用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真小學暨幼稚園
go

崇真小學暨幼稚園

幼稚園好嗎? 中英部or普英好d?
小學好嗎?

引用:幼稚園好嗎?+中英部or普英好d?小學好嗎?

原帖由 Aidenc 於 13-08-01 發表
幼稚園好嗎? 中英部or普英好d?
小學好嗎?
好多人報,亦很多人on waiting list及reject, 但最後亦很多人被call waiting

回復 beyondcontrol 的帖子

意思呢間學校唔錯啦!

回覆:Aidenc 的帖子

我覺得是多人吹捧,但有其他選擇時,很多人都放棄offer, 包括我和我的朋友

我喜歡一條龍, 唔駛煩嘛。
又有學劵
你放棄祟真, 最後讀邊間?

不是直升小學的,14-15年英普沒有學卷

有學卷中的其中一間好學校,很多家長因沒有學卷的學校而放棄祟真的,大概沒有家長因其他的有學卷學校而放棄祟真(如果你怕蚊....另計)

引用:回復+beyondcontrol+的帖子 我喜歡一條龍,

原帖由 Aidenc 於 13-08-01 發表

我喜歡一條龍, 唔駛煩嘛。
老實說有学券的好学校還有很多,如保良局譚欧陽,培道,創價,聖羅撒,我因為鐘意英文幼稚園而揀了譚欧,放棄了培道及崇真主流班,因我本身都不是太喜歡崇真的一條龍,而且又真的不是一條龍呢!  當初報都係人云亦云咋,老實說開頭又懒勁俾好多reject n waiting後来咪又call咗好多輪waiting, 我當初是reject 㖭, 正因如此我都没有accept 啊!  我的朋友之後都係call waiting 的,但最終和我差不多理由没有accept la, 但有一點非常好是,那些check result的admin staff 好friendly好樂意幫你check result.

引用:Quote:原帖由+Aidenc+於+13-08-01+發表回復

原帖由 beyondcontrol 於 13-08-01 發表
老實說有学券的好学校還有很多,如保良局譚欧陽,培道,創價,聖羅撒,我因為鐘意英文幼稚園而揀了譚欧,放 ...
即係你開頭係reject ,跟住學校call 你問你讀唔讀?

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+13-08-01+

原帖由 ckfamily 於 13-08-01 發表
即係你開頭係reject ,跟住學校call 你問你讀唔讀?
yes

引用:Quote:原帖由+ckfamily+於+13-08-01+發表即

原帖由 beyondcontrol 於 13-08-01 發表
yes
咁真係好差喎

我個女之前都有收am offer.. 但一收左kv諗都唔駛諗. 因為個度好偏又多蚊

我想如不是住在深水埗區而報名崇幼的,很多時候都是比較有要求的家長,有要求的家長一般會多報名幾間幼稚園,所以最後他們的選擇往往較多,因而你見到如SC、KV、York等都會有好多人放位,崇幼絕對是好(之前見過有幼稚園天書推介),而崇幼第一輪收生肯定是收當天表現最好的小朋友,而那些小朋友一般也會因其良好表現而獲得其他幼稚園的取錄,所以大家會覺得好多人唔選擇崇幼啫!(利益申報,本人的小朋友沒有得到崇幼取錄,至今亦是)

回復 phyletter 的帖子

me too...
崇幼地點太偏, 有得揀一定唔揀佢!

我剛喺祟真上完SUMMER COURSE, 真係好多蚊, 地點又真係好唔方便, 同埋覺得佢地過份傳統, 好似幾廿年前扑扑斎既教育模式咁.

我好好奇, 好多家長都話果度好多蚊(包括我朋友), 但係點解學校唔諗方法解決呢?

我報崇真國際, rejected, 但冇收到call.. 不過細仔身分加上in得實在唔好所以呢個結果都好合理

舊年聽佢地簡介會, 蚊o既問題學校有做措施/設施去改善, 但我諗係地理因素, 始終唔可以百分之百解決到.

引用:Quote:原帖由+Aidenc+於+13-08-01+發表回復

老實說有学券的好学校還有很多,如保良局譚欧陽,培道,創價,聖羅撒,我因為鐘意英文幼稚園而揀了譚欧,放 ...
聽聞係今年 admin 出錯,將 reject list 當 waiting call, 而 waiting 果D就無 call, 所以有好多 reject 都收到 call

咁都得?

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+13-08-01+

原帖由 DevilPig 於 13-08-02 發表
聽聞係今年 admin 出錯,將 reject list 當 waiting call, 而 waiting 果D就無 call, 所以有好多 reject 都 ...
但係佢哋call waiting係call waiting list 先㗎,我2個朋友waiting都call 佢哋先㗎,是am class, 我是後過佢地收call, 得pm class