用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試去錯地方結果入到好學校好開心
樓主: jojochengwantin
go

面試去錯地方結果入到好學校好開心

只是好奇一問。好學校行政通常好消晰的,學校沒有你的資料也安排面試,很怪呢。另外,真的是葵青荃灣區排頭幾名嗎? 葵青荃灣可不是一個細地區啊

fion_yinyin 發表於 13-7-29 18:07
只是好奇一問。好學校行政通常好消晰的,學校沒有你的資料也安排面試,很怪呢。另外,真的是葵青荃灣區排頭 ...

學校應該有樓主資料, 因為樓主之前打錯電話去咗呢間學校約面試, 所以呢間學校本來就預咗樓主當日去面試的。
可能, 樓主當日去到, 報上小朋友姓名, 話約咗面試, 同時好瘀咁問人哋係咪 "聖約望", 人哋就話佢去錯地方, 但係要面試, 因為主任記得小朋友名字, 就捉咗小朋友去面試。

雖然媽媽矇閉閉, 但可能囡囡夠醒目, 就好彩入咗。

P.S. 都唔好咁迷戀好學校, 行政都未必係間間清晰的。

我N年前系石離天主教小學畢業, 管得好嚴的.
後去在安柱中學, 仲記得日日行條長樓梯, 高年級仲要行多5-6層樓, 身體唔好都好難.

你地同間學校好有緣喎!

熱門學校多人報名,若成日搞錯學生名就麻煩大了。搞清楚面試既學生名係基本步吧。不過今次係一開始就搞錯

fion_yinyin 發表於 13-7-29 19:47
熱門學校多人報名,若成日搞錯學生名就麻煩大了。搞清楚面試既學生名係基本步吧。不過今次係一開始就搞錯 ...
係樓主搞錯學校名,唔係學校搞錯學生名。。

幸福女子 發表於 13-7-29 21:30
係樓主搞錯學校名,唔係學校搞錯學生名。。
我都應為係,樓主自己一開始都搞錯學校名,以為自己去錯左

是的,係阿媽搞錯去面試既學校。就算學校幾小心都無用
但好奇想知,真的是葵青荃灣區排頭幾名嗎?葵涌有仁立,仁紀;青衣有青衣主恩同世德;荃灣有海壩街小學同官立小學。呢幾間排名﹙與石籬天主教小學比﹚如何?

引用:+本帖最後由+fion_yinyin+於+13-7-30+02:00

原帖由 fion_yinyin 於 13-07-30 發表

沒有最好的學校,最緊要樓主同女女喜歡,但手持全完,呢間一定好過佢。

"朋友個個說這是葵青荃灣排頭幾的好學校"

fion_yinyin 發表於 13-7-30 01:57
但好奇想知,真的是葵青荃灣區排頭幾名嗎?葵涌有仁 ...
據我所知,學校,由小學到大學都並無正式官方排名,都係坊間口碑,就我呢幾個月所見所聞,感覺仁立海壩呢幾間應該在石天小之上,不過誠如樓上所言,相比全完第一(唔係出名果間第二),石天小要好得太多啦

easybring  新校舍+近屋企, 已經無敵.   發表於 13-7-30 10:58

全完個名確係聽過,但好似比較少人談論

引用:+本帖最後由+jojochengwantin+於+13-7-29+1

原帖由 jojochengwantin 於 13-07-29 發表

好開心啊囡囡有福氣啊
恭喜樓主入到間心儀學校~本人也是荃灣長大,葵芳讀書的,但荃灣葵青區熱門頭幾位嘅小學,我想我同大部分家長一樣只認識:仁立,仁紀,主愛,主恩,浸聯,馬基,伍季明,荃官,海官,石鐘山,思源~
想問石天小升中派位如何?因未聽過這校,想了解一下~謝謝~

引用:Quote:原帖由+jojochengwantin+於+13-07-29

原帖由 love-baby 於 13-07-30 發表
恭喜樓主入到間心儀學校~本人也是荃灣長大,葵芳讀書的,但荃灣葵青區熱門頭幾位嘅小學,我想我同大部分家 ...
其實我小時在石梨住同讀書。當年媽媽不選他,因話升中派位不夠好。不過今時今日我真不知了。不過印象中,該校在石梨邨是好的學校。

回覆:面試去錯地方結果入到好學校好開心

我不知道是原身的上午校還是下午校,我也是石天上午畢業,到讀香學時,我同房和另外1位同樓也是石天(下午),即8位yr1...3位石天,,很巧合,放心,任何學校也有好學生。

回復 jojochengwantin 的帖子

天意.  我仔仔能夠考到心儀學校, 都全靠隔離屋的一句說話提醒, 所謂一言驚醒夢中人.

起初自己都唔知屋企附近有間筍盤, 係直資英小, 所以無報到, 一心諗住大抽獎, 點知那天一大清早上班時,
撞到隔屋媽咪, 閒談間問我有無考屋企附近間直資, 我話我都唔知..大頭蝦. 佢話明天截止啦 快試下交表面試啦.
咁我就明天一早去交表, 最後in完仲第一批話收生.  真係感恩, 因為仲有個細佬, 開心到難以形容, 多謝隔離媽咪
的提醒.  所以有時真係天意.   祝願大家繼續努力.

你女女同學校好有緣份