用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 有冇已在音小就讀的學生家長?
go

有冇已在音小就讀的學生家長? [複製鏈接]

小兒剛得14-15年小一的offer,想問一些關於音小的資料,希望能有家長解答:
1.知道音小著重音樂,但有沒有其他方面的課外活動?
2.有沒有net teacher?人數/堂數多不多?
3.默書及測驗次數多嗎?
4.除了音樂會,有沒有其他大型活動,如運動會、旅行、頒獎禮等?

0    0    0    0

1.  有其他課外活動在活動堂上(不同PE堂),要比幾佰呅,都幾多選擇,如足球、乒乓球、小小科學家等
2.  聽過高年級說有net.  但不在課堂上,net負責英文特別好的,或特別差需要幫助的組別(課後),學校有補低,分數太低的要留校補習
3.  中測、英默英測較多,平均每月也有,基本每單元一測,其他科也有,但沒有咁密
4.  有運動會、學校旅行、家教會旅行、校內學生表演、頒獎禮應有,但不公開

引用:1.++有其他課外活動在活動堂上(不同PE堂)

原帖由 dororex 於 13-07-24 發表
1.  有其他課外活動在活動堂上(不同PE堂),要比幾佰呅,都幾多選擇,如足球、乒乓球、小小科學家等
2.   ...
多謝你!使我更認識音小

回覆:dororex 的帖子

請問是否不常有比賽?

剛看手冊,校外的有朗誦、音樂節,校內的有音樂創作、校內朗誦,有些不公開的不太清楚,但他們不時有不同的演出機會(在台上演出給其他班別看),樂器方便每學期亦有個人演奏(對自己班)

dororex 發表於 13-7-24 14:13
2.   ...

唔知有無泳隊同埋田徑呢????

回覆:dororex 的帖子

Tks

回覆:有冇已在音小就讀的學生家長?

請問學費內的包括的”器樂費‘’是指一對一學樂器的費用嗎?可否提供多點details 嗎?
活動弗費又是指什么呢?

回復 AAAFamily 的帖子

對,一對一學樂器的.

活動堂多數在星期三,入學後,家長幫小朋友選的,有學魔術、足球、小勞作等…年年都有少少唔同。費用是幾百元,根據所選擇的。

引用:1.++有其他課外活動在活動堂上(不同PE堂)

原帖由 dororex 於 13-07-24 發表
2.   ...
請問你知唔知如只有waiting 是否一定要等到明天4月落大單才有機會被call?我仔得waiting 所以好想知!佢電郵就講要到明年4月知知有冇

謝謝。請問是每項活動收費幾百元,對嘛?

多數活動是半年的,三、四百,如果魔術,材料費會貴D,乒乓球就會平好多。

Thanks VCOM. 所以係每項活動約幾百蚊每半年?

是的,每個活動為期大約半個學期,只是數百元,可以接受。如果個活動多小朋友想參與,就要抽簽。所以選活動都分有第一、二志願分。

anlywan 發表於 13-7-25 22:44
請問你知唔知如只有waiting 是否一定要等到明天4月落大單才有機會被call?我仔得waiting 所以好想知!佢電郵 ...
無錯,我囝就是2013年的waiting, 到了四月都冇收到call, 但7月話收佢。
:oops:

引用:Quote:anlywan+發表於+13-7-25+22:44+請問

原帖由 mingherny 於 13-07-30 發表
無錯,我囝就是2013年的waiting, 到了四月都冇收到call, 但7月話收佢。
等咁久呀!仲諗住8月無人交訂會有call添

回復 anlywan 的帖子

上年知道係waiting 已經寫信俾校長,希望有位可以早d通知,因為想搬家,但都冇消息。
:oops:

請問單對單學樂器,係由學校決定小朋友學邊種樂器,定家長或小朋友自己選?

Thanks VCOM.

‹ 上一主題|下一主題