用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 政府忠告:小心你孩子的手機
樓主: cstchan
go

政府忠告:小心你孩子的手機 [複製鏈接]

回復 cstchan 的帖子

謝謝分享

回復 samuel89 的帖子

梗係唔會,我話你想做消防員唔可以壞眼喎,但係成日睇電視呀、手機呀、電腦,就會壞眼晴,醫生都醫唔返架拉。咁佢為左做消防員既夢想,暫時無再問我要手機拉。

letea 發表於 13-8-20 11:37
回復 samuel89 的帖子

梗係唔會,我話你想做消防員唔可以壞眼喎,但係成日睇電視呀、手機呀、電腦,就會壞 ...

甘細個就有晒目標, 仲要肯為目標對世紀引誘絕症免疫, 真系要俾個

我囝升中一,逢weekend有得用部三手iphone.平日就交還我保存。同學找他,一是打電話到家中,一是打我手機。同學習慣了聽我聲音,也沒不自然,有時熟絡了還會和我講多幾句,令我能從中認識兒子的朋友。

另外,他每星期課餘電腦時間兩小時。任他fb也好,打機也好。
...

回覆:政府忠告:小心你孩子的手機

講起小孩用手機,我就真係唔明某啲父母係咩心態出手機卑小孩,我個仔今年啱啱升上小一,坐校車返學,同車有一個小三學生坐校車時玩手機,仲要上網睇youtube,學校講明可以帶,但係喺學校係唔可以開電話,喺校車其實都唔得,不過啲保母邊會理咁多嘢,如果小朋友要自己去補習,真係有需要同父母報到,咁都情有可原,但實際上都唔需要上網服務,而且亦唔需要買一部有咁多功能嘅電話,真係唔明點解呢啲父母可以随得一個小朋友咁樣用電話

‹ 上一主題|下一主題