用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 德望小一回憶錄及來年課程大改革
樓主: ms.bead
go

德望小一回憶錄及來年課程大改革

WSCWMN 發表於 13-7-24 23:52
提倡閱讀是好事, 要小朋友寫作都是好, 但不知grammer 會否著重呢? 因為主張閱讀創作都會忽略grammer,   ...

其實我講暑期功課要寫作,只係想講出功課形式上既改變,由操練式轉變為重創作。而且除英文外,中文都要寫作。記得自己細個既時候,暑期功課只係做暑期作業,唔知而家係咪全部學校都已經再唔駛做作業...

至於grammer方面,GH小一英文已經讀高左半級,亦都有好多grammer練習。

至於"主張閱讀創作都會忽略grammer",我自己就唔夠呢方面既認識,歡迎其他有認識既家長討論。

回復 BBkenjite 的帖子

所以阿囡歲半已經學好多野!  唔比佢學等又驚佢唔夠人爭.  好彩阿囡係一個谷得的人.

Very good!! 我個囡最喜歡閱讀及寫作,好開心知道GH有此改革,相信小囡一定會好開心。

有關 "至於"主張閱讀創作都會忽略grammer",我又不太認同,當小朋友4-6歲時,有一定英文基礎時,我會任由她們寫喜歡寫的東西,天馬行空的創作,現在她5歲,有時自己作Poetry, 有時自己寫出一本8頁的故事書,都是用一般現在式去寫的,當中一定會有少少spelling mistake及gramma的小錯,例如he, she, it 後的verb冇加s,但我認為問題不大,最重要是她有興趣,之後再改善正確的gramma都未遲。我會鼓勵興趣先行。

回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

大勢所趨!改造革正確

回復 evanschan 的帖子

引用:回復+ms.bead+的帖子 一日最多有14樣功課,

原帖由 evanschan 於 13-07-24 發表
回復 ms.bead 的帖子

一日最多有14樣功課, 小學本手冊宜家還有keep住.
14樣唔算多,我4年級讀油天時最多22樣,想c咗佢算。後來讀九龍循道,一樣2x樣。我當時以為呢個世界係咁。

回復 ms.bead 的帖子

"至於grammer方面,GH小一英文已經讀高左半級,"??????

My kid is studying P5 (not GH)now, but their school just adopts reader for teaching English. For Chn and Math, there are standard textbooks for P1 to P6, but for Eng, I really don't know there are any standard Eng textbooks for Primary Class. Can anyone enlighten me with this info so that I could check how the standard of my girl's Eng is at.
And I can also check if the School gives adequate traing in English to my girl since I have no reference to benchmark.

Can anyone advise?

TSA TEST

Hi Ms Bead,

十分感謝你的分享.  小女是德幼生, 今年會升德小, 她很喜歡GH, 但怕小學老師很惡. 哈哈!
有下列問題想請教你:
1.  來年是否兩測兩exam?  
2.  成績表沒名次 (聽說頭三名會有名次), 可否自行問老師自己孩子的名次?
3.  有表格入家教會, 入了及沒有入有什麼分別?
4.  現正為女兒採購開學用品, 想問一下, 要否買美勞畫袋?
5.  小一生可參加的課外活動有什麼?
6.  知不知道幾多年級可用游泳池上課?

還有特別的事情要注意嗎?

tks a lot!

Littlepa 發表於 13-7-29 13:30
Hi Ms Bead,

十分感謝你的分享.  小女是德幼生, 今年會升德小, 她很喜歡GH, 但怕小學老師很惡. 哈哈!

1. two exam only
2. 因為學期尾會有學科獎(好似仲有少少獎學金),咁應該係頭幾名...老師應該唔會講,最多話比你聽大約邊個group(前、中、後)
3. 入左咪可以參加家教會活動,例如親子旅行...$100/年(好似),一定支持!
4. 畫袋好似可以唔買,開學會收到要買咩,我唔知今年係咪一樣,到時至買都得...
5. 上年小一唔係好多野玩,不過今年開始有ECA,應該多D野玩,未出通告唔知...
6. 上年6年級(好似)係第一批,然後每年加一級,今年冇記錯就應該5、6年級,下年就應該4-6年級...不過,有自費游泳班上,開學後有傳單...

好好enjoy呢個暑假,開學就開始要忙...

ac917  Thx for sharing  發表於 13-7-30 09:40

引用:Quote:Littlepa+發表於+13-7-29+13:30+Hi+M

原帖由 ms.bead 於 13-07-29 發表
1. two exam only
2. 因為學期尾會有學科獎(好似仲有少少獎學金),咁應該係頭幾名...老師應該唔會講,最多 ...
請問ECA係咩?謝謝

ms.bead  Extra-curricular activities... 課外活動  發表於 13-7-30 09:09

ozoz 發表於 13-7-27 11:33
14樣唔算多,我4年級讀油天時最多22樣,想c咗佢算。後來讀九龍循道,一樣2x樣。我當時以為呢個世界係咁。:i ...

14 和2X 功課是否指假期功課?

grakong 發表於 13-8-21 21:05
14 和2X 功課是否指假期功課?
2x樣功課唔係假期功課,係平日功課高峰期嘅某日。當年重分上下午校,呢個量當年普遍計係正常,我當年琴老師個女讀德雅定德望(唔記得德乜),都差不多。

Thanks for sharing.

回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好 d?小五小六嘅學生要準備升中,呢個時候授課模式轉變,如果適應唔到成績唔理想咁咪大件事!

引用:改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好+d?小五

原帖由 nanalam 於 13-08-26 發表
改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好 d?小五小六嘅學生要準備升中,呢個時候授課模式轉變,如果適應唔到成績 ...
請問你知唔知今年小五小六有咩大改革?

king.bo88 發表於 13-7-24 13:34
吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2642663

請問你囡囡最後德小收唔收番?

ms.bead 發表於 13-7-22 10:14
一年轉眼就過去...回想當初為何寫第一篇?因為搵學校時在EK獲得很多升小有用既資料,所以當呀女搵到學校時 ...
多謝你d資料!我細女係德幼生,我覺得德幼係一間好好嘅學校。我囡囡好鍾意學校,放暑假都成日問幾時返學
不過真係擔心上咗德小會好辛苦,所以都好頭痛。依家改革咗咁多真係放心好多。
請問德小d老師係唔係都幾惡?

mttmtt 發表於 13-8-26 22:41
多謝你d資料!我細女係德幼生,我覺得德幼係一間好好嘅學校。我囡囡好鍾意學校,放暑假都成日問幾時返學:wa ...

我朋友囡囡都好鍾意間學校, 好可惜佢無緣升其小學; 你都唔好擔心太多, 真係收左先唸後面d野