用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 我仍然支持轉直資
樓主: YongXin
go

我仍然支持轉直資 [複製鏈接]

回復 Rattie 的帖子

問題是,我總有權選擇是否直升吧。這一年全家壓力大增,阿女在我的催谷下成績反而退歩,成績表上3B1c,連A都不見了,還失落了「學業成績優良奬」。

醒目開學勳章

回覆:我仍然支持轉直資

我哋年年都有收插班生, 亦有家長覺得 大坑道, 風光好. 人各有志, 實屬正常.

醒目開學勳章

回覆:我仍然支持轉直資

希望有12年保用証, 人之常情.

SPK/SPN都唔係全部直上SPCS (PS), 阿媽一日未收到信都嚇餐死. SPCS主科唔及格都不能直上中學. 港同都係. 我哋直小3次呈分試都要實戰, 自行階段更加唔in自己小學.

最安全的保証, 就是自己的實力.

最安全的保証, 就是自己的實力.

引用:我仍然支持聖保祿中學轉直資。這裏不是生果

原帖由 YongXin 於 13-07-24 發表
我仍然支持聖保祿中學轉直資。

這裏不是生果報,不是一言堂。
與你在同一線上!

Sweet are the days of girlhood,
when friends we love and care,
those golden links of childhood,  
with sympathy we share.

識唱的心領神會!

YongXin  except......我比你老  發表於 13-7-26 11:46

引用:Quote:Rattie+發表於+13-7-25+19:17+我好膚

原帖由 horwing 於 13-07-25 發表
資料有錯. MSC同LS最新一年都有起碼2/3的學生可以升番直屬中學.

而且spcc,dgs,spcs等學校係轉直資前已經 ...
從前 從前  mcs = dgs 大家叮噹馬頭。
現在係 mcsps 考頭嗰d 考過去 dgs。
為咗個妹可以直升家姐至好考慮放棄 dgjs, 仲要話阿妹入 mcsps 後就同家姐插返入 dgjs,嗱,千祈唔好到時阿妹自己考入 dgjs 而家姐成績未能插班。
都是轉直資後的現象。
現在 dgs = spcc。
高下立見。
我不是說 mcsps 只得 1/3人可以直升,而是其直升 % 比 sppcs 為低。sppcs 每年每班都大約是四、五人。mcs 既 1/3 可以 = 每班的雙位數。

回覆:snkwok 的帖子

同意學校係應該可以做好d。
家長的不滿可以理解。

醒目開學勳章

鄔校長分享,SPSS用了很多心血,在道德觀念含糊的時代,堅持訓練出一個個優雅穩重的淑女; 一言驚醒我呢個虎媽,我們要衝,要搶,要霸,要投訴,理直氣壯有餘,氣質去了哪?

補充,原本學校已經為現在就讀小學同學,保留現行升中機制作過渡安排,仍然預留99個位給自己小學,豁免直資形式面試考核至2018/19;是善意的讓步,還是抗爭後的勝利?在乎心境,在乎氣質。

回覆:snkwok 的帖子

3b1c 依然可以直升的,家長緊張是正常,不過面對女兒時嘗試放鬆少少,女兒壓力過大考試容易失準。
我女六年只攞過兩次,比較幸運其中一張是在小五。如你女係常常攞獎的,仲有兩次呈分,只要女兒有信心,應該問題不大。
有成績,就永遠有選擇權在手。

Rattie 發表於 13-7-26 10:05
從前 從前  mcs = dgs 大家叮噹馬頭。
現在係 mcsps 考頭嗰d 考過去 dgs。
為咗個妹可以直升家姐至好考慮放 ...
講成績, 就算十幾廿年前, mcs都係比dgs低半班, 我唔認為有叮噹馬頭過. 真正同dgs同班的, 純女校係冇(gh同st mary約莫同mcs同級), 計埋男校, 係皇仁, 喇沙, 九華, 全部都係官津. 以dgs作例子, 話轉直資之後成績好左, 似乎冇事實根據.

而閣下話"我同事仔讀 LS 話只係 top 1/3 至保證到個位。", 明顯係指LS只得 1/3人可以直升, as I pointed out, which is not true.

回復 YongXin 的帖子

鄔校長那天的演說,令人肅然起敬,我聽了也熱淚盈眶,很感動。

引用:Quote:Rattie+發表於+13-7-26+10:05+從前+

原帖由 horwing 於 13-07-26 發表
講成績, 就算十幾廿年前, mcs都係比dgs低半班, 我唔認為有叮噹馬頭過. 真正同dgs同班的, 純女校係冇(gh同st ...
之前講得唔夠清晰,LSC 只得頭1/3 可以「保證」直升,其餘 1/3 係抽獎有運氣成份,同事仔今年小五,佢講我照聽,感覺上 sppcs 升中壓力肯定細好多。

各學校之高與低,各有見解,我只是說出我唔反對轉直資既睇法。

唔使俾錢、唔轉直資、覺得 spss 已經好好,我都一樣唔會唔贊同。

引用:+本帖最後由+candy7243+於+13-7-26+22:24+

原帖由 candy7243 於 13-07-26 發表

snkwok,
中文聆聽,從來難攞高分,我之前都唔明點解聽反中文都答錯,女話有好多嘢要抄低,未必寫得切,missed d points 就唔識答喎,唔知你女係唔係。

‹ 上一主題|下一主題