用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁,英皇,喇沙)
go

皇仁,英皇,喇沙) [複製鏈接]

有冇人知上述三間學校(皇仁,英皇,喇沙) 哪個學校是最好的?
   2    0    0    0

引用:有冇人知上述三間學校(皇仁,英皇,喇沙)+哪

原帖由 活在夾縫中 於 13-07-20 發表
有冇人知上述三間學校(皇仁,英皇,喇沙) 哪個學校是最好的?
其實何必这样比較?

你在不同主題度都好積極問呢個問題喎!?三間都係好學校,最重要係小朋友本身適合哪一間?而不是哪一間最好,就算最好嘅亦未必係最適合你嗰間呢!要互相配合嘛!

既然你自己也分不清,又何需計較那點點的差異?

回覆:786 的帖子

什麼是好?什麼是不好?神級學校是旦一間收已經好好!還比較什麼呢?

比較學校好唔好,難道只靠問學校大不大?新定舊?老師校長咩背景?學長成績好唔好?有幾多人讀港大?幾多個律師?幾多個工程師?夠了嗎?

只知喇沙有差不多20位同學取得5個5**以上

回覆:東東媽咪 的帖子

哈哈真係“人比人比死人“,比乜鬼?睇吓边間番學方便或个仔可以考到边間先決定囉!你个仔诜唔诜上bridging? 我个要番數,我同个仔講:好吖! 唔怕暑假無嘢做,又唔洗錢。本聖經我喺書展買到,平好多。

回覆:Kinma 的帖子

我未收到信喎,希望唔駛啦!網上功課做咗未呀?

小小bb 發表於 13-7-21 13:10
好叻。請問如何得知?學校無公報。

引用:只知喇沙有差不多20位同學取得5個5**以上

原帖由 小小bb 於 13-07-21 發表
我以為喇沙書院已走下坡添,原來仲係老而彌堅!

其實除左地址唔同,三間都係老牌男校,我真係唔覺好大分別

三間都係好學校, 不如你講吓你仔仔的情況, 來分析吓.

醒目開學勳章

比我入到是旦一間都喔LEE吉帝

719117    發表於 13-7-26 11:38

Alphonse 發表於 13-7-22 09:06
如果單看DSE的數據,喇沙同男拔好似比起其它名校差很多,尤其人均優良率等,但事實上兩間學校的班數比其它 ...

唔明你講咩?話明人均咪即是照人頭除囉,同人數多少冇關架。不過喇拔收埋一班運動叻但未必讀得書的男仔又真既,因為咁而拉低水平都係佢地自己選擇的路線,無可否認多元化都係一種方向,都有存在價值既。

我實在不明白請大家指教一下

開6 ~ 7 班中一的多是傳统名校和有自己小學。人地老細打生打死找門路入門口;又供咗6年會, 支持學校又交保户費!聽你話減班!通吳通呀!

收校外生較差是誤解和借口!請問每年收多少個這個類別的學生呀?20 定30 人呀!我話 10 個 20 個 已盡。人地淨係要全港有排名前幾個吧了!請問有多少人? 20 /2xx 不外乎 10% 吧了! 其他外生均有過人之才方爭得學位!

老實問句,小一收生考的是甚麽?能知那個幼稚園生是律師定医生之才?下下要蘇師父來做 interview 呀!

說白了不外是見家長 計家底!有錢有面不會讀書的人大把!何必計較!

"但如果佢地減一班,必定係走了成績差的,人均優良率自然會上升" 趕走老細, 人均優良率上升有鬼用?冇了大批藍血人!學校都摺得啦!

------------------------------------------------------------
其實外生盡是精英! 加大了份母之餘, 最重要是提升了整體成績!你估 DBS 會收band 2 /3 外生? ( sportsman 除外)

外生的平均成績比小學升上的低?在band 1 , 我不信 ! 不夠好 根本學校不收

討大家一笑

Alphonse  我不是說它們要減班,只是計算上要考慮分母大小  發表於 13-7-22 13:01

abcd0001 發表於 13-7-22 12:52
我實在不明白請大家指教一下

開6 ~ 7 班中一的多是傳统名校和有自己小學。人地老細打生打死找門路入門口; ...
看完後令我想起掩耳盜鈴的故事!人們可能早已掌握螳臂擋車的故事精粹,今回曉得用車壓螳螂,將螳螂壓得希巴爛,搏回不少讚頌!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題