用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有邊幾間幼稚園K1係要自己入去in 呢? ...
go

請問有邊幾間幼稚園K1係要自己入去in 呢? [複製鏈接]

除左民生、培正,仲有邊間要小朋友自己入去in 呢?

3    0    0    0

回復 leesiubai 的帖子

民生係家長一齊入. St Paul Convent 係自己入

SPK要自己入去

九龍民生舊年係可有1位家長陪同 IN架

培正, 協恩, 德望second in....都係要小朋友自己入去

其實我覺得自己入去 幾好呀 都係看她地最自然一面 家長又唔使咁緊張 嘿嘿

引用:除左民生、培正,仲有邊間要小朋友自己入去

原帖由 leesiubai 於 13-07-30 發表
除左民生、培正,仲有邊間要小朋友自己入去in 呢?
協恩,聖羅撒

回覆:請問有邊幾間幼稚園K1係要自己入去in 呢?

根德園都好似係

根德園家長一齊 In

beyondcontrol 發表於 13-7-30 12:20
協恩,聖羅撒

聖羅撒係家長小朋友一齊入同一間房, 幾個小朋友跟老師坐一張台, 家長坐開隔離牆邊的一排椅, 家長可以睇到小朋友成個interview 過程, 但不用答問題也不可能提水, 如果當時嘈就未必聽到晒問乜同答乜.  我覺得唔算小朋友自己入去IN.

真係自己入去IN的是協恩, SPK, 培正 和 德望2nd IN:   

協恩就真係家長帶到課室門口, 一班小朋友跟老師入課室, 之後關門, 幾分鐘後家長可以接番小朋友走

SPK都係同協恩一樣, 但就多左一part 在waiting room 跟小朋友一齊睇圖書

我地冇考培正, 但培正都係小朋友自己入去IN, 聽說係小朋友要自己跟老師上樓(家長不能帶到課室外等), 有錯請指正

德望2nd IN 就一班小朋友跟老師入課室interview, 家長就同時在另外一間課室被老師interview.  

以上講的是13/14K1 interview 形式, 留意學校或者年年會改interview 方式

回覆:請問有邊幾間幼稚園K1係要自己入去in 呢?

要單獨入去in....咁即係小朋友要答問題,知唔知有無小朋友無開聲講野,但做晒及做0岩指令,而入左呢d 學校??

引用:其實我覺得自己入去+幾好呀+都係看她地最自

原帖由 mable0901 於 13-07-30 發表
其實我覺得自己入去 幾好呀 都係看她地最自然一面 家長又唔使咁緊張 嘿嘿  ...
我都係咁話!

引用:Quote:beyondcontrol+發表於+13-7-30+12:20

原帖由 sarubuta 於 13-07-30 發表
聖羅撒係家長小朋友一齊入同一間房, 幾個小朋友跟老師坐一張台, 家長坐開隔離牆邊的一排椅, 家長可以睇到 ...
培正,家長和小朋友在一間房等,跟着幾個小朋友自己入課室in

引用:要單獨入去in....咁即係小朋友要答問題,知

原帖由 csy_0101 於 13-07-30 發表
要單獨入去in....咁即係小朋友要答問題,知唔知有無小朋友無開聲講野,但做晒及做0岩指令,而入左呢d 學校? ...
間間學校都有問小朋友問題,同係吾係自己入去課室冇關係。
呢幾間都大熱,有幾千人考,收嘅人又少,有得揀當然會揀有答問題的小朋友,除非係識人啦

引用:Quote:beyondcontrol+發表於+13-7-30+12:20

原帖由 sarubuta 於 13-07-30 發表
聖羅撒係家長小朋友一齊入同一間房, 幾個小朋友跟老師坐一張台, 家長坐開隔離牆邊的一排椅, 家長可以睇到 ...
想問聖羅撒知唔知問d咩

琋琋媽媽 發表於 13-7-31 22:51
想問聖羅撒知唔知問d咩

因為都過左大半年, 真係唔多記得.  大約係3個小朋友一組跟一個老師一枱玩, 老師叫小朋友拎指定顏色積木, 又問另一件係甚麼顏色,  老師拎籃玩具食物出來問小朋友鐘意食乜, 叫每人take turn 選一件, 講係乜, 之後一齊扮食, 好似係扮食早餐, 又好似一開始老師係會同小朋友有少少講解, 之後玩推車, 砌積木車, 要合作, 每個小朋友砌一塊, 仲有一part 係睇書答書中有甚麼物件.  最後係派張通告俾小朋友, 叫佢拎俾坐在一旁的家長.  出課室門口有禮物, 說多謝也不夠, 老師會追問多謝邊個?  要答多謝老師才收貨, 小朋友唔識老師會教小朋友講, 小朋友識跟住講番都ok

回覆:sarubuta 的帖子

聖諾望 送到學校大門口講bye bye 個仔就拖住老師行樓梯上去 2星期內收到取錄通知 但都係放棄

引用:Quote:琋琋媽媽+發表於+13-7-31+22:51+想問

原帖由 sarubuta 於 13-08-01 發表
因為都過左大半年, 真係唔多記得.  大約係3個小朋友一組跟一個老師一枱玩, 老師叫小朋友拎指定顏色積木,  ...
Ok..thx...

‹ 上一主題|下一主題