用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各男校在大家心中的排名
樓主: cy664
go

各男校在大家心中的排名   [複製鏈接]

引用:我已做了決定,亦未曾hold過2個位,請不要

原帖由 cy664 於 13-08-04 發表
我已做了決定,亦未曾hold過2個位,請不要太多心!
出得依個post,只不過想睇下大家心中的理想學校,其實也 ...
明白樓主的心意。不過在這公開的平台上,真是很難知道大家回應的心意。只希望其他家長選校不要盲目跟這些「排名」,最重要還是親身去了解學校是否適合自家的小朋友啦!

NKpa  exactly  發表於 13-8-8 18:36

DBS  喇沙英華

引用:+本帖最後由+1241mum+於+13-8-2+11:13+編輯

原帖由 1241mum 於 13-08-02 發表

回復 seamama 的帖子
SJ ( kwun tong), Salesian 的中學不是band 1了

item  SJ  中學(Kwun Tong) 現在成績很差,俾到盡都是 b2a-b2b.  發表於 13-8-6 20:24

引用:我已做了決定,亦未曾hold過2個位,請不要

原帖由 cy664 於 13-08-04 發表
我已做了決定,亦未曾hold過2個位,請不要太多心!
出得依個post,只不過想睇下大家心中的理想學校,其實也 ...
支持!

有時,講個topic大家傾一傾,又剌激吓思想啫!有何不對!
鍾意咪插句咀,唔鍾意又無乜問題!
真係不應該隨便猜度人!

回復 FeeFee123 的帖子

所以以男校計, DBS, LS, SJ, WY, YW, SPB, SLS升中時比較有保障.

說到QC是神級,不如說家長們,補習社是神級!
平時敎的考試唔多考,考的東西又深不可測,但總會有幾個叻人考到離奇高分.無計,全港每間小學至叻個位投懷送抱....名校都一樣,學校及老師真的是神級嗎?
有好材料,唔駛點煮,生吞都好食....信'神'? 我情願多靠自己.

item  曾聽過一位教育界的朋友說起,當年皇仁叫很多學生hkcee 報10科,希望出多幾個狀元,但其實不是每一個學生都有能力讀10科,如果是讀8、9科,他們更能取多幾個A。   發表於 13-8-6 21:01

回復 peterdad 的帖子

你是否該等級別名校畢業

你說的沒錯, 有唔少老師考得一般, 但學生/家長資質太好

但名校仲有其他好處, networking, 資源

若論資源....又似乎不是所有名校一樣,單論校園設施...(個人觀感,不喜勿插)名津除了LS,其他如QC,九華,SJC,似乎頗殘,難跟直資名校比

中學仲有KC呢!

peterdad 發表於 13-8-5 17:23
若論資源....又似乎不是所有名校一樣,單論校園設施...(個人觀感,不喜勿插)名津除了LS,其他如QC,九華,SJC,似 ...
九華殘?唔係講笑吖嘛,我仔(升小六)話好新好靚喎!

回覆:vincentchiu888 的帖子

不是講笑.......純粹個人觀感,洗手間也像十年前的公厠.
你信你個仔的話,我信我雙眼,我自己個鼻.每人的標準也不一樣...
說到名校資源好,也不一定全對...

(重申:我沒有企圖對任何學校作出貶意,只是這兩三年來,
參觀遊走過一些學校後,對本港中學的硬体設施有所失望而已.)

我希望自己仔仔在一所較"企理"的校園中渡過六年中學生活,
既然大家用過狀元數量,未來升呢降呢等因素排名,我用我心中校園的"企理度"來排:
DBS/LS
QC/SJC
WY(KOWLOON)
其餘冇去過,不便作評論.

好似漏左 德信小學 同 德信中學 ! 重有兩間聖芳濟 (大角咀同荃灣), 長沙灣天主教,聖言,觀瑪...

peterdad 發表於 13-8-5 22:52
不是講笑.......純粹個人觀感,洗手間也像十年前的公厠.
你信你個仔的話,我信我雙眼,我自己個鼻.每人的標準 ...

Agree it need reprinting ... again.

喇小 70's 有位神父講過 , 佢好鐘意收 (修) D "un" 皮仔...即係好動
所以一般人覺得喇沙仔 "串" , 因為好多喇沙仔一定唔係乖乖地坐定定
DB 係我印象中係乖仔多 , 所以學術 , 聽教聽話上會優勝 D 唔出奇
但呢兩間在個人而言 , 係九龍區叮噹馬頭幾十年了

簽名被屏蔽

jeremyphlam 發表於 13-8-4 10:34
你重係唔明[心中]的意思, 每個人的背景, 想法都唔同,香港又沒有正統式的統計。講成績好多地區男校不比你 ...

實在估不到一個簡單發問,會引來如此回響,實屬罪過罪過.....倒同意師兄所言香港並沒有正統式的小學成績統計,大家純按心中感覺排位,真的無需討論研究。

中肯地分析,如果只純以中學學術成績來決定誰是最好的模式去評價, 同意可能拔萃/喇沙/港華/聖約瑟均未必如一眾新晉地區名校,但皇仁確實未必比地區名校差。

talent2000  有見地。皇仁学生以學術為先,運動也和學術有關比較多。  發表於 13-8-8 16:02

WingBB-222 發表於 13-8-4 11:04
大家又何需勞氣,你們經常說 SPC dropped 好多,是道聽途說還是實質有數據 backup? 我本人就是真的因為網上 ...

同意,各中學甚少將 DSE 公開試 "學術成績" 公佈

但學界 "運動成績" 則有官方統計公佈,分享剛於六月出爐的 2012-2013 學界體育官方總成績表 Bauhinia Bowl Award ,幾間男校又係鬥得難分難解,頭十五位如下。

(註: Bauhinia Bowl Award 是跟據港九每校各樣運動的表現來個總計分成績來排位)

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/1213_BauhiniaBowl%20boys.pdf

1. 男拔
2. 喇沙
3. 英華
4. 香港華仁
5. 聖約瑟
6. 皇仁
7. 官塘聖約瑟
8. 聖保羅男校
9. 陳瑞祺喇沙
10. 長天
11. 張振興
12. 英皇
13. 聖言
14. 九龍華仁
15. 慈幼

簽名被屏蔽

I like WY most.
‹ 上一主題|下一主題