用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬出沙田
go

搬出沙田 [複製鏈接]

大家覺得應唔應該為左BB讀好D既學校,搬出沙田呢? 由細到大都住上水粉嶺,好有感情.....雖然我都係大學生, 對我來講名唔名校都係一樣, 讀書係靠自己同父母培養,但周圍既壓力都係話搬出沙田好D,因為北區已經俾內地同胞霸晒.....大家俾D意見! 謝謝
   0    0    2    0

回覆:搬出沙田

沙田唔夠遠,長遠要搬入港島,因為沙田都快要被佔據,即使沙田有最多的英中,但已成為單雙非的下個目標了,睇威記醫院情況和健康院,全是大陸人睇就知。

引用:大家覺得應唔應該為左BB讀好D既學校,搬出沙

原帖由 bearbb5 於 13-07-28 發表
大家覺得應唔應該為左BB讀好D既學校,搬出沙田呢? 由細到大都住上水粉嶺,好有感情.....雖然我都係大學生, 對 ...
灣仔區

搬到的話搬啦~~

引用:沙田唔夠遠,長遠要搬入港島,因為沙田都快

原帖由 helenmail421 於 13-07-28 發表
沙田唔夠遠,長遠要搬入港島,因為沙田都快要被佔據,即使沙田有最多的英中,但已成為單雙非的下 ...
agree, 沙田而家入吾到第一都好易被派去十幾。反正都搬,搬去灣仔,中西區好d

Pizza1234    發表於 13-7-29 12:54

有能力最好真係搬,vote for 灣仔 & 中西區。

strongly agreeeeeeeeeeeeeeeeee

慘。。。。

有決心搬就要一個十拿九穩的學網,湾仔,中西區啦。

引用:沙田唔夠遠,長遠要搬入港島,因為沙田都快

原帖由 helenmail421 於 13-07-28 發表
沙田唔夠遠,長遠要搬入港島,因為沙田都快要被佔據,即使沙田有最多的英中,但已成為單雙非的下 ...

回復 helenmail421 的帖子

yes! 所以阿仔由出世到打針...都唔去威記+健康院!

只可以幫襯最近既仁安..

唉........新界區既媽媽好無奈......

回復 juliso 的帖子

請教多數派咩小學?

我完全唔識

回覆:bearbb5 的帖子

我都係住北區,住環境是ok, 但小朋友已經離開北區讀書,只能說無奈。努力!

bearbb5 發表於 13-7-28 14:46
大家覺得應唔應該為左BB讀好D既學校,搬出沙田呢? 由細到大都住上水粉嶺,好有感情.....雖然我都係大學生, 對 ...

有能力的話, 搬走吧, 現在已不是讀唔讀到書的問題了。唔好話北區, 大埔亦已淪陷了!
讀書是靠自己, 但學壞就係靠人哋。我們真的不是同一文化背景, 真係好難適應的。其他人講得啱, 我們新界區的居住環境很好, 但學生的生源太雜了。我覺得, 沙田應該是你的上限了, 可以的話, 就再往南遷吧。

北區太多大陸人, 有能力就搬

回復 Ernest爸爸 的帖子

咁小朋友咪要日日travel 囉?

I live in shatin n i had a extreme offer of primary one school in the same region which the student ares disables...... right now i had arrange my boy to study in mei foo.....................

ryanjojo 發表於 13-7-30 12:05
I live in shatin n i had a extreme offer of primary one school in the same region which the student  ...

which school you had offered....?

湾仔,中西區啦。

我又要講個故事俾大家聽下, 現代孟母三遷:

我以前有位同事, 佢仔仔跟家姐入咗九真, 但讀唔上, 後來退學。開頭仔仔仲好得戚, 話唔讀就唔讀。但家住唔知北區定沙田, 半路中途, 間間好學校都唔收佢。連無咁好0既學校都唔收佢。爸爸同佢日日撲學校, 日日失望而回。最後, 仔仔知死, 喊咗出嚟。天無絕人之路, 有一間學校收咗佢。

呢間學校唔係話唔好, 係好0既, 但有一啲壞同學仔, 日日扼仔仔請食嘢。無所事事, 酒肉朋友。媽媽見唔對路, 怕阿仔學壞。心諗:中西區八成學校都好0既, 搬咗去, 教署一定會安排同區一間學校俾仔仔, 好過依家群埋啲壞份子。於是, 舉家搬咗去中西區, 仔仔入到間不錯0既學校, 順利長大無變壞。(雖然, 到最後都係讀書不成, 但起碼無變壞)
‹ 上一主題|下一主題