用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論) ...
樓主: fishingcat
go

小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)   [複製鏈接]

回復 birdmom 的帖子

I also discussed seriously with my brother。  My point is I don’t care about politics。  Anyway, speaking bad language is definitely not good in particularly from a teacher’s mouth。。。This will set bad examples to students。。。

人地講唔講粗口係人地的自由,不過我真係好怕我的小朋友有樣學樣(不單是說林老師)。對於呢類老師我會敬而遠之,唔係話佢唔好...有時見到fb 的人將d唔相關的事情來比較,真係覺得好打橫黎講。另外,有d野錯左就一世,一句道歉想洗底談何容易?

回覆:小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)

我覺得呢位老師充份表現出思想狹隘(佢唔鍾意共產黨,就覺得所有共產黨唔鍾意既係好人? 咁內地所有被困在監獄裡的都應該放晒出來? 係咪應該個別判斷吓先呢?)同埋對所有人不信任(點解佢自己係香港人就係有良心,香港警察唔通唔係香港人?) 的態度.
其實我覺得果幾句中文(除咗英文果句)嚴格來說都唔算粗口, 但我一樣唔想自己仔女跟一個咁的老師.

birdmom 發表於 13-8-4 18:40
我的丈夫跟我爭論。  
我認為其身不正!  SHAME ON HER!
我的丈夫認為每一件事都有兩面.

只是網上討論不應破壞双方感情!

回覆:fishingcat 的帖子

大家曾否見過青關愛的惡行?

引用:+本帖最後由+fishingcat+於+13-8-4+12:54+

原帖由 fishingcat 於 13-08-04 發表

若有其他版本請p.m.我,THX
完全同意 “ 但正義之名用於 有預謀之仕是危險的,中國歷史 中,正義兩字永遠是最好的武器”依兩句尤其值得深思。

老師是學生的榜樣,如果老師不能做好一個榜樣,作為家長對這老師還有信心嗎?

那些所謂"衛道之士"彎曲濫用怎麼自由,人權,民主作擋箭牌,使HK社會變得不倫不類! 可見將來只會有更多HK小孩,食煙,說粗言,看色情片,濫交,同X戀,鬧校長,罵老師.....因為這是小孩子的"自由"和"人權",也是現今大人所教的!

所以家長們自己真的要以身作則,作小孩的好榜樣!你的一舉一動他們都會看在眼裡!

回覆:小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇(純討論)

For those who never bothered to find out or purposely ignored what foul language was actually spoken in the incident, it was "what the fuxk", the proper Cantonese translation would be "有冇搞X錯", it wasn't even a curse directed at some particular person.

YolandaTam  始終佢講嘢都係唔小心.  發表於 13-8-5 12:31

林老師先控了。shame.

呢個老師儍姐!我估兩個組織背後來頭不少,妳單一個人無頭無乜踏入去攪多件事,而且入左警察封鎖區係外國好大件事,唔駛聽妳講一句已經即刻拉妳返警署。

irisyan    發表於 13-8-6 09:11

回覆:小學老師當街講粗口鬧工作中的差人,家長們點睇

係香港講粗口真係大罪過殺人放火,人家理你林老師有乜原因,點解唔可以好似警察咁忍下?你見唔見香港有警察講粗口呀?個個文質彬彬, 吟詩作對。好彩當年北京班學生無講粗口,唔係我都唔會去六四晚會,以免教壞我嘅小朋友。

貢獻勳章

為人師表, 在公開場合講操口點都係不對. 你可以有言論自由, 但必須符合自己的身份. 老師的一言一行尤其重要, 因為我們的子女都是跟著他學習成長的.

但當老師的, 是否就沒有個人空間/言論自由呢? 一定有! 你閂埋房門, 我話知你扮皇后定係奴隸; 一踏出家門, 你就係老師.

唔好話講操口, 就算你想光顧街邊無牌熟食小販都唔得. 因為你要身教, 否則考常識, 個學生在是非題答 : 光顧無牌熟食小販是對的; 指罵警務人員是對的. 你可以話個學生錯嗎 ???

老師, 忍下啦! 有日比你遇到個頑劣的學生, 佢又學你 "  Miss , 你正八婆,  What the Fxxx " , 到時你點算 ?

林老師做人已經好有問題,重點可以靠佢教好小朋友!!!

I think she said WTF. The foul language is pretty mild. The "WTF" is not directing to a person unlike "八婆、賤人、八公".
It's unfortunately the teacher lost her mind and the facts and truth are all muddled up. People now choose parts and magnify

就算唔討論講粗口啱唔啱,我覺得個老師係咁cher住D差人。其中一個男差人反而好高EQ.

GCG 發表於 13-8-5 17:15
呢個老師儍姐!我估兩個組織背後來頭不少,妳單一個人無頭無乜踏入去攪多件事,而且入左警察封鎖區係外國好 ...

好同意,青關會背後操控的有傳係“中X610辦公室”,以民間組織身份出現的中X官方機構,作為打壓法輪功成員的工具。

同意睇野唔好睇表面。

2 個組織 d 人唔使返工,成日示威、行使言論自由就有飯食?話呢 2 班人唔係全職打手我都唔信啦!

呢個林老師高調介入呢 2 個組織鬥爭之中,我反而幾擔心林老師唔係出來道句歉就可以無首尾跟。
‹ 上一主題|下一主題