用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教填表甲,乙部問題?
樓主: cheukmanlai
go

請教填表甲,乙部問題?

ohnono 發表於 13-8-1 16:57
比你顛倒重來,你會揀一間怎樣的小學?程度高有利升中?
如果唔到叩門E 一 PART,都吾覺學校名有咁大問題,本來小一派到已想轉校,但問左好多人,有D教書既同學,
一D家教會既朋友都話間小學OK,可以不用轉,但讀左之後6年間轉左二次校長,漸漸地多人轉走,細仔今年
升五年級,由一年級一百一十幾人,到四年級得返82人,我都覺得奇怪,上網都找不到E間學校既任何評論,說後悔
其實是很後悔的.

cheukmanlai 發表於 13-8-1 16:55
即如BAND3生甲一中劉皇發的機會很微吧,對嗎?
band 3生甲一中劉的機會比乙一中劉我估計還要低。本身甲部是全港沒有地區限制的選校和派位,相反乙一是本區的他區學校,又得十幾個位,band 2同學選的機會較細或者就算選都會放得較後。一但放得後,就有機會一早已經抽中放得前的學校,於是有位留下給band 3同學去抽。

又恕我多嘴,你地學校d同學選校都幾混亂下。一陣老師講明是band 2組別但又走去選band 1學校還放第一、二志願。一陣又全部band 1/2邊緣人叫去選大雄放棄band 1尾學校或者試唐乃勤。一陣又band 3同學甲乙部去選他區的劉皇發。我最唔明反為止係你將大雄、匯基、張明添全放在頭,第四之後才放莫慶堯。你學校就保守,但你就進取,就算啱晒banding都要派到第十。掉返轉來諗,會唔會將莫慶堯放返第二會好d!

我都覺得好亂,咁又唔怪得之你對學校咁無信心啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:fion6406+發表於+13-8-1+16:09+還有

原帖由 cheukmanlai 於 13-08-01 發表
即如BAND3生甲一中劉皇發的機會很微吧,對嗎?
我是這樣認為……不過,想想下,講填表策略:band 1生甲部唔會揀劉,自認為是band 2 生的,不論頭中尾都搏band 2頭的學校,甲部盡揀全港屬band 2頭學校(band 2 頭的甚至會搏band 1 尾學校),咁劉這類band2中/尾的學校,又真係可能輪到一個運氣好的band 3 生抽……

ohnono 發表於 13-8-1 17:27
band 3生甲一中劉的機會比乙一中劉我估計還要低。本身甲部是全港沒有地區限制的選校和派位,相反乙一是本區 ...
阿仔小學幾乎沒有BAND2學生選匯基同唐乃勤,前者校方從來無提過,後者學校堅持說是BAND3,只極力推薦大雄,
所以幾乎所有BAND2學生都填第一,我後來才知道原來匯基比大雄更多人填第一(其他匯基附近的小學),所以就這樣錯過了兩個志願,張明添,莫慶堯也就這樣錯過了,我對間學校沒信心是真的,因為阿仔派去惠僑後,成功叩到勞工子弟即收,打電話番學校問老師,學校老師竟然說是同BAND的,還跟我說有同學派左去勞工子弟都走去叩惠僑,你自己想吧,連老師自己都把中學BANDING校風等搞不清楚,也漠不關心.

ohnono 發表於 13-8-1 17:27
band 3生甲一中劉的機會比乙一中劉我估計還要低。本身甲部是全港沒有地區限制的選校和派位,相反乙一是本區 ...

想番轉頭,我覺得SSP BAND2填表最穩陣;1)唐乃勤/大雄/匯基  三選一,因為填第二都派吾到了,
                                                               2)莫慶堯/張明添  二選一,莫而家越來越多人選,填第三都有機會派吾到.
                                                               3)協同
                                                               4)他區BAND2

這樣會保險些嗎?

