用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 想問算優資或者係"聰明"?
樓主: Aurorasea
go

想問算優資或者係"聰明"? [複製鏈接]

我個仔都一樣係18個月,除左第8項(佢唱唔到80%咁多, maximum 幾句)之外,其餘各項都同你女女一樣做到哂,而且佢識自己跳好多隻舞(冇教過佢),好有表演慾,不過我唔認為佢係資優,雖然有好多親朋戚友叫我地同佢check,但side氣,基本上資唔資優要到大約6歲先可check到,所以唔使煩,as a mom, just do your best! 平常心

回覆:想問算優資或者係"聰明"

我表妹個囡係資優,智商over 120, 但情緒有問題,資優都有downside

yogaman 發表於 13-11-24 00:23
其實你做過d野就等於我地出去上playgroup一樣無分別,只不過我都系覺得俾出面嘅老師去做野,你就自己去訓練 ...

你講的幾有意思!
有人細個好平常!大個才發揮才華,有人細個超晒班,大個卻很平傭!
其實小朋友聰唔聰明都好,家長都會盡力教,唔會話比你聽個小朋友聰明,才會比心機教!
如果話個小朋友只係資質平傭,是否就會由得佢,唔再花心機?

所以,知唔知個小朋友嘅聰明程度!問題都不大!尤其咁細個!

小曳人    發表於 13-12-9 17:03

回覆:wan_sosin 的帖子

Agree

回覆:wingyan008 的帖子

所有大學生IQ應有120以上,120以上不一定是資優

回覆:conniewktang 的帖子

可以只是聰明

over130 才算資優
120-129叫優異

無錯,吾通生左個蠢仔,就不教

還是資優的,就放手等他自動波?

資優或聰明的學術方面大人細路都舒服些,但也需適當引導走正路

回覆:LeeCC 的帖子

資優要更小心教導,否則走歪路了,更危險。世上好的超級罪犯都是智商超高的資優人。

引用:資優要更小心教導,否則走歪路了,更危險。

原帖由 derek0811 於 13-12-08 發表
資優要更小心教導,否則走歪路了,更危險。世上好的超級罪犯都是智商超高的資優人。

...
好多超級罪犯,不是好的,打錯字

小朋友既資優未必係學術上,可能係其他方面。
我有朋友個仔,好細個已經發現有perfect pitch,4歲人仔聽一次首歌可以成首彈返出嚟,不過除咗彈琴,其他方面都唔係好集中。
另外之前睇過彭浩翔訪問,佢話佢細個CHECK咗IQ130,不過讀書年年考第尾,到大個先响寫到劇本同拍電影表演才華(咁當然佢既成就距離大師級仲有好遠)....
平常心,小朋友“資優”或“聰明” 唔等於讀書叻。而讀書叻都唔等於第時會成功。呢個年代EQ,AQ高先係王道,教好正確人生觀同處事態度更重要

引用:小朋友既資優未必係學術上,可能係其他方面

原帖由 karinawong1031 於 13-12-10 發表
我有朋友個仔,好細個已經發現有perfect pitch,4歲人仔聽一 ...
講得好!

引用:小朋友既資優未必係學術上,可能係其他方面

原帖由 karinawong1031 於 13-12-10 發表
我有朋友個仔,好細個已經發現有perfect pitch,4歲人仔聽一 ...

回覆:想問算優資或者係"聰明"?

係咪資優就唔清楚,不過就一定好記性

回覆 Aurorasea 的帖子

我覺得算架, 因為都係有人專登教佢, 唔係佢憑觀察識架嘛, 我囡囡十六個月嗰時已經識你提及嘅嘢, interview時老師都有問過係咪資優, 我話唔知, 冇check過

回覆 lojo11 的帖子

冇錯, 我囡囡十八個月時唔只英文字, 中文字都認到唔少, 但我只覺得係記性好

太細個, 好多野一學即識, 我個2歲半, 大都時間對住姐姐, 所以說完整的英文句子, 婆婆唔多識英文, 佢會用中文翻一次說給婆婆聽, 內容準確的, 我覺得在此方面小朋友有幾好的能力, 是環境造成的,

其實如無不妥(如情緒, 固執等), 不需要理他們的IQ是多少, 可以教的就教吧, 當是資優的去培養就很好了.

我個仔記性好、但只係記無謂嘢,路綫圖,時間表,招牌路牌過目不忘,六個月後再經過講得返不同地的方,細個人地叫我大些睇下係吾係資優,但係因爲情緒同固執行爲去評估,結過係自閉

回覆:想問算優資或者係"聰明"

我仔而家4歲半,歲半時同你小朋友好似 ,好記性,一教就識,學習上幾好,吾需太勞氣,我覺得聰明,資優又未至於,雖然係10月細仔,但寫字認讀各樣都可以,最開心係功課上吾使跟太多

引用:我個仔記性好、但只係記無謂嘢,路綫圖,時

原帖由 LeeCC 於 13-12-21 發表
我個仔記性好、但只係記無謂嘢,路綫圖,時間表,招牌路牌過目不忘,六個月後再經過講得返不同地的方,細個 ...
好多自閉小朋友的認讀能力好强

‹ 上一主題|下一主題