用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀書靠補習, 學校老師唔教書?
樓主: kswiss
go

讀書靠補習, 學校老師唔教書? [複製鏈接]

引用:回復+kswiss+的帖子 「大把家長趨之若鶩想

原帖由 ohnono 於 13-07-28 發表
回復 kswiss 的帖子

「大把家長趨之若鶩想子女入讀」。要是傳統名校,又要是男女校,唔知係唔係果間呢! ...
你誤會了,樓主話明不是傳統名校。應該是地區名校多些!

kswiss  CORRECT!  發表於 13-7-28 20:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ohnono 的帖子

雖然成日都聽到話D 傳統名校有咁既情況,

但我估唔到呢間B1都係咁.

大把家長趨之若鶩想子女入讀. 聽完真係嚇親,

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 kswiss 的帖子

係邊區?
可以透露?

kswiss  一講邊區就係人都知, 我唔敢講!  發表於 13-7-28 20:46

ANChan59 發表於 13-7-28 17:47
你誤會了,樓主話明不是傳統名校。應該是地區名校多些!

地區名校一般以谷出名,可能有d非精英班的同學有d這樣感受都唔出奇。咁我諗唔到了!
:verycold: :verycold: :verycold:

ANChan59 發表於 13-7-28 17:49
雖然成日都聽到話D 傳統名校有咁既情況,

但我估唔到呢間B1都係咁.

以前我聽過這裡有家長話過在某名校的非精英班裡,學習氣氛散漫,老師沒心機教書,可能在名校的精英班和非精英班的感受可非一般。同學會覺得不是味兒,家長更老是會跟精英班的水平、進度比較,成日覺得非精英班落後一定是老師唔教書、唔補習。比較過後怎不會不抱怨。不過這一兩年又沒有聽過這間學校的家長有怨言了。

ANChan59  I just quote kswiss' original post, not my comment and elaboration.  發表於 13-7-28 23:31
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:讀書靠補習, 學校老師唔教書

好有同感, B1老師真係麻麻,學生入U真係要靠補習.  唯一唔同是同輩讀書氣氛

醒目開學勳章

引用:一間B1學校既畢業生同我講,+學校每年有咁高

原帖由 kswiss 於 13-07-27 發表
一間B1學校既畢業生同我講, 學校每年有咁高既入U率, 全靠出面補番嚟, 老師教唔到野, 唔識教書. 讀理科就入U ...

kswiss  家長會時已通知班主任. 要通知校長? 咁咪好多老師都被投訴?  發表於 9 分鐘前

班主任不是管老師的,要找對負責人才是啊!

黃巴士  老實講,我唔會覚得校長及其他同事會唔知囉!  發表於 13-7-29 01:23
kswiss  咁而家唯有等新學年睇下有冇咁既情況先. 不過, D同學真係好勁, 老師唔教書, 佢地自學, 考試都有90幾分.  發表於 13-7-28 20:43

kswiss 發表於 13-7-27 22:32
一間B1學校既畢業生同我講, 學校每年有咁高既入U率, 全靠出面補番嚟, 老師教唔到野, 唔識教書. 讀理科就入U ...
是否你住嗰區龍頭

攪到我都有d混亂!

咁其實係band 1學校有問題定只係某些老師有問題?

黃巴士  兩者皆是  發表於 13-7-29 01:15

如果學校要請班保証入U的老師回來教,我諗大家一定讚成。不過學校請唔請得起係一個問題。二者的職責有乜野唔同係第二個問題。學校的老師有沒有能力令同學入U係第三個問題。外面的入U班跟學校的課程有沒有唔同係第四個問題..........。最後的問題係夠竟就算老師真係教,有幾多同學和家長會投以信心的一票而放棄在外面的專注入U補習!

唔係所有同學都咁早成熟及可自學。老師唔應該因咁理由而求其教書囉。始終都只是低中,很須要老師引領的。

醒目開學勳章

回復 978212 的帖子

可能老師用心良苦,要同學養成自學精神。

978212  小學階段最緊要打好基礎,本末倒置  發表於 昨天 12:21

同意。

kwiss : 咁而家唯有等新學年睇下有冇咁既情況先. 不過, D同學真係好勁, 老師唔教書, 佢地自學, 考試都有90幾分.  發表於 昨天 20:43
*****************************************************************************************
有些同學, 如中史及西史是整本書背了的.

醒目開學勳章

回覆:黃巴士 的帖子

黃巴士, 係 HISTORY!
點評:黃巴士  相信老師都係照書讀了事。  發表於 7 小時前

我女中三history 老師是有講書及講故事,看得出老師很用心的。

雖然女兒覺得這科主要靠背誦,但有自學能力當然好好多。

另外,上堂有故事聽除了令課堂更有趣味,或許可以增加同學的記憶力。

黃巴士  AGREED!! 我囝校地埋科老師都係照書讀.  發表於 13-7-29 09:08

Yukyuk 發表於 13-7-29 09:03
黃巴士, 係 HISTORY!
點評:黃巴士  相信老師都係照書讀了事。  發表於 7 小時前

HISTORY是人物&事的經歷, 當中有很多有趣故事.  其實, 只要老師花多一句半句說話去鼓勵,就可引領他/她們自己找出當中的內在故事, 自學歸自學, 有時都須大家亙擦出火花的..
照背照讀可在低中EXAM取高分, 但再讀上去, 是沒趣味及欠分析.  代入唔到歷史角色, 很難去分析事件.

引用:我估會不會讀直資好一点?++學校的家長講座

原帖由 KCWO 於 13-07-28 發表
我估會不會讀直資好一点?  學校的家長講座中,曾有家長提出改善的地方,校長就回應學校是非牟利,家長是不 ...
I think DSS and private schools will be better. Most of the teachers of my girl's school are good  teacher with the heart of teaching.

我都有同感, 不是只係中學, 小學都是一樣哦?

黃巴士  AGREED!! 小學時, 家長仲可跟到.  到中學, 很多家長都跟不了, 如IS科.  發表於 13-7-29 11:01

鋒媽 發表於 13-7-29 10:45
我都有同感, 不是只係中學, 小學都是一樣哦?

同意黃巴士的說法,很多家長小學還可以應付但到中學就比較難了.我也比較担心的

黃巴士  朋友話咋, 不要全旨意中學!!  個個老師都要教高FORM&咁多科目要教, 他/她們很難顧及咁多事情.      發表於 13-7-30 11:13
‹ 上一主題|下一主題