用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器
go

學樂器

阿囡九月升小二.想帮她報一样樂器.請問大家除了剛琴.學D乜西樂好?阿囡性格比較文靜.身型細粒.瘦削

回覆:瑩希媽媽 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:joe914 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:joe914 的帖子

你囡囡選左邊樣呢?

回覆:學樂器

小女細粒,吹的樂器是否很夠氣才吹得好?樂團通常是否吹奏樂器多,除提琴外?

引用:小女細粒,吹的樂器是否很夠氣才吹得好?樂團

原帖由 glorio 於 13-08-02 發表
小女細粒,吹的樂器是否很夠氣才吹得好?樂團通常是否吹奏樂器多,除提琴外?

...
有分管樂同弦樂,管樂樣樣都係吹,如果怕唔夠氣就揀弦樂,但係氣係可以練返嚟架,游多d水,識游就要操,我仔吹長笛架,游水游得好金,堂堂千幾米咁操,我見到都辛苦

回覆:豬仔軒 的帖子

我都想個囡學長笛,想問下一定要操游泳先夠氣吹,阿女依家六歲半可吾可以學啊,吾知仲有咩樂器啱女仔學呢?

引用:我都想個囡學長笛,想問下一定要操游泳先夠

原帖由 瑩希媽媽 於 13-08-03 發表
我都想個囡學長笛,想問下一定要操游泳先夠氣吹,阿女依家六歲半可吾可以學啊,吾知仲有咩樂器啱女仔學呢?

...
無話一定係游水,只係游水對個肺好,操得多自然夠氣,6歲半都學得,學校有無呀,我仔係p1學校俾佢地認識/接觸所有管弦樂嘅樂器等佢地自己揀或者導師揀,p2開始正式學,p3入埋學校個管樂隊。至於用氣就唔知啦,呀仔話唔係用好多氣,但我見有一粒音要用7,8隻手指一齊按先吹出,鋼琴一粒音一個鍵,但係呀仔話唔難,我就覺得好似唔易

引用:我都想個囡學長笛,想問下一定要操游泳先夠

原帖由 瑩希媽媽 於 13-08-03 發表

...
正中full orchestra有樹琴架,呀仔學校無,我覺得好似好elegant 咁

我囡都係嬌小型,佢舊年問音樂老師意見,結果揀咗小提琴,因為有Size分。可以叫令千金徵詢老師意見再決定。
注意,嘴唇厚或牙齒唔夠整齊嘅人吹管樂容易漏風,會事倍功半,我中學嗰陣玩中樂團吹笛子,好勤力練都唔好,係教笛子嗰位老師話嘅。

回覆:學樂器

長笛係佢個導師提議佢架,咁多樂器都試過而老師提議得應該係最啱佢,所以老師意見好重要

唔好意思,想請教大家一個對我來説都有些困擾的問題。

我女不太喜音樂,我自她幼稚園到小一不時會問下她想吾想學琴,每次她都say no.

其實我女這種情況要逼一逼學琴嗎?還是任由她,不學就算了?

引用:唔好意思,想請教大家一個對我來説都有些困

原帖由 Ahbee02 於 13-08-03 發表

我女不太喜音樂,我自她幼稚園到小一不時會問下她想 ...
唔好迫佢啦,你迫佢學,學咗又唔練,晒錢之如仲大家唔開心,問下佢中意咩啦,唔一定係琴架,雖然我仔有學琴同長笛,但係我覺得佢中意長笛多d因為琴係我要佢學嘅,開頭佢都唔中意,但彈彈下考試有d挑戰性嘅佢就開始中意,一係你俾佢試咗先,唔喜歡咪轉囉

而家有好多小學同中學都唔把曉得彈龬琴作為學生懂得操作嘅樂器,大家要有心理準備

回覆:科學 的帖子

今日去琴行問左.琴行話阿女太細.身型又細小建議大D先學长笛喔.个姐姐話三年級學好D.佢建議不如俾啊女學住鋼琴先.等佢學識左D樂理拍子第日再學笛易上手D.大家點睇啊?

醒目開學勳章 王國長老

引用:今日去琴行問左.琴行話阿女太細.身型又細小

原帖由 瑩希媽媽 於 13-08-07 發表
今日去琴行問左.琴行話阿女太細.身型又細小建議大D先學长笛喔.个姐姐話三年級學好D.佢建議不如俾啊女學住鋼 ...
其實係正路,鋼琴易搵老師亦平d,小朋友亦易有成功感(因為禁落去個音一定岩)。而且琴譜兩條線,長笛譜一條線,先學鋼琴有樂理概念,再學長笛就易上手。我仔都係跟學校,小三至開始學長笛

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔好意思,想請教大家一個對我來説都有些困

原帖由 Ahbee02 於 13-08-03 發表

我女不太喜音樂,我自她幼稚園到小一不時會問下她想 ...
迫吾黎架!十幾年流流長,學得一半吾繼續你仲吾甘心

回覆:Charlotte_mom 的帖子

你仔跟學校學左鋼琴再學長笛?學左幾耐鋼琴啊?

如果有演奏會的, 就帶佢去聽下, 留意下佢鐘意邊種樂器, 等佢自己揀, 好過迫佢學d佢自己唔鐘意, 到時練琴考級就自己辛苦

醒目開學勳章 王國長老

令你誤會左, 學鋼琴係我個女, 之後學小提琴唔成, 升中又走去學長號
我仔係小3開始學長笛, 之前無學過琴(坐唔定)