用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 6歲的英文閲讀能力
樓主: Cathy.Leung
go

6歲的英文閲讀能力 [複製鏈接]

引用:問下小朋友個班主任咪知佢宜家LI個level岩

原帖由 kobylee 於 13-07-25 發表
問下小朋友個班主任咪知佢宜家LI個level岩唔岩囉
其實樓主都係驚自己個小朋友會比同年GE小朋友落後姐 ...
問題係學習可以有指標,閱讀是一舉幾得的好東西,不應在六歲時定指標。只管培養興趣便可。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-25 13:31
問題係學習可以有指標,閱讀是一舉幾得的好東西,不應在六歲時定指標。只管培養興趣便可。
...

其實興趣究竟有冇得培養既呢?

mk3288  同問。  發表於 13-7-25 17:25

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+13:31+

原帖由 samuel89 於 13-07-25 發表
其實興趣究竟有冇得培養既呢?
有。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-7-25 14:02
有。

哦......有得培養既仲叫"興趣"嗎?......咪興趣唔系天生的嗎?......興趣唔系"發掘"的嗎?......

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+14:02+

哦......有得培養既仲叫"興趣"嗎?......咪興趣唔系天生的嗎?......興趣唔系"發掘"的嗎?...... ...
培養興趣,和培養花朵一樣,自己想想幾多係先天,幾多是後天。有時間才講多D。

shadeslayer 發表於 13-7-25 14:49
培養興趣,和培養花朵一樣,自己想想幾多係先天,幾多是後天。有時間才講多D。
...

培養興趣,和種瓜得瓜,種豆得豆一樣,斷冇可能將瓜,豆種到好似花朵一樣........

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+14:49+

培養興趣,和種瓜得瓜,種豆得豆一樣,斷冇可能將瓜,豆種到好似花朵一樣........ ...
我説「培養興趣,和培養花朵一樣」去考慮,我無講有可能將瓜培養成豆,蟑螂成蝴蝶,或者  shadeslayer 成 Samuel.

stbldby  eviepa, 講多句,他不僅有教無類,而且“有教無累“,問你服末?  發表於 13-7-25 19:18
eviepa  stbldby, 有幾多人知道你的幽默之處?  發表於 13-7-25 18:51
stbldby  服了你,若果你是老師,可以成為師表,因你真是“有教無類"  發表於 13-7-25 15:52

shadeslayer 發表於 13-7-25 15:36
我説「培養興趣,和培養花朵一樣」去考慮,我無講有可能將瓜培養成豆,蟑螂成蝴蝶,或者  shadeslayer 成 S ...

但問題是「培養興趣,和培養花朵一樣」, 假如種子根本不是花......如何可以培養到開花呢????(就好像孩子根本對閱讀毫無興趣, 如何將閱讀培養成興趣呢????)

回復 samuel89 的帖子

"咪興趣唔系天生"?  乜有人天生識睇書丶集郵丶彈琴丶打波丶上EK㗎?  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 13-7-25 16:06
回復 samuel89 的帖子

"咪興趣唔系天生"?  乜有人天生識睇書丶集郵丶彈琴丶打波丶上EK㗎?   ...

興趣同"天生識" 有d d分別........"天生識"既野唔一定系興趣, 有興趣既野唔一定"天生識"(例如:我勁有興趣大海暢泳, 但就學極都唔識游泳, 有d人一落水就天生識游, 但就冇興趣大海暢泳或者寧願坐在疏發睇TV都唔願游泳.......)

