用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題
樓主: mamaishere
go

真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題 [複製鏈接]

回覆:DalaDala 的帖子

修正,小一適應課係堂上做,唔使返屋企做。

mamaishere 發表於 13-8-4 17:26
以我本人為例,其實我唔係想"target"傳統小學,盡可能希望入到直資私小,就可以比較「活」去學習(例如CKY, ...
明白,建議在K1尾K2頭時留意一下EK家長分享這些小學面試內容。

維幼淺唔淺其實好睇你要咩,我個囡黎緊升K3,我好記得阿囡K1嗰年有一日放學返嚟,拎住條毛毛蟲嘅手作仔同我講"mami,caterpillar munch the leaves"....
整体上,我認同串字同寫字方面比較弱d,但oral & listening 都好好,仲有大部分同學仔都好有自信,就以我個囡為例,佢好鍾意拎d嘢返學校show & tell! 仲有我個囡勁鐘意返學!

引用:K3要寫詞語,作句,童心集(週記)。小一適

原帖由 DalaDala 於 13-08-05 發表
K3要寫詞語,作句,童心集(週記)。小一適應課會學部首,填充閱讀理解。每星期一本圖書,有部份要做習作( ...
其實D功課都真係算係豐富喎!不過睇起上嚟幾有趣,全部都唔係抄寫練習,小朋友應該都會做得開心投入。多謝你嘅分享呀!

引用:維幼淺唔淺其實好睇你要咩,我個囡黎緊升K3

原帖由 venetamama 於 13-08-05 發表
維幼淺唔淺其實好睇你要咩,我個囡黎緊升K3,我好記得阿囡K1嗰年有一日放學返嚟,拎住條毛毛蟲嘅手作仔同我 ...
同好多維記家長傾計都發現有一個共通點,就係小朋友成日都會返屋企講咗一啲嘢surprise咗父母,多數都係無諗過佢哋咁細個會識講或者諗得咁深入!好impressive!!

我朋友個仔Vic K3時問爸爸知唔知地球上有些人飢荒會餓死,但又有些人會因為食太多junk food食到有病而死,佢問爸爸點樣先可以叫那些食太多嘅人分D食物去地球另一邊。我朋友都即時諗唔到點答,無諗過佢咁細個腦仔會諗呢D世界問題,但好開心小朋友可以放眼世界!

引用:只是路過,如果target+傳統小學,家長又要i

原帖由 MrBeast 於 13-08-04 發表
只是路過,如果target 傳統小學,家長又要involved to make sure 程度跟到,咁點解唔選擇掉換角色? kg take ...
我都有咁諗過

英文串字中文抄寫加減乘除 數學好容易係屋企 做到

啟發性的實驗小朋友之間互動在課堂上自我表演屋企做不到的

引用:K3要寫詞語,作句,童心集(週記)。小一適

原帖由 DalaDala 於 13-08-05 發表
K3要寫詞語,作句,童心集(週記)。小一適應課會學部首,填充閱讀理解。每星期一本圖書,有部份要做習作( ...
我小朋友 完成了 pn 但我已經講得學校 d 功課可以好多亦可以 小朋友用心做的話 其實可以學到好多野

至於 互聯網上的額外功課我更加是成年做到一分金多已經無曬時間

我唔咁講我小朋友學左好多野但係一定係唔少

引用:維幼淺唔淺其實好睇你要咩,我個囡黎緊升K3

原帖由 venetamama 於 13-08-05 發表
維幼淺唔淺其實好睇你要咩,我個囡黎緊升K3,我好記得阿囡K1嗰年有一日放學返嚟,拎住條毛毛蟲嘅手作仔同我 ...
我都buy維記嘅雙詞環境,可訓練小朋友oral 同listening. 寫方面會比不上傳統幼稚園, 但這問題不難解決,家長可比小朋友寫 copy book.

小女兒在維幼由playgroup到K3,雜費不多!自理能力很強,如果小朋友怕羞及無自信,老師會鼓勵發問,培養閲讀興趣,但抄抄寫寫真的比較少(重要嗎?)小女兒有幸在這所幼稚園裏成長,九月她便到小學學習新的事物,她不怕,還很期待小學生活的來臨

引用:小女兒在維幼由playgroup到K3,雜費不多!自

原帖由 luckybug 於 13-08-06 發表
小女兒在維幼由playgroup到K3,雜費不多!自理能力很強,如果小朋友怕羞及無自信,老師會鼓勵發問,培養閲讀 ...
問心,有無抄寫練習真係一啲都唔重要,最重要係認到字(考到小一), 同埋上到小學後唔好被left behind得太過份。對我嚟講,中文程度可以用半年時間內追得返已經無問題,最多家長小朋友一齊努力。相反,幼稚園學到嘅語言思維自信並唔係咁容易大個咗都追得返!

維記的雙語環境是它的強項,但在德育方面的培養又如何?有沒有家長可以分享一下?

學校upload左個parents presentation, 裡面有好多關於課程既資料, 睇到學生上堂情況。有興趣睇下:

http://www.victoria.edu.hk/files/NewsAndEvents/ps(20130321).pdf

回覆:DalaDala 的帖子

總結維幼小朋友presentation still好好,請問他們考小學前是否不需要參加什麼面試班也能在面試中有突出表現呢?

不需要哦!我是今年畢業生家長,很多時都和其他家長聯繫,我們很多家長都沒有參加面試班,但是大部份小朋友都考到滿意小學

回覆:littlesophie 的帖子

謝謝回覆!還有一個問題請教,請問以你們所知,k3轉全日班是否對考小一和適應小一是否有幫助?

回覆:真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題

可唔可以share入到邊D直資和私小?

回覆:真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題

可唔可以share吓呀。唔該!

維記網站有每間分校的升小學校名單。

回覆:Jane1983 的帖子

Thx. I got it. 平均三成去VSA。如果淨計直資和私校,平均45%去VSA.

引用:Thx.+I+got+it.+平均三成去VSA。如果淨計直

原帖由 MGPAPA 於 13-08-07 發表
Thx. I got it. 平均三成去VSA。如果淨計直資和私校,平均45%去VSA.
其實好睇邊間分校。九龍區去VSA的應較港島區小,始終咁遠又唔係guarantee直升。

‹ 上一主題|下一主題