用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想k2後 讀兩間學校
樓主: memehayleybb
go

想k2後 讀兩間學校  

回覆:nintendo 的帖子

全曰制就不是外判? 其實大家對全日制有咩了解?多半日其實只係托兒的味道重。有些小朋友不須要午睡,老師一定要他們一起躺下。很不容易很久終於才睡著了,怎知睡唔夠十分鐘就要全部起床,比大人也辛苦。有些確實須要午睡的小朋友仲慘,比睡不著的聲音騷擾。我反問為什麼要拿著一把尺去度所以不同的小朋友和家長? 大家常說不如家長放工後番多份?又想想如果真係有須要又在家附近有parttime 做,這很奇怪嗎?這便是一個怪人,怪家庭,衰老公老婆? 帶住有色眼鏡怎能有愉快的討論?

回覆:fanfanbb 的帖子

Fanfanbb,我也認識數個係錦,仲要係兩間都係名幼,一間傳統一間國際。和家很近。但拿出來分享無用因為不理性的會續不理性。以上過案不知幾多朋友羨慕因為考入真很不容易。但當你明知拿不到這種offer時,便會不多說便指怪獸家長。有些要小朋友下午去學中英班,又不是怪獸異形? 好唔明。

112200 發表於 13-7-23 16:22
Fanfanbb,我也認識數個係錦,仲要係兩間都係名幼,一間傳統一間國際。和家很近。但拿出來分享無用因為不理 ...
係, 同意.
我唔知點樣先係怪獸家長. 我安排啊仔將於十三個月大時去讀兩日play group, 有人話我怪獸. 我上個月開始同佢返anfield summer camp , 佢第一次上play group (11個月大), 其他同學仔五六個月時已經開始上. 有d同學仲讀兩間.

昨為一個母親, 經常留意ek的母親, 相信我地都想比最好, 最合適d野小朋友, 只係大每個人的價值觀同環保唔同. 無絕對的對與錯.

社會唔同左, 大家的expectation都同以前唔同. 我地以前六歲都唔識英文, 無問題因為大家都唔識. 但係如果而家六歲都唔識英文, 就被比左下去.

我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小朋友成日係屋企對住工人悶想比去返學同其他小朋友玩,如果小朋友唔覺攰係ok,但如果係特登比小朋友讀兩間名幼為左學多d野谷多d為上名小學鋪路,我覺得個小朋友好慘,咁細個已經要谷,大少少父母肯定會比更大壓力佢。

经验是多做, 不等于做得好!  做得好的要包括优良的生活态度,忙忙碌碌已经是过态了! 不管出发点如何, 结果如何, 凡事是名不正, 言不顺, 有违自然的搅作, 必定事与愿违!

未想得通的, 应该少做, 胜过死做..............

回復 fanfanbb 的帖子

小女是五岁半前唔懂英文(包括看写讲), 七岁前已经是鬼老同学中阅读最好的一两个了, 学习态度和无限想象力,才是关键所在

正确是四岁半前不懂看写讲, sorry!  在小一五岁时已追上了.记得另一网友的超班儿子也是一般经历, 他中小时的文笔已是非常成熟了!

annie40 發表於 13-7-23 18:04
正确是四岁半前不懂看写讲, sorry!  在小一五岁时已追上了.记得另一网友的超班儿子也是一般经历, 他中小时 ...
Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是我的個人經驗。如果我可以、有機會學早一點,今天可能會好一點。

引用:Quote:annie40+發表於+13-7-23+18:04+正确

原帖由 fanfanbb 於 13-07-23 發表
Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是 ...
十六歲時英語大樂後,要追係比較難。但我們現在說學前,三至六歲的孩子。五六歲孩子潛力無限,無可能是太遲。這絕不是讀兩間幼稚園的理由。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

孩子的資質個個唔同,記得你的女兒有語言天份。Sociology的Nature 同Nurture 理論。我唔會要啊仔讀兩間,因為我同佢都manage唔倒。但係我明白部分父母會咁做。

回復 shadeslayer 的帖子

這當然不是讀兩間幼稚園的理由。

回覆:想k2後 讀兩間學校

為何大部份幼稚園也是半日?
為何全日的幼稚園其實是半日堂,半日瞓覺休息托兒?
為何幾年前大部份小學是半日?
為何幼兒要午睡?
為何六歲前的教育叫做「學前」?

學前孩子每天六小時正規的兩間幼稚園課程,對孩子的思考性格發展有乜影響?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小

原帖由 Mrslot 於 13-07-23 發表
我覺得都要視乎家長咁做既目的,如果係怕小朋友成日係屋企對住工人悶想比去返學同其他小朋友玩,如果小朋友 ...
香港的幼稚園課程係要上堂的,不是 playgroup,有要求有 assessment,不是「和小朋友玩」咁簡單。

引用:Quote:112200+發表於+13-7-23+16:22+Fanfan

係, 同意.
我唔知點樣先係怪獸家長. 我安排啊仔將於十三個月大時去讀兩日play group, 有人話我怪獸. 我上 ...
只係大每個人的價值觀同環保唔同. 無絕對的對與錯

Xxcxxxx

學過認知心理學的人會知,兒童智力發展與需要,是有時間表的,這是一門科學,不是家長要求高的問題,不是家長可以任意惘為。如果孩子唔係資優,而吹谷破壞這進程,對孩子全人發展的害處唔知點計。

為何不譲孩子做回孩子呢?

回復 shadeslayer 的帖子

我唔認同讓孩子讀兩間幼稚園的家長是"任意惘為", 他們有他們的考慮. 並沒有絕對

引用:Quote:annie40+發表於+13-7-23+18:04+正确

Annie, 我中五時都唔知was 同were的分別。我預科、大學時追上。我英文到而家依舊唔好,因為我追得遲。這是 ...
不是學得早或遲的問題,關鍵在於學習動機和態度。

回復 happy.rita 的帖子

如有相同的學習動機和態度,學得早遲可能是關鍵

回覆:想k2後 讀兩間學校

不少家長都說自己的小朋友不需要小睡,曾聽過最誇張的是兩個月大的BB每日只睡六小時。小朋友睡眠是要培養的、有規律的,睡得越少 ,睡眠質素越差,越難入睡,便看似不需要睡。

fanfanbb 發表於 13-7-22 23:39
我有工人,有保母,都覚得唔放心。驚佢explosure 唔夠,日日放工sharp走,同佢去街,等佢唔使困在家。too m ...
Most ppl are very encouraging and recommend three schools. I think the more the better!

引用:回復+happy.rita+的帖子 如有相同的學習動

回復 happy.rita 的帖子

如有相同的學習動機和態度,學得早遲可能是關鍵
如事情發展或結果不如理想,應先看問題的關鍵。