用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住公屋
樓主: sarahli2011
go

住公屋

果D所謂有冇資源配合到學校去train up小朋友既說話係藉口。報得名校都唔會係求其是但乜都唔知就推個小朋友去掛! 我相信有d有錢但冇乜時間/唔花時間教既家長會係。

冇車冇樓冇工人但會用心去教去培養小朋友果種家長, 教出黎既小朋友質素會比果班有錢但冇乜點教甚至乜都靠工人幫, 連自己搭車綁鞋帶乜都唔識既小朋友差咩?

收生應該睇學生表現!!

回覆:住公屋

小心要interview 時,interviewer 會問個小朋友住邊!

回覆:Gerard 的帖子

但我識個今年9月讀st paul co edu嘅係住skw xx estate, 仲攞埋學費資助喎

samsam123321 發表於 13-7-27 00:22
回復 xmastiger 的帖子

但我真係發覺,ST paul coed 小學在好多學生係住係同一個屋苑,仲要係全海大單位。 ...

點解?因為果度風水好,地靈人傑囉

引用:但我識個今年9月讀st+paul+co+edu嘅係住skw

原帖由 eviza_snow 於 13-07-27 發表
但我識個今年9月讀st paul co edu嘅係住skw xx estate, 仲攞埋學費資助喎
st paul's co-edu 有個叫什麼校長計劃,比幼園校長堆薦清貧學生入讀,好似係有大個名額,之前報紙有報導過

Not long ago there was a RTHK TV programme focused on poor students. SP Co-ed must receive some poor students to apply for their tuition fee remission program. That's why they will consider some, but I don't think that  will preclude them from considering other candidates' background. They need address proof for P1 application.

回覆:chanti 的帖子

我指十個

引用:邊間學校咁變態,連響邊間醫院出世都問?八

原帖由 miutang 於 13-07-27 發表
邊間學校咁變態,連響邊間醫院出世都問?八卦想知下喎!
小朋友出世紙已印有邊間醫院和住宅地址

如果係直資同私校既話,會考慮住公屋比較雜同無錢……學校會評估點交得起學費同練習費……?除非個小朋友面試好好、又或者有特異功能啦!

引用:果D所謂有冇資源配合到學校去train+up小朋

原帖由 xmastiger 於 13-07-27 發表
果D所謂有冇資源配合到學校去train up小朋友既說話係藉口。報得名校都唔會係求其是但乜都唔知就推個小朋友 ...
有好多有車,有樓,有工人,有錢,有學識的父母,都好識栽培,教育小孩!人地學校就係想搵黎D!有資源配合的家庭,老師未教的課程,父母在家已train up 好,參加校外比賽,如游水,朗誦等等,父母都幫手教,又或俾錢出去上D雞精班,到了summer holiday 學校出國交流團,管弦樂團表演,交流團,人地一支flute 都一萬幾仟,大提琴都兩皮野呀,唔係一般個D牧童笛,你話個D直資,私小會唔會唔consider 家庭背景??

del.

回復 mokchingyin0910 的帖子

我都覺得會~~

不是奇聞!st cat 入學申請要填父母學校!小一計麻!看開D啦!

我考小學的時候都有擔心過這問題, 不過, 慶幸叩門都叩到!

題外話, 見到mokchingyin0910你的大圖相, 不禁想比個like你, 哈哈!

引用:回復+mokchingyin0910+的帖子 我考小學的

原帖由 七點半 於 13-07-29 發表

我考小學的時候都有擔心過這問題, 不過, 慶幸叩門都叩到!
有taste

七點半    發表於 13-7-30 12:39
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

醒目開學勳章 王國長老

引用:但我識個今年9月讀st+paul+co+edu嘅係住skw

原帖由 eviza_snow 於 13-07-27 發表
係Lor,我都識個住居屋.....只能話有家底佔大多數lor

第時出黎做野好多公司都緊住邊啦

引用:+如果2個小朋友能力差吾多,+學校收生時會吾

原帖由 sarahli2011 於 13-07-26 發表
如果2個小朋友能力差吾多, 學校收生時會吾會因為其中一個住公屋的, 就收另一个住私樓的啊? ...
感覺上,會!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-07-27+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-30 發表
係Lor,我都識個住居屋.....只能話有家底佔大多數lor
甘一定要有番一定數量此類申請者,如果唔係教署查起上黎話你個資助機制名存實亡!