用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 我仍然支持轉直資
樓主: YongXin
go

我仍然支持轉直資 [複製鏈接]

一個學生未準備好就去考試,肥咗佬返嚟就話曾經話過佢未準備好嘅人唔支持佢同抹黑佢,呢個學生點解唔自己檢討下先呢?

有無人可以賜教轉直資如何對學校不好?如何對學校發展不利?
學校準備不足?同一個教會,同一班修女,同是也會請外面顧問,有十年前paulcon的經驗,及其他補助學校轉制的資料,我想如果是準備不足,教會會批准她去申請嗎?我想不會吧?

家姐之前考得好,阿妹考試之前睇過家姐份卷,又係同一個阿媽生,無理由會唔合格啫,就算明知呢個試全班有三分一人會唔合格都係咁話

回覆:我仍然支持轉直資

我都想知大家在$以外的反對原因。

其實係教育局有問題, 點解我地唔齊心去改變, 而走去直資逃避呢?

回覆:Alienz 的帖子

個人感覺喺學校太傖促,冇時間給消化份文件, 是否值得轉制。

第一次喺意見表結果,我都唔知自己被校方放在那列百份比!  有認識家長傾開,只寫話諮詢會辦得好,校方都當作佢喺贊成票, 你話聽到喺唔好嬲, 有啲亂嚟。

所以我唔喺完全反對學校轉制,但校方真喺要比誠意,專重家長。唔喺一句話"信"學校, 打感情牌就得㗎。

這裡曾有舊生家長唔知從何得知話兩年前已知校方有這樣打算, 佢都要用兩年時間去消化認同。

這倒不如直接交文件上教局,批咗先話你知, 學校已轉啦。

講真, 校方今次失敗, 唔好歸究反對者聲音, 學校一點責任都冇?
咁學生唔及格, 她又是否可以話學校教得唔好,上堂唔知老師講乜! 這學生又是冇責任, 自己唔勤力温習, 冇做足功課, 就將整個責任推去老師上。
正如而家校方將件事推去反對者上!

咁作為教育工作者, 又如何教導學生去肩負責任呀。

有些舊生家長只曉說,不是家內人不知其知未。
愛學校不是盲目去愛, 正如疼愛自己子女,都不是溺愛就叫好愛佢, 亦不是滿足小朋友個人慾望就順應於佢,
n年後就知這樣是愛佢還是害佢!

咁為何舊生家, 咁喜歡學校轉直,又說轉咗一定對學校、學生得著, 為何唔早在10年前大力建議母校轉制,咁咪早轉早享受。

講到咁愛母校又幫手替學校籌募經費,解決母校燃眉之急。

pooh仔 發表於 13-8-6 12:54
咁為何舊生家, 咁喜歡學校轉直,又說轉咗一定對學校、學生得著, 為何唔早在10年前大力建議母校轉制,咁咪 ...
成件事真係好易令人精神分裂, 學校一話預備申請轉直資, 支持者就期望所有人一下子要抹殺晒學校五十幾年嚟喺免費教育下所取得嘅成就, 仲要講到好似大難臨頭今年唔轉直資唔得, 全部人要抱住"不要問只要信"嘅理念, 邊個反對就係唔愛學校, 係阻住學校轉直資嘅千古罪人, 其實有冇需要做到咁文革式呀?

醒目開學勳章

引用:我都想知大家在$以外的反對原因。 +

原帖由 Alienz 於 13-08-06 發表
我都想知大家在$以外的反對原因。
就只係為這個$字, 否則不會有人成日想問/插去免費的MPS/MSS. 升p.5都敢/想轉, 佩服!

醒目開學勳章

供書教學, 是為人父母的基本責任; 回饋母校, 是自願高尚的心意. 層次不同, 怎可混為一談? 一個是責任, 另一個是義行.

況且暫時未能成功轉制, 連獎助學妹的機會都被拖垮. 舊生何時/何處有否定獎助學妹的意圖或聲明?

回復 YongXin 的帖子

唉,整個社會都係乜都反,為反而反,好多政策也因此而阻延,社會氣氛也不和諧!

回覆:chanmaymay 的帖子

有呀,已定如轉直資會安排。但現時灣仔區家長收入全港最高,希望他們可以幫助其它區的小朋友。

引用:有呀,已定如轉直資會安排。但現時灣仔區家

原帖由 Alienz 於 13-08-06 發表
有呀,已定如轉直資會安排。但現時灣仔區家長收入全港最高,希望他們可以幫助其它區的小朋友。

...
聽住先

我只是想用客觀及有邏輯的推論。我不相信管理層會容許準備不足的情況下強行申請. 如要硬要用2個姊妹的例子,我只能話兩個資質相若的姊妹在不同時間做同一份卷用同一答案但其中一人不合格,最大可能是marking scheme改咗。

學校; 直搬 st paul convent 的申請; 多數吾批...10多年前的規格; 現在不適用了.....我當時第二次詢都覺得學校只有50%申請到.....

教育局長都話; 看不到有什麼大的教育改革目標....有時政府的制度幾好!  要經過幾個部門先批 (申請后其間不會受外界影響....只依程序辨仕)

個劉博士; 當日在台上一路玩電話..... 這種人; 應交不上好報告給政府

如要直資; 做好個proposal 給家長同政府..... 學校要真改革; 如小班教学.. 請多十個八個外籍有教学經驗的老師; 等等

學費; 其實不用 $22500一年; $5000-8000一年都 ok...
大家知吾知其實直資后; 政府給每位學生$42xxx-$46xxx (吾記得了)
全校中學生; 你們計下有幾多錢 (所以有些直資中學學費收得超平)

其實最大問題在於學費......如果只收$300-500/month 而吾加價...而且又可以小班; 多些改革..會多些人支持

其實最大問題在於學費....這就是最大重點,大家不是反對轉直資,而是學費不是心中價錢,即定價問題,咁申請當局可能減價,就多左支持者啦!哈哈!
‹ 上一主題|下一主題