用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該轉工嗎?
樓主: puilingchung
go

我應該轉工嗎?

回復 longyiu 的帖子

經濟 許可, 當 然 親 子 緊 要 呀,  替 你 開 心

puilingchung 發表於 13-7-30 21:04
經濟可以囉!唔係等我開飯囉!不過都要慳住架喇!不過我都決定咗喇!

...

決定咗就好囉!
始終親子真係好重要,我見比例上,媽媽不上班,在家管教的孩子,成功個案係比較高。
我老公曾說過,孩子就是要給人管,到成了孩兒就是,爸媽給他管。你管他不好,他也不管你。

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-7-30+21:04+

原帖由 qop 於 13-07-31 發表
決定咗就好囉!
始終親子真係好重要,我見比例上,媽媽不上班,在家管教的孩子,成功個案係比較高。
我老 ...
我唔係唔做野呀!我係揾兼職做。我要努力加油!

我建議你轉做part-time.  小朋友最緊要, 尤其小學階段, 多d時間放喺佢度, 成績/親子關係一定好d.

回覆:puilingchung 的帖子

我幾年前同你一樣,個仔入了一間谷小學,小一時,我無轉工,不過一年後,因成績太差,要轉校,因是細仔,我决定要佢留班,再嚟過,但半個學期過了,成績完全没進步,我決定轉半日工,不去補習,現在進步了(級30名內),小朋友開心多了!

引用:我幾年前同你一樣,個仔入了一間谷小學,小

原帖由 Agnes_YM 於 13-07-31 發表
我幾年前同你一樣,個仔入了一間谷小學,小一時,我無轉工,不過一年後,因成績太差,要轉校,因是細仔,我 ...
我諗我要帶佢去補習社做功課,因我自己唔識教。

除咗教,還有鼓勵,媽媽同小朋友的關係,無人能及! 我哥及細佬都是工人照顧,放學補習,佢地兩個小朋友講大話,偷嘢! 但無得講,佢地每人月入三萬!

恭喜你決定轉工

不要只想,得個驚字,試下騎牛揾馬到找到啦!

引用:恭喜你決定轉工

原帖由 karenlyk 於 13-08-01 發表
恭喜你決定轉工