用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 我仍然支持轉直資
樓主: YongXin
go

我仍然支持轉直資 [複製鏈接]

回覆:我仍然支持轉直資

原來狀元學校中直資佔了 1/4。
60間直資 兩個狀元即是 3.3%
390間津貼 六個等於 1.5%
如果以 % 計等於一個 double。
真係幾 ok 喎。
eee 唔係噃,李兆基都係直資喎,哎,條數唔啱,應該唔止 double。。。

引用:+本帖最後由+chanmaymay+於+13-8-2+10:44+

原帖由 chanmaymay 於 13-08-02 發表

回復 YongXin 的帖子
正如你所講舊生中有反對,因她們被政客利用在傳媒中有見過。但亦有很多讚成的舊生和在校幾十年的老師,讚成的舊生也可發聲。

舊生讚成是保衛家園,我們的傳統。家長們你們為什麼選sppcs 和 Spss?  為$0學費?  你們的女兒是paulinians 是一生的事,在傳統學校畢業後中學是不會被大學的名聲蓋過的。因此,中小學不只是你女兒的幾年,是她一生。以上的信件正是為保學校的名聲所發出。

不要只看$和表面, 會明白更多。

咁喜歡直資,為何你哋當日唔直接入讀spcs?!  保留spss 比經濟能力嘅家庭唔好咩?!

回覆:pooh仔 的帖子

這回從來與錢無關,如果只有$$在眼中跟本看不清此次轉真資的因由。本人入Spcss時,Cwb 同HV聖保祿都是資助。我母親獨愛Paulsec, 所以入了當時跑馬地的kindergarten。 作為小朋友沒得選,但謝謝母親為我作的選擇。

身為Paulinians眼見母校被人抹黑,疼心的感覺是非外人能理解。

作為Paul'saulinians 的家長請三思,傷害聖保祿則傷害了你們女兒的人生一重要部份。如對學校及修會沒有信心及信任又何必選讀她們辨學的學校。

引用:這回從來與錢無關,如果只有$$在眼中跟本

原帖由 Alienz 於 13-08-04 發表
這回從來與錢無關,如果只有$$在眼中跟本看不清此次轉真資的因由。本人入Spcss時,Cwb 同HV聖保祿都是資 ...
你們女兒的人生一重要部份。如對學校及修會沒有信心及信任又何必選讀她們辨學的學校。

Support

醒目開學勳章

勉強無幸福.

9月全日制, 2015新校舍, 仍然免費, 感恩都來不及...吧?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Alienz+於+13-08-04+發表這回

原帖由 lcdtopcon 於 13-08-04 發表
你們女兒的人生一重要部份。如對學校及修會沒有信心及信任又何必選讀她們辨學的學校。

Support
切入點不同.

個人切身利益尤關, 講錢失感情. 又或者跟本無感情...呢, 可以理解. 像投訴一項商品或服務.

想家校合作, 信任辦學團體, 就算要跳船去大坑道/堅尼地道, 都應該是忍痛分手...吧? 否則我不明白為何送女兒入敵方陣地接受教育, 仍滿肚怨氣?

師父,明白了!
原來支持直資嘅家長係覺得讀津貼學校等於擺囡囡喺敵方陣地接受教育,唔怪得唔肯接受現實啦

回覆:YongXin 的帖子

感恩?
家長要求要新校舍嗎?
一心想囡兒讀半日的家長,要為突然改全日而感恩嗎?

至少兩類人對轉直資會感恩:
1母校升格=自己升格
2能享用政府免費教育,讀直資學校
你是那一類?要感恩嗎?

YongXin 發表於 13-8-4 08:35
勉強無幸福.

9月全日制, 2015新校舍, 仍然免費, 感恩都來不及...吧?
9月全日制?2015新校舍?呢啲消息我地完全未聽過喎,請問係咩一回事呀?

回覆:YongXin 的帖子

勉強無幸福,

咁曲線既?送給校監嗎?

就算轉全日制同有新校舍都係小學嘅事,關中學轉直資乜事?同埋呢兩個例子都係証明學校唔需要轉直資都會有發展,就算感恩都係對政府噃

carmelhill 發表於 13-8-4 09:25
感恩?
家長要求要新校舍嗎?
頭兩句“個人切身利益尤關,講錢失感情”已經俾咗答案你喇

回覆:Rattie 的帖子

直資斷估都入於band 1 掛
你唔會band3的中學都計埋黎比較掛?
唔Make sense啫. 重計!

完全唔知有這消息喎! 從何轉出?

唔好而家只喺內部宣講,又當已諮詢咗就得

私校,直資兩者都要交學費,為何將直資枱得那麼清高,以食兩家茶禮就喺公平教育,有教無類,對那類人公平? 那類人有教?

引用:感恩? 家長要求要新校舍嗎? 一心想囡兒讀

原帖由 carmelhill 於 13-08-04 發表
感恩?
家長要求要新校舍嗎?
轉直資不是為升格,是為保持現在的教學理念。小學的家長你們知道Paulsec是少數學校中一至中三還有中史課嗎?是校長和修會的堅持才會如此,轉直資學校才可以日後一路堅持。

希望家長們為你們女兒的整體教育深入想想轉直資課題的因由。 本人以前都為自己母校不轉直資為榮,在兩年前得知母校有可能要轉直資,起初都不讚成, 但後來深入了解後明白轉真資對小師妹們及香港社會的好處。 為了堅持百多年的孝育理念,希望大家可以和我—樣看清看透。

引用:Quote:原帖由+carmelhill+於+13-08-04+發表

原帖由 Alienz 於 13-08-04 發表
轉直資不是為升格,是為保持現在的教學理念。小學的家長你們知道Paulsec是少數學校中一至中三還有中史課嗎 ...
你都用兩年時間去消化母校為何轉直資喇, 我哋家長只得兩星期諮詢時間,校方就要我哋舉腳贊成,未免對我哋不公平喎。

註: 我唔知你從那處聽到校方會有意轉直資, 但如你是2年前內部得知嘅,咁啲風都好密喎。

醒目開學勳章

引用:師父,明白了!原來支持直資嘅家長係覺得讀

原帖由 whyyou 於 13-08-04 發表
師父,明白了!
原來支持直資嘅家長係覺得讀津貼學校等於擺囡囡喺敵方陣地接受教育,唔怪得唔肯接受現實啦 ...
滿肚怨氣的不是我. 我從無講過入津校就是入敵方陣地. 邊罵學校又邊送女兒入學的不是我.

歪曲羅輯, 扣我帽子無意思的, 師主.

醒目開學勳章

我感恩能接受母校的教育. 感恩每年要交很重的稅比香港正苦. 感恩母校能洗正苦錢. 感恩我真正明白沒有免費午餐這回事.

‹ 上一主題|下一主題