用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 和 SFA 點選擇?
樓主: shuaimei
go

德望 和 SFA 點選擇?   [複製鏈接]

引用:Quote:peterdad+發表於+13-7-23+11:07+留喺

醒目開學勳章

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知LS叻嘅多數係中一收嗰d(佢地個狀元都唔係小學升上去嘅),而今年SFA出咗至少一個6x5** (QC) ,一個 5x5** (DGS)
有人話spcc 嘅6x5**都係來自sfa,但我無去考究...

今次 DSE 9 個狀元,其中 2 個都係 SFA  出身!

luilui007 發表於 13-7-23 12:07
仲有,乜入左GH要小心選朋友,乜左SFA唔洗咩!入女拔都要啦:quiet ...

哈哈,預o左有人會咁覆,無意踩低GH,亦唔想講太多所見所聞。呢個係中學部情況,小學部應比較少是非。

引用:Quote:luilui007+發表於+13-7-23+12:07+仲

原帖由 isila 於 13-07-23 發表
哈哈,預o左有人會咁覆,無意踩低GH,亦唔想講太多所見所聞。呢個係中學部情況,小學部應比較少是非。 ...
無意抬高踐低任何學校,選朋友不是應有任何學校也要嚴選嗎?
誰人有意抬高踐低,一目了然

其實 2 間都係好野中的好野,一間女校一條龍,一間男女校無中學backup,其實應該唔難揀!?

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-7-23+12:13+

原帖由 kerkermui 於 13-07-23 發表

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知 ...
去SFA facebook 專頁有相知道2位狀元

引用:請大家比D意見,+謝謝!

原帖由 shuaimei 於 13-07-20 發表
請大家比D意見, 謝謝!
樓主都hold 了咁耐, 及之前另post 仁立 vs sfa , 請樓主盡快決定,好多人還等待..........

小朋友如有讀書本事, 去SFA當然正確, 未來不用擔心中學出路. 但如你小朋友一般水平的話, gh會穩陣D. 對小朋友和大人都可以讀安心d.  勁又如何,? 最終係唔係可以完成6年呢 ?? 唔係你地班阿媽讀, 一味比較最勁, 有幾多狀元:;pppp:  唔洗下下比較最勁, 最叻

引用:小朋友如有讀書本事,+去SFA當然正確,+未來

原帖由 gigi812 於 13-07-23 發表
小朋友如有讀書本事, 去SFA當然正確, 未來不用擔心中學出路. 但如你小朋友一般水平的話, gh會穩陣D. 對小朋 ...

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-7-23+12:13+

原帖由 kerkermui 於 13-07-23 發表

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知 ...
據學校資料,今年GH狀元是由小學部升上去的…無意討論邊間學術勁d, 但唔好淨係睇狀元讀咩學校,要知道學校只是其一,仲有其他唔係學校既因素(資質、家庭資源等…)…而且最緊要係唔好淨係睇成績去幫自己小朋友揀學校!

kerkermui  多謝資料  發表於 13-7-23 14:04

回復 longlokma 的帖子

GH 升上中學,你不是首選GH, 學校就不會留位給你,到時你仲敢唔敢搏比GH更好的學校,如果搏唔到的話....................

保險D我會選德望

兩間也是好學校, 是乎你六年後想唔想再找多次學校.......
SFA是好, 但狀元的中學功勞也不要忘記啊

yuenkw  無錯,同意狀元很多因素,環環緊扣下產生出來的。  發表於 13-7-23 13:57

兩間的style很不同,選適合孩子性格的。

回復 kerkermui 的帖子

GH 跟 LS是所不同的,LS中學是免費的,他會收四方八面而來的成績優異生,我想LS小學畢業生又無需去考另外的超級名校,他們對LS 很有歸屬感,除了小數升不上中學的學 生,他們都不會選擇轉校,GH 中學是直資的,要交35000至45000.|1年,所以成績好的學生都想轉去Maryknoll,BPS,St. Mary等等,但外面成績很好的學生亦不會考GH,因為要交學費,GH中學外面所收都只成績算好的學生,但不是很好。在GH 轉直資笫二年,有朋友女兒入不英中(她不是要求名校),她帶同女兒到德望叩門,GH連試也不用考就收取了她的女兒,

GH是否小學直上中學一條龍???

My daughter was from SFA.  There was a year when my daughter took an admission test of P2 at one of the top convent schools in HK.  I met a few GH P1 students there too.  The mother said GH has too much homework and realised the principal is a tuff lady.  They were also top students at GH P1.  

I also agree with some of the parents here that SFA academic is higher than GH.  However, also agree with other GH fan parents that GH has secondary backup and has more sport and music activities than SFA.  Very sure of SFA is very academic from their old times till now.  It is their salient point to be academic strong.  Every year, SFA students have 10% of their form students leaving SFA to LS, Maryknoll, DGJS, DBS, SPCC, YW and etc.  NOt to count those graduates in P6.  These will also opt for similar paths too.

回復 Bosco爸爸 的帖子

若不是成績很差,中學應該一定收,可以說是一條龍。

引用:Quote:lcdtopcon+發表於+13-7-23+04:18+論

原帖由 B.BB 於 13-07-23 發表
論學術成績,我又唔覺得GH會及不上SFA 喎!
agree

‹ 上一主題|下一主題