用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院張明添中學校風如何???
go

東華三院張明添中學校風如何??? [複製鏈接]

見到有POST話張明添校風差,本來都打算選這間中學,但現在心大心細,囝囝是B1尾B2頭的邊沿人士,本想選B2中學,希望佢讀得開心,但現在可能要選另一間
   1    0    0    0

請問你是深水埗區嗎?

大雄,匯基,唐乃勤都係SSP BAND 2頭的好選擇

如果係BAND1,2邊緣人可以再推一推上BAND1,因為BAND2一下吾好彩好似我感,派左去BAND3,要到叩門E一步就真係好徬徨了.

引用:請問你是深水埗區嗎?大雄,匯基,唐乃勤都係S

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-31 發表
請問你是深水埗區嗎?

大雄,匯基,唐乃勤都係SSP BAND 2頭的好選擇
想請問唐乃勤係屬於深水埗還是葵青校網?如果呢間揀第一志願入既機會大嗎?

Cathy.Leung 發表於 13-8-2 11:26
想請問唐乃勤係屬於深水埗還是葵青校網?如果呢間揀第一志願入既機會大嗎?

...
應該是深水埗區,有7班中一,入既機會都大架..自行可以試下.

回覆:cheukmanlai 的帖子

但唐只可讀到中三,之後又要頭痛過。學生通常會升往什麼學校呢?有說其學生品德比匯基差喎。點睇?

回覆:musicangus 的帖子

請問唐乃勤全部學生都直升莊啟程嗎?校風比匯基好嗎?

引用:Quote:Cathy.Leung+發表於+13-8-2+11:26+想

原帖由 cheukmanlai 於 13-08-02 發表
應該是深水埗區,有7班中一,入既機會都大架..自行可以試下.
唐自行收B1。如果B2都可一試和等大抽獎,始終位多。唐中有6班,其中一班是普教中。
論品行,唐中一定比張XX優勝。從學生在街上言行就可見。唐中學生基本上是直上莊預的。不能上莊預的只佔極少數,成績略差太大的一小群。這和其他學校對成績跟不上的安排是完全一樣的!

霖霖B媽咪 發表於 13-8-23 08:48
唐自行收B1。如果B2都可一試和等大抽獎,始終位多。唐中有6班,其中一班是普教中。
論品行,唐中一定比張XX ...

請問如何得知唐自行收B1????

回復 MariaTsui 的帖子

以下是張明添中學在 2012 - 2015 學校發展計劃的描述:

在學校嚴謹的校風及學風薰染下,學生的學習態度及品行良好。

學校似乎對學生的表現充滿信心,校風不像太差。

資料來源:http://www.twghcmts.edu.hk:8080/ ... 13/1215yearplan.doc (2012 - 2015 學校發展計劃 第 15 頁)

回覆:憫父 的帖子

請問下列中學,你們會點排位?這當中有津貼和直資的。
大坑東匯基,張明潻,唐乃勤,聖言,中聖,五旬節,聖道迦南,基道,劉皇發,油尖區信義,潮州中學。(成續,校風,全人教育作比較)。
另,如果是band2中至尾學生,就以上提及的學校那幾間機會較大呢?請提點。謝。

大坑東匯基,唐乃勤,BAND2頭,自行入機會微D,我自己中意匯基多D,學生真係好乖好有禮貌
張明潻,聖道迦南,劉皇發,油尖區信義,BAND2中,如操行好,可以一試,我仔入左劉皇發,感覺吾錯,學生幾乖,張明添我有朋友住附近,說校風一般,有操口食煙情況.信義網上評價吾錯,不過都幾多人爭的.
潮州中學,,中聖,五旬節,基道 BAND3,自行唔應該選吧.我仔有很多BAND3同學都入到中聖,潮州.

回覆:cheukmanlai 的帖子

多謝資料。唐乃勤是英文學校但匯基好似是全中文學校喎。好似得一班英文班。兩間功課多嗎?有說唐功課多。如果中文小學升上唐,會很吃力。匯基學位小因有連系,比了很多位給大坑東宣道小學及另一所小學。所以我覺得入到的學生未必是band2頭喎。點睇?

‹ 上一主題|下一主題