用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試去錯地方結果入到好學校好開心
go

面試去錯地方結果入到好學校好開心 [複製鏈接]

好開心啊囡囡有福氣啊

我地住係荃灣,報海壩街官立不中,派位去左全完第一小,雖然青衣一間都收左,最終都係決定在全完
但房署一封上樓信來到,打亂曬計畫,因為要搬去即將落成的石籬新公屋,看地圖附近有間"石篱天主教聖若望小學",於是打算去扣下門

誰知當日去錯"石篱天主教小學",心想"真尷尬行錯門口,但轉身走好樣衰,不如試下",....
之後....過程唔使講,例牌面試果D程序....兩個鐘頭之後,學校來電告知:"星期一來註冊"

即係打去聖若望問完,與家人商量後約面試時打錯電話而自己都唔知,之後偏偏面試果日又去錯打錯電話果個地方,錯+錯+巧合=完美...............自己都覺得好似韓劇咁

事後朋友卻個個說在荃灣葵青區這間小學是排頭幾的好學校

覺得好神奇,人地自選派位叩門幾輪打崩頭都大部分落選,塵埃落定之後我地居然可以行錯路糊裡糊塗入左

不過覺得好抱歉,全完小學被我退學兩次,青衣果間來電邀請幾次,最終都被我注左冊又退學
希望他們理解,換左任何人都會同樣咁做,為人父母總希望孩子有個好的起步

點都好啦,雖說好事多磨,無心插柳,奔波勞碌幾個月,但最終有個非常滿意的好結果,還得神落

smile108    發表於 13-8-1 15:01
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

恭喜!! 希望小朋友讀得開心!!

回覆:面試去錯地方結果入到好學校好開心

大矇媽

chunsamyuen 發表於 13-7-29 10:58
回復 jojochengwantin 的帖子

不是要先遞表,學校打來約見才去嗎 ?? 妳胡亂撞入去,都可以面試 ? 好奇怪 :qu ...

我冇遞表啊,因為新屋入夥日期未知,所以之前兩間我都有問,但一路係要去聖若望面試,因為我根本唔知自己係同兩間唔同學校聯絡緊,一直以為幾次電話包括約面試都係同一間,直至我入到去同個主任雞同鴨講之下先發覺自己擺烏龍
即係打去聖若望問完,與家人商量後約面試時打錯電話而自己都唔知,之後偏偏面試果日又去錯打錯電話果個地方,錯+錯+巧合=完美...............自己都覺得好似韓劇咁

chunsamyuen   幾攪笑, 不過呢D緣份黎既, 順應天命喇 ~~  發表於 13-7-29 11:24

當時入錯門口我正猶豫是否要離開,點知個主任走出來叫我地面試
我重莫名奇妙,入錯門口居然有人係入面等緊我地???

事後仔細回想才明白...呢件事我真係辦得亂七八糟

阿媽矇豬,好在個女夠運!恭喜哂!

嘩..你呢啲真係夠運, 呀媽豬, 但有運氣, 讚呀~

恭喜

醒目開學勳章 王國長老

整定既, 下次小心D喇
(我唸起自己會考早左一日去到人地學校, 真係瘀到暈)

咁呢間係咪近屋企個間?係既話其實一開始你都係諗呢間架啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+jojochengwantin+於+13-7-29+1

原帖由 jojochengwantin 於 13-07-29 發表

好開心啊囡囡有福氣啊
又會咁攪笑嘅咁你放咗青衣邊間?

回覆:面試去錯地方結果入到好學校好開心

係你嘅始終都係你嘅
恭喜晒!

恭喜! 真係機緣巧合.

MASAYA發表13-7-29 13:31
咁呢間係咪近屋企個間,係既話其實一開始你都係諗呢間架啦
唔係,我一直都想去慺下間“聖若望“,步行两分鐘就到,完全唔知有呢間同名的"石天小“,依家收咗呢間要行10分鐘,但好彩佢地9月會搬校去我屋企對面,所以都會好近,而且新校舍好大

回復 man7099 的帖子

周演森,新學校,好有心機,每年進步好大,其實都唔錯㗎

jojochengwantin 發表於 13-7-29 16:19
唔係,我一直都想去慺下間“聖若望“,步行两分鐘就到,完全唔知有呢間同名的"石天小“,依家收咗呢間要行1 ...

即係你一直想叩“聖若望“, 但打錯電話約左"石天小“面試又去左"石天小“面試.  你們一家真幸福, 有新屋有新校舍, 而且又滿意學校.  好開心.   
~easybring~

幸福女子 發表於 13-7-29 11:40
阿媽矇豬,好在個女夠運!恭喜哂!
囡囡真係幾好運,以前報幼稚園我地都係唔知提前去排隊,都入到救世軍,人地個個未出世已經去報,所以話真係要多聽多問

回復 easybring 的帖子

係啊,我入去門口都重以為自己身處聖若望,人地話我行錯地方,但又話等緊我,我完全唔明咁究竟有冇行错

easybring  完全想像到當時你有幾迷茫...叫亞囡升中要自己幫手睇清楚.  發表於 13-7-29 16:51

jojochengwantin 發表於 13-7-29 16:19
唔係,我一直都想去慺下間“聖若望“,步行两分鐘就到,完全唔知有呢間同名的"石天小“,依家收咗呢間要行1 ...

咁正,好到連學校都搬近你地一家 @@ 恭喜你,要感恩 : D

不過點解會去錯遠個間架? XD
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題