用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小 ...
樓主: llkllkllk
go

怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小一 [複製鏈接]

GenevieveTNL 發表於 13-8-2 23:28
我也同意你的分析。只希望怕羞的小朋友見到自信大胆的好處,可以推動小朋友突破自己的心理關囗。

...
當然給機會小孩,當他們發現自己做得到,和其他小孩一樣或更好,自信就會來,但如他們知到比其他小孩差,老師不揀他們,亦可能會有反效果,所以不能一概而論,我覺得最重要父母多鼓勵和讚賞,自己做榜樣。

回覆:怎樣可令小朋友講野大膽D自信D? 參加咩班會有幚助? 考小一

我個女都係喺屋企超多野講,對答有文有路,但出街同其他人就唔講,試左drama 成年,都係怕羞,所以做配角,連考試嗰日冇講野都有cert,好彩有video 睇返先知,所以唔係人人上drama都有用,而家試下唱歌、跳舞,選一啲佢有興趣玩嘅,希望可以有進步。

回復 vnghk0001 的帖子

Same to my kid.  But as time flies and he gets older, he improved a lot.

回復 cancanmom 的帖子

我個仔都係咁,我覺得佢可能係唔識點面對陌生人,雖然成日帶佢同人打招呼同講嘢,都冇乜改善。我估唔係個人自信問題,係性格的事,好難攪。

回覆:DCMaMe 的帖子

我個係相反,超自信,從來不怕與陌生人溝通,連出外旅遊,言語不通都冇有怕,我真擔心他講得太多,over咗!

好大程度系性格。有d人系思考型,内斂d,用心教,小朋友大d就自然會有問有答。

onchai  Agree! My kid is exactly this type!  發表於 13-8-6 14:17

引用:我個女都係喺屋企超多野講,對答有文有路,

原帖由 vnghk0001 於 13-08-05 發表
我個女都係喺屋企超多野講,對答有文有路,但出街同其他人就唔講,試左drama 成年,都係怕羞,所以做配角, ...
請問邊度學drama?中文/英文?我都想俾我囡囡上drama course。佢十分怕羞、被動、欠缺自信。3歳可以上drama嗎?

回復 vnghk0001 的帖子

Same same to my kid too.

响屋企咀巴巴巴閉, 出街見到陌生人就唔出聲。出年報小一(現升K2)都好頭痛, 佢本身好聰明, 都知道自己聰明, 唔係無自信。無奈說話不清(有D痴脷筋), 所以成日聽唔到佢講乜。希望用一年時間好好改善。

回復 tam_bb 的帖子

上興趣班都係搵近屋企好啲,如果唔係,大人細路都辛苦!我住北角,所以全部揀啲行到去嘅,drama 3 歲可以學啦!
‹ 上一主題|下一主題