用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題
go

真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題

之前係幼稚園版發同一帖, 但可能這邊小學版家長會俾到更多意見, 非常感激~

本人小朋友會升維記K1。想請教你哋維幼學生考直資私小會較困難嗎?聞說這幾年學校已加深課程方便接小一,是真的嗎?我不會打算升維小因為離屋企太遠,但很喜歡維記的理念和活動教學,所以希望課程不會和其他幼稚園差太遠影響考小學。

另外,你哋有需要額外補中英數嗎?我不是一個谷的媽媽,如程度拍得住其他幼稚園我不鼓勵長期進補。只是過份淺的話會先考慮加強。我只係怕小朋友連叩門做卷也坐不定, 又或是揸筆寫字(尤其是中文字)會真係寫不出來。

多謝指教!

首先要講,我個小朋友今年先升K3. 而由K2 下學期開始,學校已安排有小學老師一星期來校一次,教一啲小學既野,如上堂情況,生字等;而課程的確多咗好多野,如中英文生字。但老實話,如比起一般橾開既幼稚園,可能仲差啲。但睇你點睇,好似佢教小朋友寫自已個名,佢唔係死抄果種,而係有好多唔同型式既投票,如"你最喜歡的天氣,動物或運動", 叫小朋友寫番自已個名上去,就係咁,個學生其實不自覺地練緊寫自已個名。
然而,的確,大部份家長都比小朋友在外學野,而且自已亦放好多心機教個細路。
至於升小,當然不反一條龍幼稚園優勢。而你可睇番佢每間校舍既post, 差不多70%畢業生,都係升私小或直資小學。如果唔係,都係一啲比較出名既政府小學。

回覆:真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題

其實維記程度唔淺不過唔著重抄寫強記。我覺得自學能力高嘅小朋友得益較多。我仔在k2認到好多中英文字。家長要有多嘅input.每星期有書本帶回家亦有功課要家長一起完成。但學校對考小一support好低。成績表唔會特別就,今年開始有reference letter but只有一封。

維記的教學是以鼓勵發問和用日常生活學習。而且需要很多家長的參與,如果家長沒有回家陪讀,沒有做閱讀報告,沒有做網上練習,沒有按學校指示做發音練習,當然跟不上,但是維記家長一般會願意花時間和孩子做project,所以k3的學生程度一點都不差,而且英文更加已經懂得都些程度比較深的書。維記考生一般考直資成功率很高,就算考不到,叩門成功率非常高,今年有同學叩到軒小,st joseph等等。。。。

引用:首先要講,我個小朋友今年先升K3.+而由K2+

原帖由 kinder.bb 於 13-08-03 發表
首先要講,我個小朋友今年先升K3. 而由K2 下學期開始,學校已安排有小學老師一星期來校一次,教一啲小學既 ...
維幼課程其實設計得好有心思!奈何香港整個大氣候未能令家長完全地相信學校,只要一比較淺就不安。真希望有一天IB課程能被社會重視,唔好再有周街補習成風,課程鬥深嘅現象發生!

littlesophie 發表於 13-8-3 14:53
維記的教學是以鼓勵發問和用日常生活學習。而且需要很多家長的參與,如果家長沒有回家陪讀,沒有做閱讀報告 ...
多謝你支強心針! 我是九龍區的, 知道CWB同HH校應該track record最好, 希望九龍都一樣啦~ 近年升小好大壓力, K1都未開始讀已經驚緊 >.<

回復 mamaishere 的帖子

就算到最後叩門,除非家長不熱心安排,否則大部分都叩到心儀學校。維記品牌在小學區是有名望喔。

但是要注意,維記幼稚園不保證直上維記小學,(且比例很大)

不過中途很多維記幼稚園學生會放棄維小,所以如果是waiting list,最後成功機會非常大

一個4萬幾的保險(收左要交的deposit),真係幾貴。

簽名被屏蔽

引用:回復+mamaishere+的帖子 就算到最後叩門,

原帖由 littlesophie 於 13-08-03 發表

就算到最後叩門,除非家長不熱心安排,否則大部分都叩到心儀學校。維記品牌在小學 ...
好開心呀!開咗呢個topic估唔到有咁多家長俾咁多正面嘅comments! 我哋都算係同一類型嘅媽媽,可能好多人覺得我哋好奇怪,而家唔開turbo先甜後苦遲D就知味道,但我相信小朋友在快樂不摧谷嘅校園長大,小班教學學習適齡嘅事物,應該是最健康的!好多謝你哋俾信心我呀!

引用:一個4萬幾的保險(收左要交的deposit),真

原帖由 Jane1983 於 13-08-03 發表
一個4萬幾的保險(收左要交的deposit),真係幾貴。
係呀,真係好貴!想問下維小平均一個月學費幾錢?要$10000嗎?多雜費嗎?

我無報維小呀!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+13-08-03+發表一

原帖由 mamaishere 於 13-08-03 發表
係呀,真係好貴!想問下維小平均一個月學費幾錢?要$10000嗎?多雜費嗎?

...
維小下年學費好似加到around $9.5K per month

維記其實教得吾淺,有時同小朋友傾計,覺得佢地識的野幾深入,但真係吾操寫字,要在家寫吓copybook。

另外維記教phonics亦好好,我和小朋友準備Cambridge Starters,佢串字因為phonics的關係,好輕鬆的拿了好成績。求學問,能夠做得好,自己又輕鬆enjoy,真係好難得。

K3 全日班才要8、9千一個月,K1,K2或是K3下午班就看哪家校舍,大概5,6千左右

維小聽說連雜費要12000左右,而且每年出國交流活動有很多,真的挺貴喔

簽名被屏蔽

引用:維記其實教得吾淺,有時同小朋友傾計,覺得

原帖由 Jane1983 於 13-08-03 發表
維記其實教得吾淺,有時同小朋友傾計,覺得佢地識的野幾深入,但真係吾操寫字,要在家寫吓copybook。

另外 ...
咁請問中文呢?聞說而家小一嘅中文程度深得好誇張,維幼英文我唔擔心,唔知中文會唔會太淺上到小學想追到追唔到?K3識寫詞語未㗎?中文無捷徑,唔似英文學咗phonics就拼得返出嚟。