用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-9-27 23:45
回復 Derdad 的帖子

萬一開通左, 麻煩你通知聲, 真係無時間日日試,  晚晚搞2個D功課, 預習, 默書, 温書,  ...

都仲未入到,
問過六、七個同學都係咁,唔知點解!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

未得就寫清楚 或者開通左先比帳戶資料我地啦!   我係收到果晚, 足足搞左几個鐘, 心怕亞仔執輸, 比人做小一日, 所以就死唔心息, 係咁試不同組合, 搞到好夜, 先幫亞仔亞女對功課

醒目開學勳章

引用:回復+Derdad+的帖子 未得就寫清楚+或者開

原帖由 GogoCheung 於 13-09-30 發表

未得就寫清楚 或者開通左先比帳戶資料我地啦!   我係收到果晚, 足足搞左几個鐘, 心怕 ...
原來係要晌用戶號碼後面加埋學號,例如6A班3號,用戶號碼P55xx6A,要輸入P55xx6A3,入埋紙條後面提供嘅密碼就入到!

Best wish,

係呀, 亞仔琴日都返尼同我講左 及 順利入左去玩了.  唔該晒你報料

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-10-3 10:23

係呀, 亞仔琴日都返尼同我講左 及 順利入左去玩了.  唔該晒你報料 ...

Best wish,

醒目開學勳章

學校老師都唔知有冇攪錯,今日都要測驗,
但昨日手冊仲寫上十幾樣功課,
好似仔樣樣都識哂唔洗溫咁!
呀仔要做到成十點至做完,今日要靠打天才波了。
Best wish,

我見亞仔早2日已經帶左 GS返去學校, 好似老師同佢地温習用.  而琴日就帶左常識6D返去温.  可能學校已經同佢地温左, 咪唔預時間前一晩温書都唔定.  但我仔前晚就好多功課, 反而琴日無咩功課, 所以我C6就夜晚同佢温左兩個鐘咁多啦!!

放鬆D, 放鬆D, 測驗唔洗呈分, 比佢地試吓撞板, 下次考試知驚發力都好

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-10-11 11:58

我見亞仔早2日已經帶左 GS返去學校, 好似老師同佢地温習用.  而琴日就帶左常識6D返去 ...

我一早就問過呀仔啦,
佢都話老師冇同佢溫過,
所以我呢唔係緊張問題,
而真係唔夠時間溫呀!
其他學校睇成張成績表,唔係只睇呈分試。
考得差,SJC唔收,出去好難搵學校呀!

Gogocheung,妳個女又同時測驗嗎?
我個大仔又係同細一齊測驗,都好頭痕!

Best wish,

我仲慘啦!!  都唔知顧得邊個, 日日放工返屋企, 就睇左亞仔做晒功課未!!  有時趕住要佢9:30am訓覺, 就只能對佢功課做晒未, 即使有錯或字體唔好, 都未必來得及要佢重做或改正.  因為, 我推左亞仔訓先, 才開始搞個女, 搞完個細, 晚晚都要12:00打後先有得訓, 第2朝又6:00起身.  早上真係得個驅殼咋!!

其實, st.jo測驗都好快過,一星期完成晒, 我細果件, 係4測2考, 即10-11月, 每個星期三都有一科測驗, 無測驗果個禮拜就有默書, 所以個個星期日就係全家温習日, 如果我老公係屋企都好d, 有時得我一個對2個, 真係比返工還要辛苦

前2星期開始, 我刨晒sjc係bk個topic, 原來上到中學都唔放得手, 咁我到底仲要捱到几時??   我仲諗, 如果亞仔選讀M1由我操刀教佢, 真係沒完沒了

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-10-15 15:49

我仲慘啦!!  都唔知顧得邊個, 日日放工返屋企, 就睇左亞仔做晒功課未!!  有時趕住要佢 ...

都係句:養兒一百歲,長憂九十九呀!
讓天下媽咪一齊豪哭一分鐘!
Best wish,

都係有仔女的媽媽才有共鳴!!  

今日終於測完, 又可以抖一抖

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-10-18 10:46

今日終於測完, 又可以抖一抖

抖鬼抖馬咩,派卷啦,分數睇見就火滾,即刻就要加操啦!
Best wish,

我仔D中文又係創新底, 再咁落去, 真係要出去讀番書先得

醒目開學勳章

回覆:GogoCheung 的帖子

今晚校長講到幾乎唔係Band3就入硬SJC咁!

Best wish,

回覆 Derdad 的帖子

我收到紙仔, 已經嚇到人都癲, 唔怕一萬, 至怕萬一.   即刻的起心肝,連報三間直資.    舊年為個細女升小, 担心左成年, 諗住今年亞仔順其自然啦!!!!  點知, 搞左几年茄中文, 都係唔掂, 拖垮晒, 同時亦可以預見, 六年後亦可能因為中文, 而選唔到心儀科目, 咁落去係咪放洋安全D呢!!!

現今係香港做父母真係難, 一步一驚心, 入幼稚園, 升小學, 升中 仲要諗埋入U

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-11-25 14:31

我收到紙仔, 已經嚇到人都癲, 唔怕一萬, 至怕萬一.   即刻的起心肝,連報三間直資:sigh ...

放洋...$$$

GogoCheung  $$$  我諗住跟埋去洗大餅咋  發表於 13-11-27 15:53
Best wish,

醒目開學勳章

其實今年究竟有冇派Band 3紙呢?
Best wish,

有無band 3,我相信有, 但我相信如成績唔好, 但操行都ok茄, 一樣有機, 但成績+操行都唔好就真係無乜機.   我估唔到, 係尼間學校都會有唔理仔的父母,   護子心切的爸母就遇得多, 包括我

講開又講, 上星期五見到亞仔P.5的英文老師 MISS HO, 她回來了, 好像只教P.2, 可能低年級D仔無咁曳, 唔會咁激心, 遲D回返氣, 先至教返高年級.  希望她好好保重及養好身體

請問每個band係咪再有細分 ?
‹ 上一主題|下一主題