因細仔今年升小五,要開始準備了,感謝大家的回答

回覆:cheukmanlai 的帖子

唐乃勤現在應該不是band3(以前可能是),他們英文水平頗高,自行階段已收band1 同學,相信幾年後此校的水準會更高。

我想問問自行分配學位同統一派位是怎樣填?是否自行分配學位果2間和統一派位第1,2排位填相同的?假設自行分配面試成功,是否不用理會第3次程分?

dis398  http://www.schooland.hk/post/ssmain  發表於 13-8-2 10:25

樓主, 其實學校老師有冇教過你地填表?
當日我初初填1)大雄, 2)匯基, 老師話最好是但一間, 因好難爭, 咁我最後填 1)匯基,2)唐乃勤, 3)張明添, 而自行就報匯基同張, 最後派左3)張。
雖然張唔係首選,但自己成績唔好, 唔跌落第5志願打後都已經好開心.

yipcharie 發表於 13-8-1 22:23
我想問問自行分配學位同統一派位是怎樣填?是否自行分配學位果2間和統一派位第1,2排位填相同的?假設自行 ...
自行派位跟統一派位各自獨立運作,各自有學額的數量。如自行時未能用盡的學位將交回教局,由教局在統一派位階段開始前統計好之後,將每區的學額公佈。
自行選校是按自己的意願、無區域限制地選擇兩間學校。各學校將按各自的收生鵯條件收生,而收生條件將會於自行收生前於校網公佈。首志願將會在兩間學校同時取錄時發揮作用,同學將會優先獲派首志願的學校並於7月份時連同統一派位一起公佈。
統一派位分甲、乙部,各自獨立派位跟自行無關。統一的選校亦跟自行時的選校無關,當同學在自行階段已成功被取錄的話,他的名次將於派位時被電腦刪除,不用參與派位,但同學由於仍未知道自行的結果,所以仍需要繼續參與選校的程序。

呈分試是整個升中程序的一個部份,沒有人可以在沒有特殊的理由下缺席呈分試。由於所有自行和統一派位的結果都只會在7月時才公佈,所以同學仍要盡全力參加第三次的呈分試以便獲得最好的banding進入統一派位階段選校。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 AmyLam2007 的帖子

阿仔間小學有分錯BAND錯誤,匯基從沒提過叫 BAND2同學選,
只建議1)大雄--唔填第一 一定派唔到,所以差不多全間小學的六年級BAND2生連BAND1邊緣人都選大雄.
           2)張明添
           3)莫慶堯
           4)協同

其他無建議了

匯基係我自己上網找好評同問朋友得知的,問學校都只答,ok掛,應該都算band2,沒大雄難入,你填第二都派到掛.
我問唐中,佢話係band3中學吾好選(同網上評語完全兩回事)
最慘係惠僑(間小學話係band2,所以我填左去第十)點知中招,因為第十志願沒有仔細上網查資料,派左去先知出事,
後來知道阿仔間小學有6-8人中招派左去,都係誤信老師說的中學banding而派左去.

你仔學校歷史悠久, 升中派位經驗豐富, 點解推算banding咁差?
其實我小朋友band2尾, 老師都唔建議填惠僑, 要填都要排到好後好後。
而且我地學校好多band2同學都填大雄係頭位, 老師都話唔想我地自己人同自己人爭,所以填下第2D band2學校分散投資。  

AmyLam2007 發表於 13-8-2 19:18
你仔學校歷史悠久, 升中派位經驗豐富, 點解推算banding咁差?
其實我小朋友band2尾, 老師都唔建議填惠僑, 要 ...
可能係個別班主任問題,因為有升中選校家長日,分班再討論填表,
班主任好似吾係好熟自己區學校BANDING,只推介大雄(因在阿仔小學旁)
可能熟D,其次張明添,協同,莫慶堯,
BAND3的同學家長更慘,被安排坐在一角,只推介男仔入九工,女仔入德貞,
其他排位,校風叫家長自己上網睇
之後就再沒理會BAND3的家長,