, 佢用佢身為普通市民方法溝通, 比係我都冇咩感覺, 因為我唔認此女子.
二) 回到學校, 倘若沒有該偷拍影片, 亦沒有人會追問發生什麼事, 但好景不常, 老師的肖像被人播影了不該播的片段, 輿論喧染下老師跟校方都有壓力, 原因是老師用了不潔言語而被追究.

我既觀點起初都是, 抱不平為何指責老師(按第一點分析), 但既然影像被偷拍已成事實, 老師應該首要道歉(按第二點分析), 試想想學校都有權追究學生在校外所做既錯事, 如:著校服打機, 滋擾, 拍丸.  所以追究權利在於校方是一件事, 向公眾道歉亦是一件事, 幫別人發聲又是另一件事, 言語問候人亦是另一件事, 總共四件混為一談只會沒完沒了, 但往後想, 正如一套電視劇反映過, 只要有另一單黑材料就能蓋過此單黑材料.

豁達啲想想, 低頭認錯失言, 不等於畏懼強權.  退一步海闊天空? 講就容易未必人人做到呢!

「偷拍」? 老公自己拍架。 如果有個医生、因為放左工、係街見死不救、係米都算係私人時間LA,無MAAK所謂? 法理上是、BUT人情上不是亜。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

每個行業也有自己的專業操守的,作為老師就要比其他人更著重自己的言行!我也不認同那些所為關愛香港及異端的行徑,但憤怒不等同可以舌傷人。明知對方是在挑釁也走進圈套,更是不智。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

有一很關心學生的老師,對著一位無心向學,不肯做功課,上課又傾計,下課又打架的學生,該老師不斷提點,教導那學生,但那學生仍死不悔改,於是那位老師本著有教無類,誨人不倦的精神,對他說︰「你個賤人、無家教、what the du!」

好一位教師的典範!

irisyan  講漏左“八婆”啦  發表於 13-8-8 00:03

一位老師在課室黑板旁一面寫黑板,一面講解,左後方有兩個學生悄悄地交談。老師見他們未至滋擾其他同學聽講,於是繼續講課。這時坐前排的一位學生,就在老師面前與鄰坐同學說話,老師即輕聲叫他安靜,怎知他指著左後方的同學說:「點解佢地就傾得,我就唔傾得。」
老師︰「你先安靜。」
學生︰「點解頭先佢地傾你又唔叫佢地靜?」
老師︰「你唔好再嘈喇!」
學生︰「點解你唔解釋?」
老師︰「你先安靜,下課後我再解釋。」
學生︰「點解你依家唔解釋?」
老師︰「不要嘈喇,如果唔係…..」
學生︰「就記過阿馬!」
剛巧校長經過,說︰「因為老師見他們未至滋擾其他同學聽講,為免影響同學上課,於是暫時容忍他們。」
學生︰「咁阿SIR點唔向我解釋,佢仲兇我,又話記過…….」指著老師︰「你係八公、賤人、what du du….」
簡化版,要看詳細版,請看︰http://www.youtube.com/watch?v=TZ_QvmIPMfA

irisyan    發表於 13-8-8 00:04

回覆:寶血會培靈學校出產一個粗口老師,大家點睇呀?

有無此校學生家長是EK會員發表下感受呀?

回覆:寶血會培靈學校出產一個粗口老師,大家點睇呀?

接受唔到,佢仲話佢D學生見到點點點,即係佢以老師身份出聲而非普通市民,無論事情有多少面,以老師身份用粗言穢語漫罵執法人員己是錯。

佢出了聲明又感激支持者,聲言會撑下去,那麼佢覺得自己有錯嗎?

佢facebook 上言論粗鄙。正所謂其身不正,其行也歪。佢根本不配做老師!

同時佢有人力背景,言論激進! 佢地對所有反對人士統稱五毛,不接受批評。

這樣的一個人,天主教學校教書,簡直係公教父母的大災難。作為基督徒父母,十分心寒!

第日長毛選左特首,你表示反對,佢派社民連+公安圍你,你會叫講粗口救你的人不要講粗口嗎?

回覆:anntx3 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

想當年我曾經為了我認為正確的事,駡了我媽媽一句〔八婆〕,換來的是給我爸爸用拖鞋狂打。
原來只要因為正義,就可以隨便侮辱人,我爸爸當年真不應該打我。
我一定要向我爸爸投訴。

bee918  警察不是你媽吧?  發表於 13-8-6 13:19

引用:想當年我曾經為了我認為正確的事,駡了我媽

原帖由 H_A 於 13-08-06 發表
想當年我曾經為了我認為正確的事,駡了我媽媽一句〔八婆〕,換來的是給我爸爸用拖鞋狂打。
原來只要因為正 ...
咁父母為了教孩子就可以打人?你覺得打人同爆粗邊樣嚴重?你有冇因為父親曾打你而覺得他失去為人父的資格?把行為從發生的背景抽離,根本無甚麼好討論。人誰無過?林老師已就其爆粗道歉,警察呢?

引用:我見支持林老師的人話佢有正義,如果林老師

原帖由 joechengx 於 13-08-04 發表
我見支持林老師的人話佢有正義,如果林老師的學生再用相同的粗口問候佢然後話自己只係有正義,她會如何?如 ...
Same here. 現今社會上有些人,只要自我認為,行「正義」之事,便可不理禮儀廉恥,甚至守法......

ngsmum  咁都要有人認同佢係正義先得架,唔係你自己話丶自己認為係正義就係正義。  發表於 13-8-6 14:44

我想問, 大家點睇:
老師返工時講粗口.
警察當值時講粗口.
老師平時講粗口.
警察平時講粗口.