用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器
樓主: 瑩希媽媽
go

學樂器

回覆:Charlotte_mom 的帖子

甘你仔仔依家學長笛進度点啊?

醒目開學勳章 王國長老

還算OK, 我無出去學, 只係跟學校樂器班, 效果一定無1:1咁理想, 不過我又暫時未打算叫佢考試果D, 都OK
另外學校好在樂團多, 初學左半年已經入到初級管樂團, 岩岩4月仲有週年音樂會表演(成班交響樂團後面照住, 幾威呀), 我仔好enjoy, 真正覺得認真練係有人欣賞, 老師仲俾佢坐最前最中間, 佢好開心呀 (有返樂團心態上好好多, 因為每次練習都有個目標), 咁我仔即係一星期返2次, 算係咁

回覆:Charlotte_mom 的帖子

good,我女都吾知有無心機學.佢學校無長笛學,真系好惊三分鐘熱度‘依家仲考慮緊學乜好

醒目開學勳章 王國長老

咁我地學校好D, 第一隻有得借樂器, 有心機學, 第2年至買, 可以將"新屎坑"損傷減低

亞囡因為第一位教琴老師非常嚴厲而導致對綱琴產生反感! 學校要一人一樂器, 佢就選左小提琴, 希望佢可以喜歡它了。