用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴好or 數碼鋼琴好呢?
go

買鋼琴好or 數碼鋼琴好呢?

亞女初學鋼琴,老師讚佢幾聽話,又肯彈,本來打算租琴室練習算,慳錢慳地方,但好似好唔方便,因不近琴行,想平平地買部數碼琴俾佢學,有冇媽媽用緊數碼琴?大家覺得數碼琴好定鋼琴好?

引用:亞女初學鋼琴,老師讚佢幾聽話,又肯彈,本

原帖由 Carriewongcherr 於 13-07-24 發表
亞女初學鋼琴,老師讚佢幾聽話,又肯彈,本來打算租琴室練習算,慳錢慳地方,但好似好唔方便,因不近琴行, ...
Piano

數碼琴幾仿真都有唔同,最大問題會學壞手,我都係咁至放棄數碼琴而買二手鋼琴

buy piano not digital.

回覆:Carriewongcherr 的帖子

Digital

家企太細, 唯有買數碼, 有機搬大屋, 一定鋼琴.

回覆:買鋼琴好or 數碼鋼琴好呢?

有地方就鋼琴,如果無位放買數碼琴係屋企練好過無

買咗數碼鋼琴,so far 去琴行用鋼琴彈都冇問題,但想知點學壞手?

siutingto 發表於 13-7-25 13:18
我家2種也有,有時零晨想練琴就用數碼,但只用作練手指位,第二朝都係要用返鋼琴執過

...
你屋企應該都好大!

引用:買咗數碼鋼琴,so+far+去琴行用鋼琴彈都冇

原帖由 ccying 於 13-07-25 發表
買咗數碼鋼琴,so far 去琴行用鋼琴彈都冇問題,但想知點學壞手?
其中一個原因是發力和音色的問題,彈數碼琴,無論你手形和發力等正不正確,都會發出相同的音色,就算練錯發力,音色,都不知道,但當你一彈鋼琴就現形了。
要發出漂亮的音色是很困難的,應該一開始學琴就要鍛鍊,練琴時必須多細緻聆聽自己所彈出來的聲音,但如用數碼琴就根本聽不到。
而且,數碼琴大細聲的range很狹窄,令到學生musical的處理便相對差。
至於pedal就更加不用說,非常不清楚。

即發力,手勢,音色,musical ,pedal(一般人行外人不懂得的),數碼琴都做不到

Piano, dont consider digital

Of course buy a real piano.

長遠諗都係鋼琴好,怕彈壞手