用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳家長請進~~
樓主: pandabobo
go

將軍澳家長請進~~ [複製鏈接]

回覆:lovehimhim 的帖子

好好呀!希望我地個年都可以派得好啦!咁多人爭,只要家姐入左好學校,阿妹就可以鬆一口氣。大抽獎呢個遊戲真係玩死人。將天我放棄了,自己無宗教分,預左唔收

Mrs.Pig 發表於 13-7-31 20:11
我岩岩今年經歷完,情況真好嚴峻!叩門時好多二線都爭崩頭,兼又面試又筆試又要見家長!我選梁潔華第二已好 ...
係呀, 我扣3間, 有2間都係2線, 但都係要又面試又筆試又見家長, 仲要再2IN, 總之成個6月都冇覺好瞓, 真係希望下年可以好D

出生率越來越增多, 下年情況只會更嚴峻, 其實諗深一層沒必要一鍋風選大熱, 隨時唔好彩就變炮灰, 叩門又難同成過佰人爭幾個叩門位, 真係派左去d冷門學校仲慘
不過好多時心態就係唔賭唔知時運到, 咁博第一志願派到大熱學校好運嘅一擊即中一間都有6,70人嘅

所以第一志願選自己最想入,第二、三已經要好保守好保守!

回復 sammiyy 的帖子

0甘都係建議頭三放大熱學校博下? 博下自己可以抽到排頭既NO.

Mrs.Pig 發表於 13-8-1 00:34
馮晴一定熱過将天,有宗教分未必會用在將天!我識幾個是15分自行入將天。你識人15分 入馮晴嗎? ...

其實可以分析一下15分博馮晴既可能

(1/2)馮晴沒有同一校址的幼稚園或中學部
(3)一間小學有幾多個校董,做得校董都唔會太年輕,有幾多個會有6歲的仔女?就算有,我係校董,有d錢都讀c校/直資啦
(4)學校創校16年,第一批畢業生今年28歲,有幾多人28歲有個6歲既仔女,唔係冇,但唔多,仲要結左婚住係唔係同一區都係因素;另外而家都唔係好多大b同細b差6年以上
(6)呢間學校冇宗教
(7)呢個我唔知,相信都唔多,保良局有咁多間學校,應該唔會個個同一年走晒同一間啩?

所以我覺得15分多過20分的人
另一注意係上年馮晴冇多用派位名額

我仔女唔係讀tko kg,所以唔知有冇人15分入到,只知朋友15分入唔到,但waiting list排第7

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作        (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀        (20分)
三.        父/母為該小學的校董(20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰         #(5分)
七.        父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)

pandabobo 發表於 13-8-1 13:59

0甘都係建議頭三放大熱學校博下? 博下自己可以抽到排頭既NO.

排唔到頭123入唔到不特止,456次熱都

pandabobo 發表於 13-8-1 13:59

頭一放大熱正常, 二三放大熱無可能抽到, 除非博叩門比你in, in又唔一定收我諗今年放次熱第二如王余, 兩間信義, 梁潔華, 聖安, 都好危, 下年6月有人放第二派到呢幾間記得上黎通知

回覆:將軍澳家長請進~~

我個覺得不要因熱門名校而排位,合唔合適小朋友讀才是重點。老實說:5間大熱,我參觀了4間,只覺得將天程度深得來係一間較有愛心既學,宣基直頭令我反感,保記2間除了質數保證之外,我小朋友參觀完保黃已不喜歡。將循唔知點解咁多鍾意,簡介會只覺著重宗教信仰。次熱的我也參觀了3間:梁潔華係我首選,明道給我感覺是好有愛心同非常活動教學,如有特別需要呢間應該幫到手。王余就覺得一般,小朋友參觀完没有特別喜歡的感覺,傳聞這間只著重精英班。

DENNISSON_NG  你分析得好好, 我完全認同  發表於 13-8-2 13:19

回覆:將軍澳家長請進~~

後續:而小兒是15分自行入了次熱學校。亦有朋友15分自行入聖安德肋,亦有大抽獎放聖安德肋第一志願而入(我們是來緊9月讀小學的家長)

引用:我個覺得不要因熱門名校而排位,合唔合適小

原帖由 bebesoky 於 13-08-01 發表
我個覺得不要因熱門名校而排位,合唔合適小朋友讀才是重點。老實說:5間大熱,我參觀了4間,只覺得將天程度 ...
為什麼你會選梁潔華是首選,而宣基令你反感呢?

