用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想k2後 讀兩間學校
樓主: memehayleybb
go

想k2後 讀兩間學校  

回覆:samsam123321 的帖子

如果唔係主流就係錯,無野須要討論。讀兩間後發現學習有問題,我想問下那人點知道個因果?你又知唔知好多人讀一間都有學習問題?算吧已經係一個不平等的討論。你們不如起一個題淨係叫反對兩間的人入去痛罵啦。

回覆:想k2後 讀兩間學校

每個人都有爲自己子女選擇的權利...呢度好多家長都比左好多意見同例子...
個人來講,我不會比孩子讀2間...可能部分家長果真認爲讀2間對其子女正面影響多於負面,每個人價值觀不同....只望不要對孩子“愛之反害之“....

引用:為抱不平一點意見:+從來理論係理論,理論

原帖由 112200 於 13-07-28 發表
為抱不平一點意見: 從來理論係理論,理論不須要按個人情況有調節。西方四歲才開始讀書,到大家在不同國家 ...
這裡是國際學校區,家長不是接受西方教育個套咩!有邊間正經的國際幼稚園校長接受四歲孩子上兩間幼稚園?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-29 01:01
這裡是國際學校區,家長不是接受西方教育個套咩!有邊間正經的國際幼稚園校長接受四歲孩子上兩間幼稚園?

算啦,有 d 人係要想 100 個理由將自己的行為合理化
你問乜鬼,大家價值觀唔同

忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可能真係有人會讀兩間?!

引用:忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可

原帖由 Ononma 於 13-07-29 發表
忽發奇想,如果小學好似以前咁,返半日,可能真係有人會讀兩間?!
而家重有半日小學,重好好 Tim. 成績比全日的不失禮。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:為抱不平一點意見:+從來理論係理論,理論

原帖由 112200 於 13-07-28 發表
為抱不平一點意見: 從來理論係理論,理論不須要按個人情況有調節。西方四歲才開始讀書,到大家在不同國家 ...
Agree.....

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-29+01:01+

原帖由 nintendo 於 13-07-29 發表
算啦,有 d 人係要想 100 個理由將自己的行為合理化
你問乜鬼,大家價值觀唔同
敝在一百個理由,也只是在說服自己的個案是合理,卻不能令讀兩間幼稚園成為普遍性高的合理建議。

例如你可以用一百個理由為自己解釋自己不依醫生建議「幼兒要多睡」是合理的。ok. 但一千個理由也不能令「幼兒不用多睡」成為普羅大眾也適用的好建議。

其實國際學校幼稚園唔係一定好hea, 成日玩. 佢地K2開始會教小朋友寫字. 佢地不主張Homework, 全部是classwork, 所以要在課堂上做功課. 再者, 大部分國際學校Grade 1 (K3)是全日制. 可能呢個讀兩間的計劃只可以維持一年.
不過諗起小朋友咁細個人仔就要跑兩間, 做香港的小朋友都幾慘.

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已跟標題不符, 現將主題關上
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