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+15:36+

但問題是「培養興趣,和培養花朵一樣」, 假如種子根本不是花......如何可以培養到開花呢????(就好像孩子根 ...
這正正帶出小兒?題,佢無興趣自己閱讀,要等佢有興趣都唔知要等到幾時?現在唯有同佢伴讀,令佢能認讀多些字!如果要等佢能自覺有興趣攞書讀,驚跟唔到同齡的程度

Cathy.Leung 發表於 13-7-25 17:11
這正正帶出小兒?題,佢無興趣自己閱讀,要等佢有興趣都唔知要等到幾時?現在唯有同佢伴讀,令佢能認讀多些字!如果要等佢能自覺有興趣攞書讀,驚跟唔到同齡的程度
我雖然唔信興趣可以培養, 但就相信興趣是可以轉化的......順其自然同稍加推動都系可行方法, 但強行培養就可免則免了......

曾聽說有個方法可知道小朋友閱讀的程度去到邊,就是拿一本書來,若每版有超過三個字唔識,那書對小朋友來說是深了少許。

囝囝細個時,我做齊哂伴讀買書等等動作,他小一時的閱讀程度都好低。後來把心一橫逼他每天讀15分鐘書給我聽,興趣培養不來,起碼有閱讀的能力。兩年後,他特飛猛進,不過仍然不喜歡看故事書,只願看百科全書和科學雜誌。

skmibb  喜歡看書已是很好,不是愛看故事書才是好!  發表於 13-8-5 23:11
for every one criticism, three positives must be given.

引用:曾聽說有個方法可知道小朋友閱讀的程度去到

原帖由 lillymarie 於 13-07-25 發表
曾聽說有個方法可知道小朋友閱讀的程度去到邊,就是拿一本書來,若每版有超過三個字唔識,那書對小朋友來說 ...
我現在都是伴讀,並要他讀俾我聽每次3至4頁,希望有你囝囝的成效啦

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-7-25+15:36+

但問題是「培養興趣,和培養花朵一樣」, 假如種子根本不是花......如何可以培養到開花呢????(就好像孩子根 ...
培養,英文係 cultivate, nurture, 其實意思沒有要花朵變豆。對事物的興趣,每人不同,亦不等於是天生,一出世己定下來,如蟑螂變蝴蝶般無可改變的。

你一開始已把培養等同蟑螂變蝴蝶是不對的。

請仔細想想究境甚麼是「培養」。興趣是如何培養。

引用:Quote:原帖由+samuel89+於+13-07-25+發表但

原帖由 shadeslayer 於 13-07-25 發表
培養,英文係 cultivate, nurture, 其實意思沒有要花朵變豆。對事物的興趣,每人不同,亦不等於是天生,一 ...
既然你唔肯諗花朵是如何培養的,我話你知。

我認為,把花的種子放在在山邊,沒人理,這不是培養,是自生自滅。花朵最終也可能成為美麗的,沒有蟲注的花朵,但只是好彩。

把花朵放在溫室,把溫度,濕度,土壤,昆蟲,水分,陽光,肥料等等通通嚴格控制,這便是「培養」。如何培養也不能培養出一條草來。培養,也沒有這意思。

溫室中每朵花的生長也不同,有些甚至死去,但存活率和美麗,比野花高。

明白嗎?現在放這思想在閱讀。和其他興趣。

引用:曾聽說有個方法可知道小朋友閱讀的程度去到

原帖由 lillymarie 於 13-07-25 發表
曾聽說有個方法可知道小朋友閱讀的程度去到邊,就是拿一本書來,若每版有超過三個字唔識,那書對小朋友來說 ...

不過仍然不喜歡看故事書,只願看百科全書和科學雜誌

Xxxxxxx

喜歡看書已是很好了,不能強求每種書也喜歡。課外閱讀,目的是由文字中得到知識或快樂。你孩子愛讀科學書,又有知識,又有快樂,比著係我便十分滿意。

回復 shadeslayer 的帖子

見到囝囝進步我好開心架!我想講係,好似我囝囝咁既case, 初初還是要逼少少,起碼要建立到閱讀的能力,才可用這“工具”去讀他有興趣的書。

有些人是喜歡文字而閱讀,有些想聽故事,有些想得知識。
只是看你們的討論,有感而發。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題