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-08-01+發表我

原帖由 PHJW 於 13-08-01 發表
為什麼你會選梁潔華是首選,而宣基令你反感呢?
我參觀學校,盡可能同小朋友一起去,而小兒較喜歡梁小,自己覺得這校風較純樸,程度亦不淺,曾和這學校學生、老師傾談,言行都較合我意,所以作此考慮。不喜歡宣基是個人感受,若然你是擁(等),請見諒,因在另一宣基topic俾擁護者說我不能用自己感覺話學校不好講返參觀宣基,學校社工帶同家長一起參觀講解,我只問了若然小朋友專注力不足,勤力是否能應付此校,社工竟說勤力是不夠的,咁專注力不好有咩對應方法,直頭唔答。這點我有點不滿,什麼叫勤力不夠用?乜世襲生絕頂聰明?定係大抽獎可抽到全部精英入這所學校?若然不是,那麼勤力不夠用應如何?!退學?!

引用:我個覺得不要因熱門名校而排位,合唔合適小

我個覺得不要因熱門名校而排位,合唔合適小朋友讀才是重點。老實說:5間大熱,我參觀了4間,只覺得將天程度 ...
想問點樣先好似你有咁多機會參觀學校呀?點知幾時可以入去參觀/ open day? 宣基有什麼不好?

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-08-01+發表我

原帖由 pandabobo 於 13-08-01 發表
想問點樣先好似你有咁多機會參觀學校呀?點知幾時可以入去參觀/ open day? 宣基有什麼不好?

...
如果讀將軍澳區既幼稚園,學校會有資料派俾家長,但我不是讀本區幼稚園,所以全部都是讀本區幼稚園既朋友通知然後上網或打電話去學校報名的。有些係開放日去參觀,有些係有體驗課(即係家長聽簡介會,小朋友去課室上堂)。還有一口氣是看不到那麼多間,因開放日多數撞晒同一日,我係由k1升k2果段時間開始留意和報名參觀的。至於宣基,上一個post我答了。

引用:Quote:原帖由+PHJW+於+13-08-01+發表為什麼

我參觀學校,盡可能同小朋友一起去,而小兒較喜歡梁小,自己覺得這校風較純樸,程度亦不淺,曾和這學校學生 ...
如果你問港澳你仲嬲,一句無融洽教育就行左去,如果收左呢d學生會點?放棄定叫人轉校?仲話xx教學校,一d愛心都無:;pppp:

bebesoky  不是的,明道係收生足夠,而有講解這方面其中一間學校,老實說大家係信義會,點解咁大分別?!  發表於 13-8-2 13:46
DENNISSON_NG  未入去說定比家長知沒有無融洽教育, 好過入左去先知. 事實上只有收生不足的小學, 先有融洽教育, 收生足, 課程都不同了, 比較快節奏, 所以都好難配合  發表於 13-8-2 13:24

引用:Quote:原帖由+pandabobo+於+13-08-01+發表

如果讀將軍澳區既幼稚園,學校會有資料派俾家長,但我不是讀本區幼稚園,所以全部都是讀本區幼稚園既朋友通 ...
sorry, 睇漏左。其實我都唔係係本區幼稚園返學,所以應該冇機會參觀TK0幼稚園。如果呢度有媽咪知道邊間學校有開放日/上課體驗日,可以Pose通知嗎?

arlokmama  我女今年升K2, 學校9月會有資料, 到時我話你知吖  發表於 13-8-2 12:13

原帖由 1仔1女 於 13-08-02 發表
如果你問港澳你仲嬲,一句無融洽教育就行左去,如果收左呢d學生會點?放棄定叫人轉校?仲話xx教學校,一d愛 ...
呢間我知,但明道係佢分支出來反而無呢個問題,校長好好人。宣基都係xx教

上年參觀過明道, 覺得校長同副校長真係好好人好nice, 有問必答, 另人感覺佢地好有heart去辦學, 校舍係全tko三大之一, 不過學校大小唔係我考慮範圍之內, 反而要考慮此校還未有普教中
還有, 我上年參觀學校時會好留意學校嘅表演同話劇, 有d學校話劇睇到學生好無組織, 唔知想表達咩野, 學生又做得球其, 反而有d學校真係做得好好, 真係高下立見

今年5月只參觀過將循同宣基, 宣基唔考慮, 睇吓9月盡量帶小朋友睇多幾間學校, 真係幾難就時間

pandabobo  唔該晒你!  發表於 13-8-2 14:50

請問天主教聖安德肋小學的程度是否很淺? 因聖安德肋幼稚園課程內容比一般學校較淺.

聖安德肋小學屬於次熱學校還是大熱學校?
‹ 上一主題|下一主題