用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教.叩門成功後原校分班試成績交接問題? ...
go

請教.叩門成功後原校分班試成績交接問題? [複製鏈接]

阿仔原本派的學校已考分班試,新叩門成功的學校又已經過左考吾返,
問左新校O個邊話可問原校拎番成績過去,打左電話問原校佢叫我今
日去攞,去到佢又唔肯俾,話每間學校的分班試題不同,死都唔肯俾我,
其實佢係咪有權唔俾我架?
   0    0    0    0

引用:阿仔原本派的學校已考分班試,新叩門成功的

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-23 發表
阿仔原本派的學校已考分班試,新叩門成功的學校又已經過左考吾返,
問左新校O個邊話可問原校拎番成績過去,打 ...
以我所知,全港一樣題目噃

回復 cheukmanlai 的帖子

因之前見過有D POST話可以拎番的.

回覆:請教.叩門成功後原校分班試成績交接問題?

我尋日先去原校拿返!

bmuimami 發表於 13-7-23 17:03
以我所知,全港一樣題目噃
奇怪係阿仔原本派的一定不同題目,因為新校考中,英,數三科,
原本派間只考英文,而且阿仔說好淺的.

引用:Quote:bmuimami+發表於+13-7-23+17:03+以我

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-23 發表
奇怪係阿仔原本派的一定不同題目,因為新校考中,英,數三科,
原本派間只考英文,而且阿仔說好淺的.
...
咁你就知點解唔肯比你, 內裹一定有問題!
可能學校根本無照教育局既卷比學生做!

回復 燁燁媽 的帖子

我都覺得好有問題,不過又可以點,我唔想同佢嘈.

燁燁媽 發表於 13-7-23 17:09
咁你就知點解唔肯比你, 內裹一定有問題!
可能學校根本無照教育局既卷比學生做!

...

其實教育局係有劃一的卷比學生做的嗎?
因為這方面真的不太清楚,原本我只係覺得E間(原本派的中學)好小器,
但諗真又覺得真係好似有D問題.
因佢之前話可以拎番,去到又話唔得.
,之後借D意閃左,無再理我.

cheukmanlai 發表於 13-7-23 17:29
其實教育局係有劃一的卷比學生做的嗎?
因為這方面真的不太清楚,原本我只係覺得E間(惠X)好小器,
但諗真又覺 ...
你先攪清楚你原先的學校是否考教局提供的PreS1試題。如果原校只考英文,可能原校是用自己的題目而不是用教局的題目,因為今年是可考可不考,由學校自決。原校唔比返你係有原因的。

正如之前解釋過點解教局要攪完TSA又要攪PreS1,就係因為有些學校真係連考最基本能力的TSA都未必過關,要佢地的同學考一份深到連band 1同學都話深的PreS1真係沒有意思,所以原校今年用一份自己出的題目並且只考一科英文應該較適合同學。
:verycold: :verycold: :verycold:

不如你跟新校講可唔可以第日學校出返一份試卷比你考,就算開左學都唔緊要。起碼睇下編唔編到入較好的班別,特別是有精英班/英文班的學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-23 18:27
不如你跟新校講可唔可以第日學校出返一份試卷比你考,就算開左學都唔緊要。起碼睇下編唔編到入較好的班別, ...
多謝你的解答,我現在明白了,我今天也跟新校說了這間原校不肯交出成績,他們是諒解的,而新校方面也有多一次評核試去評核學生是否適合英文班的.

回復 ohnono 的帖子

對!若是全港考的PreS1,試卷統一,要送呈EDB,家長怎可取回!!有些学校另外再考中/英/数,以便校內分班!我儿考PS1那年,因学校行小班教學,另設卷考,也给我們,有校名打印住!試问俾全港考的,会印住校名嗎?

回覆:cheukmanlai 的帖子

Hi,請問邊間叩門成功?

humbertcarol 發表於 13-7-23 20:25
Hi,請問邊間叩門成功?
世界龍崗劉皇發中學

回覆:cheukmanlai 的帖子

恭喜,恭喜!

cheukmanlai  多謝你.  發表於 13-7-23 23:24
‹ 上一主題|下一主題